Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kuchnia Polska na Mazowszu


W dniu 26 listopada 2009 odbył się w Warszawie organizowany przez  Zespół  Szkół Spożywczo Gastronomicznych oraz Stalgast Sp. z o.o. finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu”.
 
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Ewa Lada. Uczniowie, finaliści z 12 szkół, z całego kraju rywalizowali w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.

Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:

Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering
Jarosław Uściński  - vice Prezes OSSKiC
Paweł Malewski -  Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Artur Grajber - Szef kuchni hotelu Sheraton
Michał Tkaczyk - Szef kuchni hotelu Bristol

Jury techniczne:
Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC
Wojciech Pasikowski - Szef kuchni Oberża Pod Czerwonym Wieprzem
Rafał Lewandrowski - Szef kuchni U Szwejka
Krzysztof Wierzba – Szef kuchni – prekursor carvingu w Polsce

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii kelnerskiej
Michał Baran – aktualny Mistrz Polski kelnerów
Sławomir Pierzynowski – Mistrz kelnerski i manager Catering Wiśniewscy

Do finałowej rywalizacji Ogólnopolskiego Konkursu kulinarnego zakwalifikowali się:
1.    Dariusz Burda, Tomasz Jeziorek – ZSG nr 1 w Krakowie
2.    Dorota Miś, Bartłomiej Tylek – ZS im. W. Witosa, Sucha Beskidzka
3.    Kamil Halabowski, Krystian Radosz – ZS im. T. Kościuszki w Żarkach
4.    Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku
5.    Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki
6.    Dominik Kowalczyk, Robert Jędrasik – ZSGH Warszawa ul. Majdańska
7.    Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa ul. Majdański
8.    Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi
9.    Adam Safijański, Michał Szupieńko – ZSGS w Olsztynie
10.  Magdalena Jarmużewska, Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie
11.  Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa ul. Komorska
12.  Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa ul. Komorska



W finale Ogólnopolskiego Konkursu kelnerskiego wystąpili:
1.    Łukasz Halama – Kraków
2.    Monika Głuc – Sucha Beskidzka
3.    Marta Cisowska – Żarki
4.    Sylwia Trzaskowska – Pomiechówek
5.    Kamil Gładecki – Grodzisk Mazowiecki
6.    Michał Kossakowski – Warszawa ul. Majdański
7.    Wiktor Lewiński – Warszawa ul. Majdański
8.    Monika Neczeta – Łódź
9.    Paulina Czebanik – Olsztyn
10.  Adam Łoszkowski – Olsztyn
11.  Piotr Dzieniszewski – Warszawa ul. Komorska
12.  Angelika Stanuszek – Warszawa ul. Komorska



W trakcie rywalizacji konkursowej w sali gimnastycznej odbywały się pokazowe szkolenia kulinarne i technologiczne sponsorów, prowadzone przez Szefa kuchni Stefana Birka. Szkolenia skierowane były do nie uczestniczących  w konkursach uczniów, nauczycieli przedmiotów zawodowych i przybyłych gości z innych szkół gastronomicznych.

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu” zaszczycili swoją obecnością m.in:
W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska
Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe
Pani Izabella Kust – Mazowieckie Kuratorium Oświaty
Pani Marzena Adamiak – Wydział Oświaty i Wychowania
Prof. Mirosław Słowiński – SGGW Dziekan Wydziału Nauk o Żywności
Pani Bogdana Kotecka – Stalgast Sp. z o.o.
Pan Dariusz Zahorański – Prezes OSSKiC
Pan Grzegorz Kazubski – Honorowy Prezes OSSKiC



Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako wyrównany i bardzo wysoki, dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca.

I miejsce w konkursie kulinarny zajęli: Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa

II miejsce: Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki

II miejsce: Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa

III miejsce: Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi

III miejsce: Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku

III miejsce: Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa

Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa - zwycięzcy konkursuZwycięskie drużyny

I miejsce w konkursie kelnerskim zajęła: Monika Głuc – Sucha Beskidzka

II miejsce: Angelika Stanuszek – Warszawa

II miejsce: Paulina Czebanik – Olsztyn

III miejsce: Monika Neczeta – Łódź

III miejsce: Michał Kossakowski – Warszawa

III miejsce: Adam Łoszkowski – Olsztyn

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni postanowił przyznać, bacznie obserwowanym uczestnikom konkursu kulinarnego, cztery Nominacje do Reprezentacji Polski Juniorów – drużyny kulinarnej, która będzie przygotowywana do występu w Pucharze Świata na Mistrzostwach w Luksemburgu 2010. Zaszczyt reprezentowania Polski i Nominacje uzyskali:

Dariusz Burda – ZSG nr 1 w Krakowie
Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie
Sebastian Czechowski – ZSSG Warszawa
Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2009” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy.

Organizatorzy, sponsorzy i patroni konkursu:

Mat: Adam Michalski
Fot: Łukasz Kamiński – White shot
Fot: Piotr Kopyt – Pan Cater

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000