Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku


W dniach 5 - 6 czerwca 2010 r. w Parku Plany w Białymstoku odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni. Była to już trzecia edycja Festiwalu, którego organizatorem była Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Urząd Miejski w Białymstoku.

Honorowy patronat nad Festiwalem objęli: Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego, Polska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni.

Impreza odbyła się  w formie Konkursu Kulinarnego, w którym wzięli udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy.  Pierwszego dnia rywalizowali kucharze z Polski, natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści gotowali na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne na własnych stoiskach.
W kategorii Kucharze Profesjonaliści w etapie ogólnopolskim uczestniczyło 7 ekip dwuosobowych natomiast w etapie międzynarodowym 5 ekip.

Profesjonaliści zakwalifikowani do udziału w etapie ogólnopolskim:
 
1.Restauracja TOAST z Białegostoku
Szef ekipy : Artur Lenczewski, uczestnik: Karol Rusiłowicz
 
2.Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
Szef ekipy : Bożena Stefańska,uczestnik: Karol Zwolski
 
3.Hotel Zejer z Barszczewa
Szef ekipy : Piotr Pietruczuk, uczestnik: Sebastian Kownacki
 
4.Golf Park Lipowy Most
Szef ekipy : Wojciech Skutnik, uczestnik: Adam Orzechowski
 
5.Hotel 3 Trio z Białegostoku
Szef ekipy : Andrzej Krystkowiak, uczestnik: Dariusz Turek
 
6.Esperanto Cafe z Białegostoku
Szef ekipy : Danuta Walaszek, uczestnik: Halina Zmiejko
7.Restauracja Venessa z Białegostoku
Szef ekipy : Anna Makulewska, uczestnik: Anna Stuczyk

Profesjonaliści zakwalifikowani do udziału w etapie ogólnopolskim:
 
1.Restauracja litewska KYBYNLAR
Szef ekipy : Irena Szostak, uczestnik: Rasa Gelusewicziene
 
2.Restauracja francuska "Le Green" Guadeloupe
Szef ekipy : Langlade Henri, uczestnik: Nadira Thierry
 
3.Restauracja węgierska Tokaj
Szef ekipy : Attyla Toto, uczestnik: Błażej Borowski
 
4.Tatarska Jurta
Szef ekipy : Dżenneta Bogdanowicz, uczestnik: Dżemila Bogdanowicz Falkowska
 

W kategorii Kucharze Amatorzy uczestniczyło 7 ekip:
1.Tatarski Przysmak - Maria Radecka
2.Koło Gospodyń Wiejskich Judita z Miastkowa
3.Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
4.Zakład Garmażeryjny "TOMA" - Zaścianki
5.Gospodarstwo Agroturystyczne Młynareczka, Grażyna Zaniewska
6.Stowarzyszenie Macierzanka z Wiżajn
7.Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi

Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne składające się z trzech szefów kuchni:

1.Giancarlo Russo - szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie,
członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,

2.Robert Sowa – szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Honorowy Prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

3.Konrad Birek - członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,

oraz przez  jury degustacyjne:
1. Jan Wysokiński - Redaktor Naczelny "Rynku Podróży"

2. Marek Tobiasz - Polska Organizacja Turystyczna

3. Bartłomiej Andruk - Prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego

4. Walentyna Gorbacz - Naczelnik Wydziału Promocji, Rozwoju Regionalnego, Turystyki i Współpracy z Zagranicą

Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, który słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które  wydawał w swojej magnackiej rezydencji w Białymstoku.

Dania w kategorii „profesjonaliści” przygotowane były na bazie cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera, obowiązkowo zawierać musiały także karczochy.

Jury techniczne oceniało: mis en place, ukończenie pracy o czasie, odpowiednie wykorzystanie produktów i użycie odpowiednich technik kulinarnych, smak oraz ciekawy wygląd i kreatywność.
Jury degustacyjne oceniało: ciekawy wygląd i aranżację dania, odpowiedni dobór składników w daniu, smak i wyczuwalność przypraw.

Imprezę prowadził ekspert kulinarny Karol Okrasa, Honorowy Członek elitarnej  Fundacji Klub Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu był Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Dla odwiedzających zaplanowano wiele atrakcji towarzyszących. W ramach Festiwalu przez dwa dni odbywał się Jarmark Wyrobów Regionalnych, podczas którego wytwórcy regionalnych przysmaków, dobrych produktów kulinarnych, rękodzielnicy oferowali swoje produkty oraz promowali lokalne tradycje i kulturę.
Smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej mieli okazję skosztować zarówno mieszkańcy województwa podlaskiego jak i przyjezdni turyści, dla których przygotowano degustacje. Degustację potraw kuchni żydowskiej przygotowało Esperanto Cafe, degustację kuchni tatarskiej Tatarska Jurta, degustację kuchni białoruskiej Pensjonat Sioło Budy, natomiast kuchni litewskiej Firma Cukiernicza „Andraka”.

Najmłodsi odwiedzający mogli wziąć udział w „Podlaskim Kuchcikowie” przygotowanym przez studentów Politechniki Białostockiej Wydziału Zarządzanie, Katedry Turystyki i Rekreacji. Pod okiem rodziców i studentów dzieci brały udział w licznych zabawach i konkursach, w których również widoczne były akcenty kulinarne.

Podczas Festiwalu odbył się także pokaz sztuki barmańskiej w wykonaniu Przemysława Marczuka, pokaz carvingartu - rzeźbienie w owocach, warzywach w wykonaniu Adriana Kiersznowskiego, przygotowano prezentację dań kuchni dworskiej oraz liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.

Kulinarne zmagania uczestników, uświetniały występy artystyczne regionalnych zespołów. Pierwszego dnia zarówno mistrzowie kuchni jak i odwiedzający mieli okazję wysłuchać barokowej muzyki dworskiej w wykonaniu Zespołu Fletów Prostych "Cantio Polonica” działającego przy Domu Kultury „Śródmieście” w Białymstoku oraz obejrzeć pokaz renesansowych tańców dworskich w wykonaniu Zespołu Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis". Dzieci z grupy TEPDANCE z Teatru Tańca i Improwizacji Domu Kultury Zachęta przygotowały pokaz stepowania natomiast uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku artystyczny pokaz taneczny. Wieczorem odbył się koncert zespołów „Czeremszyny” oraz „Devil Blues”, które w rytmie folka i bluesa rozgrzały publiczność w Parku Planty. Drugiego dnia Zespół Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis" przygotował pokaz barokowych tańców dworskich „U Pani Branickiej” natomiast na zakończenie Festiwalu Studio Działań Kreatywnych DanceOFFnia przygotowało interesujący spektakl taneczny „Unwanted Angels”.
   
Trwający przez dwa dni Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku był doskonała okazją, aby spróbować bądź zakupić regionalne wyroby kulinarne, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności m.in. kolacje dla dwojga oraz miło spędzić czas obserwując poczynania profesjonalnych kucharzy na scenie oraz ciekawe występy regionalnych zespołów.

Wyniki Konkursu Kulinarnego w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku:

Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści - etap ogólnopolski  5.06.2010 r.:
I miejsce -  Restauracja Hotelu Zejer z Barszczewa
II miejsce -  Restauracja Toast z Białegostoku
III miejsce - Gollf Park Lipowy Most
Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści - etap międzynarodowy 6.06.2010:
I miejsce - Tatarska Jurta
II miejsce - Restauracja Węgierska Tokaj
III miejsce - Le Green Guadeloupe z Francji

Zwycięzcy w kategorii Amatorzy:
I miejsce - Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi
II miejsce - Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
III miejsce - Tatarski Przysmak - Maria Radecka


Nagroda Publiczności "Najsmaczniejsze danie Amatora" - Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry
Zwycięscy otrzymali nagrody rzeczowe oraz bony pieniężne do wykorzystania w Fabryce Maszyn Gastronomicznych GORT S.A. – sponsora pieców i stanowisk pracy dla kucharzy.

Fundatorami nagród dla kucharzy byli: Prezydent Miasta Białegostoku, Marszałek Województwa Podlaskiego, Prezes Podlaskiej regionalnej Organizacji Turystycznej, Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT S.A., AMC Polska  Alfa Metalcraft Corporation, WTN BYDGOSZCZ - AMT GASTROGUSS

W ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku odbyły się konkursy:

„Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5-6.06.2010, stoisko Organizatora
„Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,
„Konkurs wiedzy o województwie podlaskim” – w dn. 5-6.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,
Konkurs rysunkowy „Stół dworski” – w dn. 5-6.06.2010 w ramach „Podlaskiego Kuchcikowa”
„Konkurs wiedzy o kuchni Podlaskiej” – prowadzony na antenie Polskiego Radia Białystok w dn. 31.05-4.06.2010
Konkurs sms-owy  na łamach Gazety Wyborczej w dn. 28.05.2010

Zwycięzcy „Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” na stoisku Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej:
1.Biuro podróży ALFA TOUR S.C Poznań - weekend dla 2 osób w Górach Sowich- Urszula Słowikowska
2.Weekend dla dwojga w Pensjonacie u Marianny w Augustowie - Przemysław Sadowski
3.Restauracja Peppers - obiad dla dwojga- Barbara Radziwonowska
4.Restauracja Tokaj - kolacja w cenie 200 zł- Stanisław Skorupki
5.Czarci pub & jadło - kolacja dla dwojga w kwocie 50 zł- Jadwiga Sarosiek
6.Maciejówka- obiad dla dwojga - Maciej Kalisiewicz
7.kalendarz- Jarosław Urlewicz
8.plecak + woreczek – Angelina Ptak
9.Koszulka + woreczek - Tomasz Chazbijewicz


Lista nagród Podlaskie Kuchcikowo
1. Dominika Romatowska - Fikoland
2. Amelia Romatowska - Fikoland
3. Bartosz Kornacki - Fikoland
4. Natalia Zabłudowska - Fikoland

Wszystkim sponsorom składamy serdeczne podziękowania, a zwycięstwom gratulujemy.
Do zobaczenia podczas kolejnej edycji Festiwalu w 2011 r.

Organizator :
Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna
Ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok
www.podlaskieit.pl
tel. 085 653 77 97

Współorganizatorzy:
Urząd Miejski w Białymstoku
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Sponsorzy nagród konkursowych byli:
1.Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Łomżyńska
2.Restauracja Węgierska Tokaj w Białymstoku
3.Restauracja Lejdis w Białymstoku
4.Folwark Nadawki
5.Eesperanto Cafe w Białymstoku
6.Dworek pod Lipami w Kruszynianach
7.Pensjonat Sioło Budy
8.Cristal Restaurant & Bar w Białymstoku
9.Tatarska Jurta w Kruszynianach
10.TEATR DRAMATYCZNY im. ALEKSANDRA WĘGIERKI
11.Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZAJMA 
12.Studio FAIR PLAY 
13.Agroturystyka "Majątek Howieny" 
14.Jurajski Park Dinozaurów w Jurowcach
15.FASTQUAD Organizator imprez extremalnych
16.FIKOLAND Cenrum zabaw dla dzieci
17.Białostocki Teatr Lalek
18.Łukaszówka Supraśl
19.KNIEJA Centrum Konferencyjno Bankietowe
20.Hotel Branicki**** w Białymstoku
21.Hotel Warszawa*** w Augustowie
22.Restauracja Pepers w Białymstoku
23.Agroturystyka Maciejówka
24.Czarci Pub & Jadło w Białymstoku
25.Pensjonat u Marianny

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku współfinansowany był w ramach Projektu KREACJA WIZERUNKU WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO W KRAJU I ZAGRANICĄ POPRZEZ PRODUKTY TURYSTYCZNE WYSOKIEJ JAKOŚCI przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2007-2013 oraz z budżetu Samorządu Województwa Podlaskiego

Patronat medialny objęli: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Rynek Podróży, Aktualności Turystyczne, TVP Białystok, TV Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio Akadera, Gazeta Wyborcza, Magazyn Świat Podróże Kultura, BiałystokOnline, NewsGastro.pl, Potrawyregionalne.pl, Papaja.pl, PolskaNiezwykła.pl

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000