Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Najlepsi barmani w Polsce kreują trendy w ramach World Class Competition


Zakończyły się dwudniowe, polskie rozgrywki eliminacyjne World Class 2015 – największego miksologicznego konkursu barmańskiego odbywającego się w sześćdziesięciu krajach świata. Po kilku latach obecności na rynku ten wyjątkowy konkurs zawitał w końcu do Polski, dzięki czemu nasi barmani mają możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na polu międzynarodowym. Polscy zawodnicy do startów przygotowywali się od listopada ubiegłego roku – wszyscy dali z siebie sto procent mocy, o czym świadczą wysokie noty światowej klasy sędziów technicznych.

Obecność Polski w gronie państw, których przedstawiciele startują w zawodach World Class, bez wątpienia wiąże się z rosnącą w naszym kraju popularnością koktajli i światowym trendem zmiany kulinarnych upodobań zastępujących picie piwa czy czystej wódki. Barmani i szefowie kuchni skupią się obecnie coraz mocniej na flavor pairing i foodpairing, czyli dobieraniu składników dania i drinka na podstawie podobnych walorów smakowych i zapachowych.

Trend ten coraz bardziej jest widoczny także w polskich restauracjach i koktajl barach. Idea doskonale wpisuje się w miksologiczną naturę World Class, który stawia na koktajle wykonywane na bazie najlepszych alkoholi takich jak Ketel One, Talisker czy nawet Johnnie Walker Blue Label oraz naturalnych komponentów, często wykonywanych samodzielnie przez barmanów opowiada o wydarzeniu Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.

W polskich eliminacjach wystartowało dwudziestu ośmiu barmanów wyłonionych na podstawie ubiegłorocznych zgłoszeń i aktywacji. Zjazd wyłonił dwóch pierwszych finalistów World Class Poland 2015, kolejny uczestnik zostanie wybrany w kwietniu. Do finału zakwalifikuje się także dziewięciu zawodników z najwyższą liczbą punktów uzyskiwanych na zjazdach oraz podczas aktywności odbywających się między nimi.

Jurorami konkursu byli zwycięzca World Class Great Britain w 2013 roku – Gareth Evans oraz Ambasador zawodów w Europie Wschodniej i Afryce Tim Judg, który odwiedzi Polskę także w czerwcu. Wygrany otrzyma bilet na wielki, światowy finał World Class 2015, który w tym roku odbędzie się w Kapsztadzie, stolicy Republiki Południowej Afryki.

Umiejętności oraz wiedzę Garetha i Tima polscy uczestnicy World Class mogli podziwiać podczas kilkugodzinnych warsztatów barmańskich w Domu Vitkac w Warszawie, podczas których zaprezentowane zostały nowoczesne techniki przygotowywania koktajli. Była to idealna okazja podpatrzenia nowatorskich receptur, sposobów prezentacji oraz serwisu rodem z najlepszych barów świata.

Poniedziałkowy wieczór należał do guest bartending, nieoficjalnego spotkania w nowym koktajl barze Weles przy ulicy Nowogrodzkiej 11 w Warszawie – miejscu o tajemniczym charakterze, ukrytym za niepozornymi drzwiami, za którymi serwowane są koktajle przygotowywane przez najlepszych warszawskich barmanów. Także Gareth Evans i Tim Judge poczuli zew i na godzinę wcielili się w rolę im najbliższą – barmanów serwujących drinki i prezentujących swoje umiejętności już w praktyce, w realnym barze, a nie tylko na sali warsztatowej. Była to niezwykła okazja do podpatrzenia, jak oceniający Polaków sędziowie rzeczywiście pracują w barze, jakich technik używają, na co zwracają uwagę, co jest im bliskie. Spotkanie było także idealną okazją do wymiany informacji z gośćmi z Londynu na temat nowoczesnych technik serwisu, receptur, alkoholi czy sposobów prezentacji serwowanych koktajli.

Wiedza przekazana uczestnikom podczas poniedziałkowych warsztatów została sprawdzona w trakcie wtorkowych zawodów w Pure Sky Club na 22. piętrze wieżowca Skylight w samym centrum Warszawy. W tym wyjątkowym miejscu, z niesamowitym widokiem na Warszawę, barmani walczyli o wejście do czerwcowych rozgrywek finałowych. Podczas pięciominutowej prezentacji uczestnicy mieli za zadanie wykonać swój autorski koktajl zainspirowany zmysłami, zaprezentować nie tylko technikę jego przygotowania, ale także produkty, na bazie których został stworzony. Sędziowie oceniali przede wszystkim kreatywność zawodnika oraz smak i aromat przygotowanego przez niego koktajlu.

Zwycięskie koktajle przygotowane zostały przez Jakuba Grabowskiego z koktajl baru Dom Whisky & Cocktail Bar Max Warszawa oraz przez Dominika Ubysza z Le Scandale Garden Kraków. Obaj panowie uzyskali aż 88 punktów na 100 możliwych do zdobycia, co pokazuje wysoki poziom startów zawodników.

Kentucky Festival to koktajl Jakuba – oczarował on sędziów mistrzowskim przygotowaniem popcornu, który finalnie okazał się wyśmienitym koktajlem na bazie Bulleit Bourbon. To jedno z najbardziej innowacyjnych wykonań koktajli w historii World Class! Dominik z kolei przygotował koktajl Life begins after 23, inspirowany hawajskimi koktajlami tiki, które zyskują coraz większą popularność w Polsce. Wysoki poziom wykonania i perfekcja w każdym mililitrze!

Jakub Grabowski – Kentucky Festival
  • 60 ml Bulleit Bourbon;
  • 100 ml ziaren kukurydzy;
  • 2 łyżki barmańskie masy krówkowej;
  • 3 dashe Jerry Thomas OwnDecanter Bitter;
  • sól himalajska;
  • 150 ml gorącej wody.
Dominik Ubysz – Life begins after 23
  • 40 ml Zacapa Centenario 23 YO;
  • 20 ml syropu z agawy;
  • 20 ml soku z limonki;
  • 60 ml Cider infuzowany trawą żubrową.
                       
 

Wtorkowe zawody wyłoniły dwóch uczestników konkursu, którzy w czerwcu wystartują w finale World Class Poland 2015. Ich zwycięzca weźmie udział w światowym rozstrzygnięciu zawodów, które w tym roku odbędzie się w sierpniu w Republice Południowej Afryki. Dotychczasowi zwycięzcy World Class to dzisiaj gwiazdy światowego barmaństwa, których poziom umiejętności, wiedzy i doświadczenia odpowiada poziomowi najbardziej znanych na świecie szefów kuchni. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, choć finały World Class zawsze odbywają się w wyjątkowych miejscach i okolicznościach. Zawodnicy startowali już na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz podczas resju luksusowym liniowcem, pływającym po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona. O tym, jakie niespodzianki przygotują dla barmanów organizatorzy, tym razem przekonamy się już w sierpniu!

Dodatkowe informacje na temat World Class Poland 2015 oraz lista miejsc, gdzie można spróbować koktajle, jest dostępna pod adresem: Fan Page Wydarzenia

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000