Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Laureaci 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski


Tytuł „Najlepszego z najlepszych” w Kulinarnym Pucharze Polski 2023 zdobył duet polsko-ukraiński, Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. 21. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbyła się w dniach 27-28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
 
 
W finale rywalizowało sześć kucharskich duetów przygotowując swoje popisowe dania na bazie obowiązkowych składników:

Przekąska - to wytrawny sernik z dowolnymi dodatkami, podany z dwoma dodatkami warzywnymi (jeden na bazie dyni) oraz sosem. Całe danie ma mieć charakter wytrawnej przekąski.

Danie główne na bazie tuszy królika oraz dowolnego rodzaju grzybów.

Deser na bazie orzecha włoskiego, jogurtu koziego naturalnego i mandarynek.

Pierwszego dnia rywalizowały trzy ekipy:
1. Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki
2. Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski
3. Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann


W Jury Degustacyjno – Technicznym KPP 2023 zasiedli:

Juan Salvador Hernandez Tovar
Kurt Scheller
Roberto Beltramini
Bartosz Peter
Jarosław Walczyk
Janusz Garncarczyk
Marek Rybacki


Prezentujemy Państwu wybrane Dania konkursowe z pierwszego dnia:


Drugiego dnia rywalizowały kolejne trzy ekipy:

4. Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel
5. Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk
6. Przemysław Szwak i Mariia Zakhidna


Ogromnej pomocy w obsłudze KPP 2023 udzielili uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu, którymi kierowała pani mgr inż. Anna Dembińska. Szczególne podziękowania uczestnicy konkursu kierowali do Ekipy, która zajmowała się zmywaniem i sprzątaniem zaplecza. Wyposażenie zmywalni zapewnił Partner KPP firma Winterhalter - Partner Relacji z Kulinarnego Pucharu Polski.


W Jury Technicznym KPP pracowali:
Mariusz Zając
Jarosław Owczarczyk

Prowadzącymi Konkurs w tym roku byli:
Tomasz Purol
Marcin Budynek


Zwycięscy na przystawkę przygotowali Pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia.

Danie główne Pawła i Khrystyny to Galantyna z królika z kruszonką z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebulą faszerowaną borowikami, sosem winno maślanym na bazie redukcji z królika i kurczaka oraz palone masło.


Na deser przygotowali Parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonką z prażonego orzecha włoskiego, czekoladą temperowaną i lodami na bazie orzechówki.


Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, szefa zmiany, po głównego kucharza.

Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych.

Więcej na temat DUETU ZWYCIĘZCÓW można przeczytać:TUTAJ


Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel.
Więcej na ich temat można przeczytać:TUTAJ

Trzecie miejsce zajęli Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.
Więcej na ich temat można przeczytać:TUTAJ

Zapraszamy do zapoznania sie również z Sylwetkami pozostałych finalistów KPP 2023:

Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski
Więcej na ich temat można przeczytać:TUTAJ

Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki
Więcej na ich temat można przeczytać:TUTAJ

Przemysław Szwak i Mariia Zakhidna
Więcej na ich temat można przeczytać:TUTAJ


Na koniec podziękowania dla Sponsorów i Partnerów KPP 2023, którzy od wielu lat wspierają Największy Polski Konkurs o Tytuł „Najlepszego z najlepszych”.
 

Chcesz wyposażyć swój lokal w zmywarkę Winterhalter bez inwestowania? To bardzo proste! Wybierz model zmywarki lub skontaktuj się z firmowym przedstawicielem, który bezpłatnie doradzi, jaka ze zmywarek będzie idealna dla Twojego biznesu. Następnie przyjedzie do Ciebie, aby sprawdzić techniczne możliwości i wszystko dokładnie zaplanować.

Od teraz nie musisz martwić się już o czystość naczyń w swojej restauracji. Profesjonalnie zadba o nią Twój nowy członek załogi w postaci zmywarki Winterhalter – specjalisty w branży komercyjnych systemów zmywania.

Więcej informacji na stronie www.wynajmijzmywarke.pl


Partner Relacji z Kulinarnego Pucharu Polski 2023:

Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.

ul. Krajobrazowa 2
05-074 Wielgolas Duchnowski
tel.: 22 773 25 52
e-mail: biuro@winterhalter.com.pl
www.winterhalter.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000