7 czerwca w Hotelu Sofitel we Wrocławiu obyła się degustacja kanadyjskich specjałów zorganizowana przez Ambasadę Kanady i Ministerstwo Rolnictwa Kanady. Podczas degustacji goście mogli skosztować kilka przysmaków kuchni Quebec.
Na zaproszonych gości czekał już przygotowany bufet degustacyjny, gdzie zaprezentowano:
- Trio Couscous-u: pełnoziarnisty, szpinakowy i pomidorowy
- Dziki ryż
- Marynowanego łososia kanadyjskiego w syropie klonowym i liśćmi cytrynowca z sosem żurawinowym
- Clams Chowder
- Pikantne skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym
- Tartę klonową z żurawiną
- Ciasto jabłkowe z syropem klonowym
Można było również skosztować wyśmienitych win oraz orzeźwiającego soku z żurawiny.
Szef Kuchni Hotelu Sofitel – Paweł Anders przygotował specjalnie dla gości 6 potraw z "Menu Kanadyjskiego":
- Carpaccio z bizona w marynacie orzechowej z oliwą cedrową
- Kanadyjski łosoś wędzony czerwonym dębem z sosem cytrusowym
- Duszony halibut z białymi porami w sosie szałwiowym na puree z marchewki i kminku
- Pieczony roastbeff z bizona z dodatkiem żurawiny w czerwonym winie i galaretki cedrowej
- Ser kozi ogrzewany z syropem klonowym z pieczonymi pomidorami i bazylikowym vinaigrette
- Mus z ciemnej czekolady z żurawiną i cydrem lodowym
W czerwcu w Hotelu Sofitel można było skosztować wyśmienitych potraw charakterystycznych dla Kuchni Quebec. W menu znalazły się:
Przystawki:
- Carpaccio z bizona w marynacie orzechowej z oliwą cedrową i sałatką z grzybów Shitake
- Grillowane szparagi z muszlami św. Jakuba, estragonową oliwą i krakersem serowym
- Płatki wędzonej na zimno piersi z kaczki w duecie z teriną z foi gras i sosem cytrusowym
Zupy:
- Zupa krem z młodych ziemniaków z dżemem warzywnym i emulsją z letnich trufli
Dania Główne:
- Filet z łososia z duszonym koprem i grzybami z sosem borówkowym i miętowo-cytrynowym couscouse
- Duszony halibut z białymi porami w sosie szałwiowym z płatkami chrupiących ziemniaków na kminkowym puree z marchewki
- Stek z polędwicy z bizona 180 g. podawany z galaretką cedrową i sosem żurawinowym.
- Polędwiczki jagnięce marynowane w cydrze lodowym z pieczonymi warzywami ogrodowymi
Desery:
- Ser kozi ogrzewany z syropem klonowym z pieczonymi pomidorami i bazylikowym vinaigrette
- Rabarbarowa konfitura waniliowa z mrożonym jogurtem, truskawkami i miętową czekoladą
- Klonowe mleczko z lodowym puree z marakui i malin z pyłem cytrynowym i bazylią
Ci, którzy chcieli dowiedzieć się więcej na temat produktów kanadyjskich mogli skorzystać z okazji i odwiedzić targi Tur-Gastro-Hotel, podczas których Marek Widomski - WISD & Partners oraz Paweł Anders – Hotel Sofitel Wrocław. zaprezentowali szereg produktów.
Podczas prezentacji można było dowiedzieć się jak jest produkowany syrop klonowy, jakie właściwości ma żurawina czy też jak przyrządzić couscous, clams chowder oraz stek z bizona. Można było również spróbować niektórych produktów, a zainteresowani zakupem mogli bezpośrednio skontaktować się z firmami posiadającymi w swojej ofercie prezentowane produkty.
Urszula Mazurkiewicz – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|