Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
14.06.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Puchar Polski 2010 - relacja


Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski reprezentujący Restaurację Villa Secesja z Bydgoszczy wygrali Kulinarny Puchar Polski 2010 - uznawany za najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. Finałowe rozgrywki odbyły się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy, które odbywały się w dniach 13-16 września 2010.

Tegoroczna edycja konkursu była wyjątkowa, bo jubileuszowa. Z okazji 10 - lecia Kulinarnego Pucharu Polski wszyscy dotychczasowi jego zwycięzcy, specjalnie dla zgromadzonej publiczności przygotowali pokaz kulinarnych umiejętności. W części konkursowej do rywalizacji stanęło dziewięć dwuosobowych zespołów kucharskich, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w Polsce. W ramach konkursowego menu zawodnicy przygotowali przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy.

Według jurorów to właśnie kucharze z Bydgoszczy: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski najlepiej, spośród wszystkich uczestników, wywiązali się z konkursowego zadania. Kulinarni Mistrzowie Polski zwyciężyli w zeszłym roku w konkursie Primerba Cup, co zapewniło im nominację do finałowej rozgrywki KPP. Zwycięzcy otrzymali Kulinarny Pucharu Polski 2010, atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz czek na 15 tys. złotych. Ponadto 22 listopada wyjadą na dwutygodniowe szkolenie kulinarne do Instytutu Paula Bocusa we Francji.

Drugie miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski 2010 zajął zespół z Dubiecka, Krzysztof Bobola i Maciej Udziankiewicz, zwycięzcy konkursu L'art de la Cuisine Martell 2010. Na trzecim znaleźli się Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek, zwycięzcy konkursu Festiwal Smaku w Grucznie.

Nad przebiegiem konkursu czuwało sześcioosobowe międzynarodowe jury w składzie:

  • Andrzej Bryk (Polska) - Przewodniczący,
  • Bertrand Esnault (Francja),
  • Carlos Madeira (Portugalia),
  • Daniel Rameau (Luksemburg),
  • Bruno Johann Wahrbichler (Austria)
  • Joseph Seeletso (Botswana).

Ocenie jurorów podlegały m.in. organizacja pracy zespołu, przygotowanie stanowiska, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetyka i sposób podania pracy konkursowej.

Do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski zapraszani są zwycięzcy najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Lista wybranych konkursów, które stanowią eliminacje do finałowej rozgrywki KPP jest co roku wybierana przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-Toques Polska.

W tym roku podczas Kulinarnego Pucharu Polski rywalizowali zwycięzcy konkursów:

  • Primerba Cup 2009,
  • Profesjonalista Roku PPH&R 2009,
  • Konkursu Kuchni Greckiej 2010,
  • L'art de la cuisine Martell 2010 ,
  • Dorszowe Żniwa 2010,
  • Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny 2010,
  • Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim 2010,
  • Festiwalu Smaku w Grucznie 2010
  • Konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

W przyszłym roku organizatorzy zapowiadają, że. ze względu na rosnącą liczbę konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, do regulaminu KPP zostaną wprowadzone eliminacje półfinałowe. W 2011 roku odbędą się one 13 września podczas targów Gastro Trendy. Staną do nich zwycięzcy maksymalnie 15-stu konkursów kulinarnych nominowanych do KPP 2011. Z tego grona jury wyłoni finałową dziesiątkę, która dzień później zmierzy się w ostatecznej walce o Kulinarny Puchar Polski 2011.

Partnerem Strategicznym Kulinarnego Pucharu Polski 2010 jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod znakiem ministerialnego programu „Poznaj Dobrą Żywność", którego celem jest informowanie o wysokiej jakości polskich produktów spożywczych. Sponsorem generalnym konkursu jest firma Unilever Foodsolutions.

Imprezę poprowadzili prezenterka TVN Agnieszka Cegielska oraz Przemysław Kaczmarek, specjalista kulinarny od lat związany z KPP. Tradycyjnie, ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie pucharu odbyło się podczas uroczystej wieczornej gali połączonej z jubileuszowym bankietem i występem kabaretu „Ani Mru-Mru.

 

Organizatorzy: 
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Wielkopolska Izba Gastronomii
Partner strategiczny:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Patron honorowy:
    * Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
    * Klub szefów Kuchnii
    * Euro - toques

Sponsor Generalny:
Unilever Foodsolutions

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000