Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.05.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Menu Kanadyjskie w Hotelu Sofitel we Wrocławiu

Zobaczcie Państwo:
Łosoś w marynacie
Pikantne skrzydełka
Tarta
Founde

7 czerwca w Hotelu Sofitel we Wrocławiu obyła się degustacja kanadyjskich specjałów zorganizowana przez Ambasadę Kanady i Ministerstwo Rolnictwa Kanady. Podczas degustacji goście mogli skosztować kilka przysmaków kuchni Quebec.

Na zaproszonych gości czekał już przygotowany bufet degustacyjny, gdzie zaprezentowano:

  • Trio Couscous-u: pełnoziarnisty, szpinakowy i pomidorowy
  • Dziki ryż
  • Marynowanego łososia kanadyjskiego w syropie klonowym i liśćmi cytrynowca z sosem żurawinowym
  • Clams Chowder
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym
  • Tartę klonową z żurawiną
  • Ciasto jabłkowe z syropem klonowym

Można było również skosztować wyśmienitych win oraz orzeźwiającego soku z żurawiny.

Szef Kuchni Hotelu Sofitel – Paweł Anders przygotował specjalnie dla gości 6 potraw z "Menu Kanadyjskiego":

  • Carpaccio z bizona w marynacie orzechowej z oliwą cedrową
  • Kanadyjski łosoś wędzony czerwonym dębem z sosem cytrusowym
  • Duszony halibut z białymi porami w sosie szałwiowym na puree z marchewki i kminku
  • Pieczony roastbeff z bizona z dodatkiem żurawiny w czerwonym winie i galaretki cedrowej
  • Ser kozi ogrzewany z syropem klonowym z pieczonymi pomidorami i bazylikowym vinaigrette
  • Mus z ciemnej czekolady z żurawiną i cydrem lodowym

W czerwcu w Hotelu Sofitel można było skosztować wyśmienitych potraw charakterystycznych dla Kuchni Quebec. W menu znalazły się:

Przystawki:
  • Carpaccio z bizona w marynacie orzechowej z oliwą cedrową i sałatką z grzybów Shitake
  • Grillowane szparagi z muszlami św. Jakuba, estragonową oliwą i krakersem serowym
  • Płatki wędzonej na zimno piersi z kaczki w duecie z teriną z foi gras i sosem cytrusowym

Zupy:
  • Zupa krem z młodych ziemniaków z dżemem warzywnym i emulsją z letnich trufli

Dania Główne:
  • Filet z łososia z duszonym koprem i grzybami z sosem borówkowym i miętowo-cytrynowym couscouse
  • Duszony halibut z białymi porami w sosie szałwiowym z płatkami chrupiących ziemniaków na kminkowym puree z marchewki
  • Stek z polędwicy z bizona 180 g. podawany z galaretką cedrową i sosem żurawinowym.
  • Polędwiczki jagnięce marynowane w cydrze lodowym z pieczonymi warzywami ogrodowymi

Desery:
  • Ser kozi ogrzewany z syropem klonowym z pieczonymi pomidorami i bazylikowym vinaigrette
  • Rabarbarowa konfitura waniliowa z mrożonym jogurtem, truskawkami i miętową czekoladą
  • Klonowe mleczko z lodowym puree z marakui i malin z pyłem cytrynowym i bazylią

Ci, którzy chcieli dowiedzieć się więcej na temat produktów kanadyjskich mogli skorzystać z okazji i odwiedzić targi Tur-Gastro-Hotel, podczas których Marek Widomski - WISD & Partners oraz Paweł Anders – Hotel Sofitel Wrocław. zaprezentowali szereg produktów.

Podczas prezentacji można było dowiedzieć się jak jest produkowany syrop klonowy, jakie właściwości ma żurawina czy też jak przyrządzić couscous, clams chowder oraz stek z bizona. Można było również spróbować niektórych produktów, a zainteresowani zakupem mogli bezpośrednio skontaktować się z firmami posiadającymi w swojej ofercie prezentowane produkty.

Urszula Mazurkiewicz – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000