28 września, podczas wieczornej Gali, poznaliśmy zwycięzców 16. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Przepustką do udziału w KPP było zwycięstwo w jednym z renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce.
Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie Najlepszego z najlepszych. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy to miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym. Wspólnie patronują mu najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który składa się z 3 etapów:
- etap I – kwalifikacje do półfinału KPP 2016 (zwycięzca krajowego konkursu kulinarnego, który posiada nominację do typowania uczestników półfinału KPP 2016)
- etap II – półfinał KPP 2016
- etap III – finał KPP 2016.
 |
 |
Półfinał KPP 2016 odbył się 27 września, podczas Targów Polagra Gastro. Zadaniem konkursowym w półfinale było wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotowanie przystawkę na bazie gołębia, oscypka, szalotki i wiśni mrożonej oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były: bryndza podhalańska i miód z Sejneńszczyzny. Tego dnia o wejście do finału walczyło 14 drużyn kucharskich, a byli to:
1. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (X edycja Primerba Cup)
2. Paweł Kubera i Kajetan Świokła (IV edycja konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów)
3. Karolina Wiśniewska i Michał Czekało (IV Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
4. Paweł Wojtysiak i Paweł Spodzieja, (XIII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
5. Sebastian Stelwag i Cezary Powała (II edycja Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Dubiecku)
6. Emil Klimas i Dawid Feist (VIII edycja Festiwalu Ryb Bałtyckich)
7. Dariusz Kuduk i Damian Cezary Kupis (XI edycja Festiwalu Kuchni Greckiej)
8. Piotr Wójcik i Łukasz Korzysz (XIII edycja konkursu Lubelskie Smaki)
9. Paweł Salamon i Maciej Pisarek (III edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku)
10. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek (VIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
11. Radosław Janus i Lidia Syjid (III edycja konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro)
12. Piotr Polak i Krystian Masny (VIII edycja Festiwalu Kuchni Zbójnickiej)
13. Martyna Marcol i Łukasz Czarnota (XI edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny)
14. Rafał Grzegorzek (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2015) i Przemysław Gryz (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2014).
 |
 |
Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy.
Zawodnicy półfinału KPP 2016, w czasie 75 minut, musieli przygotować 7 porcji, w tym 6, które oceniało jury i 1 jaką eksponowano w gablocie konkursowej.
W tym roku, podczas Kulinarnego Pucharu Polski, w loży sędziowskiej półfinału zasiedli wybitni propagatorzy polskiej gastronomii, kreatorzy, z bogatym doświadczeniem zawodowym, nieustający w poszukiwaniu inspiracji i inspirujący innych. W roli Przewodniczącego Jury wystąpił Jean Bos - Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Razem z nim dania półfinalistów były oceniane przez: Jarosław Walczyka, Stefana Birka, Sebastiana Krauzowicza i Bożenę Sikoń-Wojtal.
 |
 |
Spośród 14 drużyn startujących w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2016, Jury wybrało 10 zespołów, które walczyły o tytuł Najlepszego z najlepszych, a byli to:
1. Paweł Salamon i Maciej Pisarek
2. Paweł Kubera i Kajetan Świokła
3. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
4. Rafał Grzegorzek i Przemysław Gryz
5. Piotr Wójcik i Łukasz Korpysz
6. Emil Klimas i Dawid Feist
7. Paweł Wojtysiak i Paweł Spodzieja
8. Martyna Marcol i Łukasz Czarnota
9. Dariusz Kuduk i Damian Cezary Kupis
10. Karolina Wiśniewska i Michał Czekajło.
28 września, finaliści
KPP 2016 nie mieli łatwego zadania. Musieli wykazać się swoimi umiejętnościami przygotowując danie główne w czasie 2 godzin na bazie: miecznika, homara, śliwki suchlońskiej i nalewki polskiej. Każde danie należało wykonać w ilości 8 porcji, z czego 7 oceniało międzynarodowe Jury i 1 jaką eksponowano w gablocie konkursowej.
Tegoroczne zmagania finalistów były oceniane przez międzynarodowe Jury:
- Gabriela Berechet
- Silivia Castano
- Per Mandrup
- Vogel Wynand
- Georg Wallig
- Carlos Madeira.
Rolę sędziów technicznych pełnili: Wojciech Harapkiewicz i Szymon Szlendak.
Pełną kulinarnych emocji i aromatów rywalizację konkursową, już po raz kolejny, mieli przyjemność prowadzić Monika Zamachowska i Przemysław Kaczmarek (Unilever Food Solutions). Walka pomiędzy wszystkimi 10 drużynami była wyrównana, ale wygrać mogła tylko jedna z drużyn.
Najlepsi okazali się
Paweł Salamon i
Maciej Pisarek, którzy urzekli Jury swoim konkursowym daniem głównym.
Drugie miejsce zajęli
Paweł Kubera i
Kajetan Świokła.
Na najniższym stopniu podium stanęli Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.
–
Moi faworyci zwyciężyli. Od początku konkursowej rywalizacji kibicowałem drużynie z Restauracji Smolarnia – komentuje
Mieczysław Kozłowski, właściciel firmy
KOMAT – producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej.
Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i uznanie innych Szefów kuchni. Dużo zachwytu i pozytywnych komentarzy wywołała również sama organizacja całej Gali
16. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół ENEJ.
Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2017, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
Sponsorem relacji jest firma KOMAT
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.