Zakończył się konkurs o tytuł „Najlepszy Wyrób Okazjonalny Wielkanoc 2006”. Konkurs odbył się w Raciborzu w dniach 23 i 24 lutego 2006 roku.
W rywalizacji o tytuł wzięło udział 33 zakłady mięsne z całej Polski, które w sumie zaprezentowały 170 produktów.  |
Tym razem organizatorzy konkursu zaprosili do grona jurorów przedstawicieli Klubu Szefów Kuchni. Wyroby zakładów mięsnych oceniali: Mirosław Drewniak, Jan Ryszka, Wiesław Bober, Andrzej Mleczko, Mariusz Jazowski i Artur Kupczyk. Z ramienia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej oceny dokonywał Ryszard Mroczek, z Polskiego Mięsa - Wojciech Prorok.
Konkurs o tytuł „Najlepszego Wyrobu Okazjonalnego – Wielkanoc 2006” odbywał się w sześciu, stałych kategoriach: szynka gotowana, szynka surowa, kiełbasa świąteczna, wyrób z mięsa drobiowego, okazjonalny (wielkanocny) wyrób specjalny i pasztet świąteczny. Nowością w tym roku była kategoria żywność prozdrowotna i cztery należące do niej podkategorie: kiełbasy wędzone-parzone, wędzonki, kiełbasy surowe dojrzewające, wyroby garmażeryjne formowane.
Jurorzy oceniali produkty poszczególnych zakładów biorąc pod uwagę wielkość dziennej produkcji. Wyróżniono zakłady o produkcji do 5 ton dziennie i powyżej 5 ton dziennie.
Kolejną nowością okazał się zorganizowany, podczas Uroczystej Gali Zwycięzców, konkurs „patera wielkanocna”. Tu jurorami byli: Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Jean Bos, Raffaele Derosa, Mirosław Drewniak, Mariusz Jazowski i C. Michel Labarre.  |
Przyznali oni laury następującym firmom: 1 miejsce - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Beata i Gabriel Borowik – Gidle
2 miejsce - Lech Garmażeria Staropolska Lech Zwolan - Kleosin
3 miejsce - Zakłady Mięsne Bartek Tadeusz Bartkowiak - Sieraków Wielkopolski
Uroczysta Gala Zwycięzców odbyła się 11 marca 2006 roku we wspaniałych wnętrzach Zamku Książ. Bawiono się w świetnych humorach do białego rana.
W klasyfikacji generalnej konkursu zwyciężyła firma Rzeźnictwo Wędliniarstwo Artur Stodółkewicz i Barbara Dyrduła, Żarki w kategorii zakładów o produkcji do 5 ton na dzień. W drugiej z kategorii najlepszy okazał się Zakład Przetwórstwa Mięsa Peklimar, Umienino.
Laureaci konkursu otrzymali statuetki, puchary, dyplomy i certyfikaty oraz dodatkowe upominki. Zdobywcy pierwszego miejsca w klasyfikacji generalnej dostali ponadto cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Organizator konkursu - miesięcznik Rzeźnik Polski.
Patronat nad imprezą - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Polskie Mięso i Klub Szefów Kuchni.
Sponsor generalny konkursu - Avo Werke.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Materiały dzięki uprzejmości miesięcznika Rzeźnik Polski.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|