Po raz kolejny członkowie Klubu Szefów Kuchni oceniali wyroby wędliniarskie podczas ogólnopolskiego konkursu wędliniarskiego. Prezentacja konkursowa i ocena produktów mięsnych odbyła się w dniach 22 – 23 marca 2007 roku.
Wyniki konkursu zostały ogłoszone podczas Uroczystej Gali Zwycięzców, która miała miejsce 17 marca 2007 roku w Zamku Na Skale w Trzebieszowicach, koło Lądka Zdroju. Imprezę uświetnił swoją obecnością Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Andrzej Lepper.
Wśród honorowych gości Gali znaleźli się również członkowie Klubu Szefów Kuchni:
Mirosław Drewniak, Jean Bos oraz Wiesław Bober.
Zwycięzcy w konkursie „Najlepszy Wyrób Okazjonalny” w poszczególnych kategoriach:
Zakłady o produkcji do 5 ton na dzień
- I miejsce – spółka Lesz, Bełk
- II miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Pabich, Lubjany
- III miejsce - Zakład Masarski Więcek, Psary
Zakłady o produkcji powyżej 5 ton na dzień
- I miejsce – Zakłady Mięsne Poliwczak, Mysłowice
- II miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsa Matthias, Kolonia Zamek
- III miejsce - Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz
Oceny prezentowanych wyrobów wędliniarskich dokonała komisja w składzie :
Bober Wiesław - Hotel Villa Verde Resort&SPA - Zawiercie
Drewniak Mirosław – Domenu
Jean Bos - Hotel Farmona – Kraków,
którzy reprezentowali Klub Szefów Kuchni
Miłek Michał - Hotel Czarny Las Woźniki
Kupczyk Artur - Hotel Villa Almira w Wiśle
oraz:
Celina Helbik - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Beata Czajkowska - Polskie Mięso
Grzegorz Bieniek - Upemi
Konkurs zgromadził 28 obiektów z całej Polski. Prezentowane
produkty oceniane były w następujących kategoriach: szynka gotowana, szynka surowa, kiełbasa świąteczna, wyrób z mięsa drobiowego, wyrób świąteczny, okazjonalny (wielkanocny) wyrób specjalny.
Tematem przewodnim konkursu była „żywność prozdrowotna”. Zgłoszone przez zakłady wyroby oceniane były w kategoriach: wędzone-parzone, kiełbasy surowe, wędzonki, wyroby garmażeryjne formowane.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Andrzej Lepper wyróżnił głównego organizatora konkursu Marka Bielskiego oraz członków Klubu Szefów Kuchni: Mirosława Drewniaka, Jean Bos i Wiesława Bobera dziękując za zaangażowanie, wręczając im pamiątkowe patery.
Organizator - „Rzeźnik Polski”.
Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zrzeszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Izba Gospodarcza Polskie Mięso
i Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Klub Szefów Kuchni.
Informację przysłał - Wiesław Bober
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|