11 czerwca 2010r., w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał I edycji Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej „Kuchnia mon amour”. Konkurs skierowany jest do młodych adeptów sztuki kulinarnej z zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski. Główną nagrodą w konkursie, poza cennymi nagrodami rzeczowymi, jest praktyka u mistrza kulinarnego, posiadacza gwiazdki Michelin.
Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Polska Akademia Gastronomiczna, będąca oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej „Académie Internationale de la Gastronomie”, która rekomenduje restauracje do najbardziej prestiżowej nagrodyw branży kulinarnej, gwiazdek Michelin.
W półfinale (10.06.2010 r.) uczestnicy przygotowywali:
- Risotto krabowo - szparagowe z ostrygą w tempurze
- Carpaccio z combra królika z marmoladą pomidorową i marynowanymi kurkami
- Perliczka wg własnego przepisu
Finał (11.06.2010 r.) odbył się w formule Black box z użyciem produktów:
Pierś kaczki, ryba barramundi, czekolada 70%
W jury konkursu zasiedli mistrzowie sztuki kulinarnej, między innymi:
Mario Sandoval, uhonorowany gwiazdkami Michelin,
Constant - Michel Labarre wiceprezes Europejskiego Stowarzyszania Kucharskiego Euro – Toques Polska,
Georges Husni prezes Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej ,
Maciej Dobrzyniecki, konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce,
Marzena Rowicka, redaktor naczelna magazynu TRENDY , prezes Polskiej Akademii Gastronomicznej.
Jury przewodniczy
Jacek Grochowina - Executive Chef de Cuisine warszawskiej restauracji Amber Room mieszczącej się w Pałacu Sobańskich.
Pełen skład jury:
Jacek Grochowina - przewodniczący
Jury techniczne:
Constant-Michel Labarre
Jakub Malec
Henryk Nieciejowski
Artur Grajber
Paweł Oszczyk
Jury degustacyjne:
Marzena Rowicka
Marta Grycan
Mario Sandoval
Georges Husni
Maciej Dobrzyniecki
Grzegorz Słupski
Przedstawiamy zwycięzców konkursu „Kuchnia mon amour”:
- I nagroda: Adam Kowalewski – Restauracja Dolce Vita. Nagroda to PRAKTYKA U MISTRZA KULINARNEGO w restauracji „Coque” w Hiszpanii
- II nagroda: Łukasz Pacewicz – Restauracja Amber Room. Nagroda konto w banku Nordea z wkładem o wartości 5 000zł
- III nagroda: Przemysław Bogucki – Art Hotel. Nagroda pieniężna 2 500zł ufundowana przez Hochland Polska
Zwycięzcy mieli możliwość wyboru jednej z sześciu nagród przygotowanych przez sponsorów i partnerów konkursu.
Pozostali finaliści:
Mariusz Cygan – Hotel Bryza
Łukasz Ceroński – Restauracja La Regal
Sebastian Kornacki – Hotel Westin
Przemysław Szarański – MPL Services
Rafał Brzoskowski – Restauracja Petit Paris
Jakub Ignyś – Instytut Glamour
Michał Siudziński – Hotel Atelier
Damiano Serra – Restauracja Magenta
Łukasz Fulara – Restauracja Villa Sedan
Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej należącym do grupy Dora Metal. Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich.
Sponsorzy główni: Zepter International i Hochland Polska.
Partnerzy: Nordea Bank Polska SA, Amber Room, Centrum Techniki Kulinarnej Doram grupy Dora Metal, Almar, Frische Paradies, Noble Concierge, Noble Concierge.
Patroni medialni: magazyn „TRENDY Art. Of Living”, telewizja „TVN” oraz „Onet.pl”.
Kontakt:
Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
ul. Racjonalizacji 5, 02-673 Warszawa
Ewa Laskowska
tel. +48 (22) 847 65 86
strona www: www.ctk.doram.pl
e-mail: ctk@dora-metal.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.