7 czerwca 2006 roku podczas targów hotelarskich odbył się konkurs „na żywo” Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners. Patronat nad nim objęli: Klubu Szefów Kuchni i Komisja Gastronomiczna PZH.
Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano regionalnego mistrza kucharskiego. Ich zadaniem było przygotowanie dowolnie wybranej potrawy zgodnej z tematem zmagań: Fantazje na temat łososia.
„Do boju” stanęło dziewięć drużyn. Spośród nich jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD & Partners oraz Tomasz Nielubiński Szef Restauracji „Pasja” w Jeleniej Górze, wybrało zwycięzców. Na podium stanęli:
I miejsce - Anna Paździor i Wiktor Moczek z Restauracji Tete â Tete we Wrocławiu - Łosoś w płaszczyku ziemniaczanym z kurkami i rakami w śmietanie
II miejsce - Grzegorz Wiśniewski z Restauracji Przycup w Dolinie z Janowic Wielkich - Łosoś z grilla na ananasowej salsie
III miejsce - Łukasz Marczyński i Konrad Latawiec z Wrocławia - Łosoś po Galicyjsku
Do zmagań przystąpili również:
Marcin Zator z Restauracji Kaliteros we Wrocławiu - Łosoś „wiosenny”
Damian Chmielewski i Tomasz Nazarewicz z Hotelu Campanille we Wrocławiu - Łosoś po królewsku
Wilhelm Załoga z Kawiarni Agawa z Bierutowa - Łosoś w sałatce z melona i dzikim ryżem
Łukasz Szewczyk i Lesław Supel z Restauracji Dobre Jadło w Grodźcu - Łosoś przełożony feerią porów - rodzynkową
Marek Papoń z Restauracji Siesta we Wrocławiu - Fantazja z łososia
Kamil Rękar i Rafał Ratajczyk z Art Hotelu we Wrocławiu
Sponsorami Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel byli:
Hambex, Kuppersbusch, Komat, Marine Harvest, Reinex.
Kinga Szczęsnowicz – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |