Dnia 1 lipca odbył się siódmy z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski – Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Jego zwycięzcami zostali Emil Klimas i Dominik Świątecki.
W tym roku, w Hotelu BoniFacio, odbyła się już 11. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Organizatorami spotkania byli Stefan Birek i Konrad Birek.
Do rywalizacji przystąpiło 11 ekip z całej Polski. Zawodnicy musieli przygotować na przystawkę tatara oraz majonez według autorskiego pomysłu, a także danie główne z wykorzystaniem kurczaka kukurydzianego, sera Bursztyn oraz sezonowych dodatków.
Zadania konkursowe oparte zostały na prostych składnikach, ale mimo wszystko były wymagające. Poprzeczkę wysoko postawiło również profesjonale Jury w skład którego wchodzili: Adam Michalski (Przewodniczący Jury), Mirosław Szajkowski, Mirosław Reszczyk, Kuba Winkowski (National Chef of the Year 2019 w Wielkiej Brytanii), Witek Iwański (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2006 roku) oraz Jarosław Walczyk. Nad przebiegiem technicznym konkursu czuwali natomiast: Grzegorz Birek i Bartosz Peter – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017 i 2018).
Największe uznanie jurorów zdobyli Emil Klimas i Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu. Ekipa ta stanęła nie tylko na najwyższym podium, ale otrzymała także nominację do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk z Puro Hotel Kraków Kazimierz – II miejsce oraz Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel Warszawa – III miejsca.
Przed Emilem Klimasem nowe wyzwanie – przygotowania do Kulinarnego Pucharu Polski, którego finał odbędzie się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL. Więcej informacji na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.