Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Małopolski Festiwal Smaku


 

Województwo małopolskie to skarbnica nie tylko pięknych krajobrazów i zabytków, w których zaklęta jest nasza historia. Całą Małopolskę możemy odczytać od kuchni, bo to właśnie regionalne przysmaki, tradycyjne potrawy i po prostu unikatowa kuchnia  pozwalają nam odkryć Małopolskę w całej jej okazałości.
Już od kilku lat poznajemy i promujemy regionalną kuchnię Małopolski poprzez Małopolski Festiwal Smaku, którego już VI edycja zakończyła się hucznym finałem w Krakowie  28 i 29 sierpnia 2010 roku.

Finał, który odbył się na placu Wolnica w Krakowie zgromadził wszystkich laureatów półfinałów, które odbywały się w całym województwie. Nie tylko stoiska z najlepszymi smakami małopolski kusiły krakowian i wszystkich przybyłych na Małopolski Festiwal Smaku. Organizatorzy zadbali o wiele atrakcji. Obok artystów występujących na scenie, goście festiwalu mogli przy stoisku województwa małopolskiego samodzielnie zrobić dla siebie naszyjnik z czerwonych korali, a w niedzielę (29.08) na placu Wolnica pojawił się 100 litrowy kocioł, w którym przygotowano „żurek po krakowsku”.
Co ciekawe po raz pierwszy w czasie festiwalu, publiczność zdając się na swój zmysł smaku mogła wybrać „Małopolskie lody o smaku koralowym”, które przygotowała firma MELBA z Krzeszowic. Ostatecznie lodami o smaku koralowym zostały lody malinowe.

Najważniejszym momentem podczas festiwalu było oczywiście rozstrzygnięcie plebiscytu, w którym głosy oddawała publiczność. Co więcej moment ogłoszenia decyzji jury, które tworzyli:

Zbigniew Kurleto - Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Piekarzy i Cukierników,
Dariusz Gnatowski - aktor filmowy,
Kurt Scheller - szef kuchni restauracji hotelu "Rialto" Warszawa,
Grzegorz Komanderek - kucharz, aktor filmowy.

Zwycięzcami Finału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku zostali:


W plebiscycie:


Kategoria: Smakołyki z legendą
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Morawczyny
Produkt: Kiełbasa swojska

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma "Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: Żurek po krakowsku

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic
Produkt: Kiełbasa staropolska w słoiku

Kategoria: Jak u mamy
"Spiżarnia" z Nowego Targu
Produkt: gulasz flisacki w efekcie głosowań jury:

Grand prix Bacówka "L.Szot" Sp. komandytowa z Rajbrotu
Produkt: Brawuś z kómory

II miejsce Firma "Gawor" - Produkcja Wędlin z Podstolic
Produkt: Szynka Podstolego

III miejsce:
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa
Produkt: Miód faceliowy

Ponadto Restauracja "Dwór" z Niedzicy  otrzymała pierwsze miejsce za najsmaczniejsze danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem, które przygotowała reprezentacja restauracji podczas pokazu „gotowania na żywo”.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000