Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne składające się z trzech szefów kuchni:
1.Giancarlo Russo - szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie,
członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
2.Robert Sowa – szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Honorowy Prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
3.Konrad Birek - członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
oraz przez jury degustacyjne:
1. Jan Wysokiński - Redaktor Naczelny "Rynku Podróży"
2. Marek Tobiasz - Polska Organizacja Turystyczna
3. Bartłomiej Andruk - Prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego
4. Walentyna Gorbacz - Naczelnik Wydziału Promocji, Rozwoju Regionalnego, Turystyki i Współpracy z Zagranicą
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się do czasów
Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, który słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji w Białymstoku.
Dania w kategorii „profesjonaliści” przygotowane były na bazie cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera, obowiązkowo zawierać musiały także karczochy.
Jury techniczne oceniało: mis en place, ukończenie pracy o czasie, odpowiednie wykorzystanie produktów i użycie odpowiednich technik kulinarnych, smak oraz ciekawy wygląd i kreatywność.
Jury degustacyjne oceniało: ciekawy wygląd i aranżację dania, odpowiedni dobór składników w daniu, smak i wyczuwalność przypraw.
Imprezę prowadził ekspert kulinarny
Karol Okrasa, Honorowy Członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu był
Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Dla odwiedzających zaplanowano wiele atrakcji towarzyszących. W ramach Festiwalu przez dwa dni odbywał się Jarmark Wyrobów Regionalnych, podczas którego wytwórcy regionalnych przysmaków, dobrych produktów kulinarnych, rękodzielnicy oferowali swoje produkty oraz promowali lokalne tradycje i kulturę.
Smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej mieli okazję skosztować zarówno mieszkańcy województwa podlaskiego jak i przyjezdni turyści, dla których przygotowano degustacje. Degustację potraw kuchni żydowskiej przygotowało Esperanto Cafe, degustację kuchni tatarskiej Tatarska Jurta, degustację kuchni białoruskiej Pensjonat Sioło Budy, natomiast kuchni litewskiej Firma Cukiernicza „Andraka”.
Najmłodsi odwiedzający mogli wziąć udział w
„Podlaskim Kuchcikowie” przygotowanym przez studentów Politechniki Białostockiej Wydziału Zarządzanie, Katedry Turystyki i Rekreacji. Pod okiem rodziców i studentów dzieci brały udział w licznych zabawach i konkursach, w których również widoczne były akcenty kulinarne.
Podczas Festiwalu odbył się także pokaz sztuki barmańskiej w wykonaniu
Przemysława Marczuka, pokaz carvingartu - rzeźbienie w owocach, warzywach w wykonaniu
Adriana Kiersznowskiego, przygotowano prezentację dań kuchni dworskiej oraz liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.
 |
 |
Kulinarne zmagania uczestników, uświetniały występy artystyczne regionalnych zespołów. Pierwszego dnia zarówno mistrzowie kuchni jak i odwiedzający mieli okazję wysłuchać barokowej muzyki dworskiej w wykonaniu Zespołu Fletów Prostych "Cantio Polonica” działającego przy Domu Kultury „Śródmieście” w Białymstoku oraz obejrzeć pokaz renesansowych tańców dworskich w wykonaniu Zespołu Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis". Dzieci z grupy TEPDANCE z Teatru Tańca i Improwizacji Domu Kultury Zachęta przygotowały pokaz stepowania natomiast uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku artystyczny pokaz taneczny. Wieczorem odbył się koncert zespołów „Czeremszyny” oraz „Devil Blues”, które w rytmie folka i bluesa rozgrzały publiczność w Parku Planty. Drugiego dnia Zespół Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis" przygotował pokaz barokowych tańców dworskich „U Pani Branickiej” natomiast na zakończenie Festiwalu Studio Działań Kreatywnych DanceOFFnia przygotowało interesujący spektakl taneczny „Unwanted Angels”.
Trwający przez dwa dni
Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku był doskonała okazją, aby spróbować bądź zakupić regionalne wyroby kulinarne, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności m.in. kolacje dla dwojga oraz miło spędzić czas obserwując poczynania profesjonalnych kucharzy na scenie oraz ciekawe występy regionalnych zespołów.
Wyniki Konkursu Kulinarnego w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku:
Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści - etap ogólnopolski 5.06.2010 r.:
I miejsce - Restauracja Hotelu Zejer z Barszczewa
II miejsce - Restauracja Toast z Białegostoku
III miejsce - Gollf Park Lipowy Most
Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści - etap międzynarodowy 6.06.2010:
I miejsce - Tatarska Jurta
II miejsce - Restauracja Węgierska Tokaj
III miejsce - Le Green Guadeloupe z Francji
Zwycięzcy w kategorii Amatorzy:
I miejsce - Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi
II miejsce - Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
III miejsce - Tatarski Przysmak - Maria Radecka
Nagroda Publiczności "Najsmaczniejsze danie Amatora" - Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
Zwycięscy otrzymali nagrody rzeczowe oraz bony pieniężne do wykorzystania w Fabryce Maszyn Gastronomicznych GORT S.A. – sponsora pieców i stanowisk pracy dla kucharzy.
Fundatorami nagród dla kucharzy byli: Prezydent Miasta Białegostoku, Marszałek Województwa Podlaskiego, Prezes Podlaskiej regionalnej Organizacji Turystycznej, Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT S.A., AMC Polska Alfa Metalcraft Corporation, WTN BYDGOSZCZ - AMT GASTROGUSS
W ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku odbyły się konkursy:
„Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5-6.06.2010, stoisko Organizatora
„Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,
„Konkurs wiedzy o województwie podlaskim” – w dn. 5-6.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,
Konkurs rysunkowy „Stół dworski” – w dn. 5-6.06.2010 w ramach „Podlaskiego Kuchcikowa”
„Konkurs wiedzy o kuchni Podlaskiej” – prowadzony na antenie Polskiego Radia Białystok w dn. 31.05-4.06.2010
Konkurs sms-owy na łamach Gazety Wyborczej w dn. 28.05.2010
Zwycięzcy „Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” na stoisku Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej:
1.Biuro podróży ALFA TOUR S.C Poznań - weekend dla 2 osób w Górach Sowich- Urszula Słowikowska
2.Weekend dla dwojga w Pensjonacie u Marianny w Augustowie - Przemysław Sadowski
3.Restauracja Peppers - obiad dla dwojga- Barbara Radziwonowska
4.Restauracja Tokaj - kolacja w cenie 200 zł- Stanisław Skorupki
5.Czarci pub & jadło - kolacja dla dwojga w kwocie 50 zł- Jadwiga Sarosiek
6.Maciejówka- obiad dla dwojga - Maciej Kalisiewicz
7.kalendarz- Jarosław Urlewicz
8.plecak + woreczek – Angelina Ptak
9.Koszulka + woreczek - Tomasz Chazbijewicz
 |
 |
Lista nagród Podlaskie Kuchcikowo
1. Dominika Romatowska - Fikoland
2. Amelia Romatowska - Fikoland
3. Bartosz Kornacki - Fikoland
4. Natalia Zabłudowska - Fikoland
Wszystkim sponsorom składamy serdeczne podziękowania, a zwycięstwom gratulujemy.
Do zobaczenia podczas kolejnej edycji Festiwalu w 2011 r.
Organizator :
Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna
Ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok
www.podlaskieit.pl
tel. 085 653 77 97
Współorganizatorzy:
Urząd Miejski w Białymstoku
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Sponsorzy nagród konkursowych byli:
1.Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Łomżyńska
2.Restauracja Węgierska Tokaj w Białymstoku
3.Restauracja Lejdis w Białymstoku
4.Folwark Nadawki
5.Eesperanto Cafe w Białymstoku
6.Dworek pod Lipami w Kruszynianach
7.Pensjonat Sioło Budy
8.Cristal Restaurant & Bar w Białymstoku
9.Tatarska Jurta w Kruszynianach
10.TEATR DRAMATYCZNY im. ALEKSANDRA WĘGIERKI
11.Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZAJMA
12.Studio FAIR PLAY
13.Agroturystyka "Majątek Howieny"
14.Jurajski Park Dinozaurów w Jurowcach
15.FASTQUAD Organizator imprez extremalnych
16.FIKOLAND Cenrum zabaw dla dzieci
17.Białostocki Teatr Lalek
18.Łukaszówka Supraśl
19.KNIEJA Centrum Konferencyjno Bankietowe
20.Hotel Branicki**** w Białymstoku
21.Hotel Warszawa*** w Augustowie
22.Restauracja Pepers w Białymstoku
23.Agroturystyka Maciejówka
24.Czarci Pub & Jadło w Białymstoku
25.Pensjonat u Marianny
Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku współfinansowany był w ramach Projektu KREACJA WIZERUNKU WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO W KRAJU I ZAGRANICĄ POPRZEZ PRODUKTY TURYSTYCZNE WYSOKIEJ JAKOŚCI przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2007-2013 oraz z budżetu Samorządu Województwa Podlaskiego
Patronat medialny objęli: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Rynek Podróży, Aktualności Turystyczne, TVP Białystok, TV Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio Akadera, Gazeta Wyborcza, Magazyn Świat Podróże Kultura, BiałystokOnline, NewsGastro.pl, Potrawyregionalne.pl, Papaja.pl, PolskaNiezwykła.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.