Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
„Kuchnia mon amour”- Pierwsza edycja prestiżowego Konkurs Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej


11 czerwca 2010r., w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał  I edycji Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej „Kuchnia mon amour”. Konkurs skierowany jest do młodych adeptów sztuki kulinarnej z zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski. Główną nagrodą w konkursie, poza cennymi nagrodami rzeczowymi, jest praktyka u mistrza kulinarnego, posiadacza gwiazdki Michelin.
Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Polska Akademia Gastronomiczna, będąca oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej „Académie Internationale de la Gastronomie”, która rekomenduje restauracje do najbardziej prestiżowej nagrodyw branży kulinarnej, gwiazdek Michelin.

W półfinale (10.06.2010 r.)  uczestnicy przygotowywali:

- Risotto krabowo - szparagowe z ostrygą w tempurze
- Carpaccio z combra królika z marmoladą pomidorową i marynowanymi kurkami
- Perliczka wg własnego przepisu


Finał  (11.06.2010 r.) odbył się w formule Black box z użyciem produktów:
Pierś kaczki, ryba barramundi, czekolada 70%

W jury konkursu zasiedli mistrzowie sztuki kulinarnej, między innymi: Mario Sandoval, uhonorowany gwiazdkami Michelin, Constant - Michel Labarre wiceprezes Europejskiego Stowarzyszania Kucharskiego Euro – Toques Polska, Georges Husni prezes Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej , Maciej Dobrzyniecki, konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, redaktor naczelna magazynu TRENDY , prezes Polskiej Akademii Gastronomicznej.


Jury przewodniczy Jacek Grochowina - Executive Chef de Cuisine warszawskiej restauracji Amber Room mieszczącej się w Pałacu Sobańskich.

Pełen skład jury:
Jacek Grochowina - przewodniczący

Jury techniczne:
Constant-Michel Labarre
Jakub Malec
Henryk Nieciejowski
Artur Grajber
Paweł Oszczyk


Jury degustacyjne:
Marzena Rowicka
Marta Grycan
Mario Sandoval
Georges Husni
Maciej Dobrzyniecki
Grzegorz Słupski

Przedstawiamy zwycięzców konkursu „Kuchnia mon amour”:
 
  • I nagroda: Adam Kowalewski – Restauracja Dolce Vita. Nagroda to PRAKTYKA U MISTRZA KULINARNEGO w restauracji „Coque” w Hiszpanii
  • II nagroda: Łukasz Pacewicz – Restauracja Amber Room. Nagroda konto w banku Nordea z wkładem o wartości 5 000zł
  • III nagroda: Przemysław Bogucki – Art Hotel. Nagroda pieniężna 2 500zł ufundowana przez Hochland Polska
Zwycięzcy mieli możliwość wyboru jednej z sześciu nagród przygotowanych przez sponsorów i partnerów konkursu.

Pozostali finaliści:

Mariusz Cygan – Hotel Bryza
Łukasz Ceroński – Restauracja La Regal
Sebastian Kornacki – Hotel Westin
Przemysław Szarański – MPL Services
Rafał Brzoskowski – Restauracja Petit Paris
Jakub Ignyś – Instytut Glamour
Michał Siudziński – Hotel Atelier
Damiano Serra – Restauracja Magenta
Łukasz Fulara – Restauracja Villa Sedan

Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej należącym do grupy Dora Metal. Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich.

Sponsorzy główni: Zepter International i Hochland Polska.
Partnerzy: Nordea Bank Polska SA, Amber Room, Centrum Techniki Kulinarnej Doram grupy Dora Metal, Almar, Frische Paradies, Noble Concierge,  Noble Concierge.
Patroni medialni: magazyn „TRENDY Art. Of Living”, telewizja „TVN” oraz „Onet.pl”.


Kontakt:
Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
ul. Racjonalizacji 5, 02-673 Warszawa
Ewa Laskowska
tel. +48 (22) 847 65 86
strona www: www.ctk.doram.pl
e-mail: ctk@dora-metal.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"GRATULACJE !!!!!!!!!"
(23.06.2010 - 11:08)  (Robert)
"bez układów ale nie smak pozostał"
(27.06.2010 - 19:23)  (uczestnik)
"Bez układów"
(23.06.2010 - 11:21)  (Niezrzeszony)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000