w Centrum Kongresów i Rekreacji "Orle Gniazdo" w Szczyrku
W ostatni weekend czerwca w Szczyrku odbył się jak co roku III konkurs "Fantazje Kulinarne" organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.
W atmosferze letniego wypoczynku, na łonie pięknej górskiej natury zebrało się w Szczyrku grono smakoszy i znawców by w corocznym konkursie wyłonić najlepszych mistrzów kuchni.
Zmagania czujnym okiem kontrolowało jury w składzie:
Marek Widomski (Prezes SPKiC),
Luis Levano (doradca kulinarny restauracji La Exotica),
Marcin Markowski (ekspert kulinarny firmy Sodexo).
Waldemar Hołówka (dyrektor gastronomiczny
Hotelu Polisno - Piotrków Trybunalski),
Andrzej Pałka
Leszek Pyszny (Prezes Regionu Śląskiego SPKiC),
Tadeusz Bargiel (szef kuchni hotelu
Orbis Magura - Bielsko-Biała).
Laureaci Konkursu "Fantazji Kulinarnych"
- miejsce I - Radosław Danielak i Mariusz Szajewski. Ekipa reprezentująca Hotel pod Tężniami z Ciechocinka,
- miejsce II - Piotr Jonczy z restauracji Casablanca
Sławomir Lassok ze Spectra Cafe z Bierunia,
- miejsce III - Maria Luisa Alarcon i Elisabeth Roque, studentki poznańskiej uczelni WSHiG,
pochodzące z Limy z Peru,
- miejsce IV - Remigiusz Orzechowski i Mariusz Kupczyk, reprezentanci Villa Almira z Wisły.
Całej imprezie patronowali sponsorzy:
- KONKRET (reprezentowali panowie: Grzegorz Łagowski i Dawid Kopiec szef kuchni restauracji Gościniec Górecki prowadzący pokaz kuchni amerykańskiej z polskich produktów)
- AVIKO (przedstawicielem firmy był pan Sławomir Górny)
- TADMIX przedstawiła miksery i roboty kuchenne znakomitej firmy szwajcarskiej BAMIX, reprezentowana przez państwa Katarzynę i Tadeusza Ilicz
- STOLLIMPEX - polska firma rodzinna organizator konkursu przypraw, właścicielki panie: Róża Stolecka i Beata Małecka, które otrzymały certyfikat jakości dla swoich produktów
- SCHOLLER - najdłuższa kolejka (po lody)
- TORK - SCA HYGIENE PRODUCTOS - Michał Bajorek i P. Zabłocki
- FISKARS
- AGROS-FORTUNA - Adamusiński Mariusz i Kostner Grzegorz
- KAMIS
- INTER EUROPOL
- POLKUB - zabrakło na gali kieliszków, tak dużo wina rozdał pan Stanisław Polaczek - prezes
- MRÓZ
- SAGA FOODS
- JARO PRO TRADE - na stoisku firmy można było obejrzeć i przymierzyć uniformy i stroje dla kucharzy i obsługi lokali gastronomicznych - reprezentowali Jacek Ruciński i Małgorzata Olbrychowska
- MYSŁAW
- DORADO
- COMBI
- MAG CAFE
- BROWAR CIESZYN
- SILEX
W czasie zjazdu odbywały się również pokazy sztuki kulinarnej dla licznie zgromadzonej publiczności. Pan Wei Kang, szef kuchni w restauracji chińskiej w Ustroniu, prezentował swoje mistrzowskie dania. Restauracja, której szefuje pan Kang, działa przy klinice chińskiej medycyny naturalnej w Ustroniu.
Całość imprezy miała charakter bardzo radosny i wakacyjny głównie dzięki występom zespołów muzycznych, które umilały gościom pobyt w Szczyrku. Specjalnie dla wszystkich zgromadzonych zagrał zespół Target oraz zespół muzyki klasycznej Bene. |