Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.06.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Krystian Krawczyk - zwycięzcą II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego „Benedyktynka”


„Pokuta” i „Czerwone kozaczki” to zwycięskie drinki II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego „Benedyktynka”. Konkurs otworzył obchody, przypadającego na ten rok,  500-lecia receptury likieru.
 
12 stycznia 2010 roku w Klubie Charyzma w Poznaniu, 14 barmanów rywalizowało w konkursie na najlepszy drink z dodatkiem Benedyktynki, ziołowego likieru wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Każdy z uczestników przygotował po jednym drinku rozgrzewającym (hot drink) oraz orzeźwiającym (short drink). Liczył się pomysł, technika, czas wykonania drinka oraz – oczywiście – kompozycja smakowa i dekoracja. Do ścisłego finału zakwalifikowało się czterech zawodników: trzech poznaniaków: Radosław Krause, Patryk Wojciechowski i Krystian Krawczyk oraz Michał Sowa z Bydgoszczy. To oni od 20:00 rozgrzewali i orzeźwiali swoimi drinkami publiczność Charyzmy. Pomysłowość smakowych zestawień podkreślały już same nazwy drinków – „Zemsta mnicha” – drink z domieszką chili, „Opus Dei” – z syropem waniliowym, „Ziołowy żuraw” – z truskawką i żurawiną, „ Flaming” – z amaretto  czy „Before the Night” – z czekoladą.
 
Benedyktynka ma bardzo wyrazisty smak, zatem skomponowanie drinka, w którym aromat likieru nie zdominuje całości kompozycji jest niezwykle trudne. Było widać, że uczestnicy dobrze się przygotowali i długo trenowali smak oraz technikę. Wysoki poziom konkursu potwierdza, że w Polsce jest coraz więcej pasjonatów sztuki barmańskiej – mówił Adam Hołoga, główny sędzia konkursu.
 
 
Najlepszym artystą koktajli z Benedyktynką został Krystian Krawczyk z poznańskiej „Brovarii”, autor drinków o nazwie „Pokuta” i „Czerwone kozaczki”. Pierwszy, oprócz Benedyktynki, zawiera sok brzoskwiniowy i z marakui oraz limonkę i wódkę. Drugi to z kolei Benedyktynka z dodatkiem grenadyny i wódki żurawinowej. Zwycięzca nie ukrywał zaskoczenia i cieszył się z nagrody – weekendu dla dwóch osób nad morzem w Chłopach. Pozostali finaliści otrzymali torby VIP Collection, a wśród wszystkich uczestników rozlosowano profesjonalny kurs barmański.
 
 
Konkurs był okazją do pokazania Benedyktynki jako oryginalnego w smaku i szlachetnego dodatku do drinków czy koktajli. W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w Lubiniu likier, wywodzący się z tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich oraz kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką.
 
 
Finaliści II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego „Benedyktynka”:

I miejsceKrystian Krawczyk – Poznań, Brovaria – drinki „Czerwone kozaczki” i „Pokuta
II miejsceRadosław Krause – Poznań – drinki „Zemsta mnicha” i „Ziołowy żuraw
III miejscePatryk Wojciechowski – Poznań, Klub Charyzma – drinki „Toxic orange II” i „Opus Dei
IV miejsceMichał Sowa – Bydgoszcz, Buena Vista Club – drinki „Before the Night” i „Flaming

Zwycięskie drinki Krystiana Krawczyka z poznańskiej Brovarii

W kategorii hot drink:

"Czerwone kozaczki"
1 cl benedyktynka premium
2 cl nemiroff cranberry
2 cl grenadina
cząstki cytrusów
gorąca woda

W kategorii short drink:

"Pokuta"
10 cl benedyktynka classic
2 cl nemiroff cranberry
2 cl syrop brzoskwiniowy
2 cl syrop marakuja
2 cl sok z limonki

Więcej informacji:

Wojciech Dobosiewicz
tel: 0 609 798 223

oraz w redakcji portalu Gastrona.pl

e-mail: biuro@gastrona.pl

opr. KT

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000