ZERO WASTE, czyli niemarnowanie żywności – z takim tematem musieli się zmierzyć młodzi kucharze, którzy wzięli udział w III edycji konkursu Spotkania z SelfCookingCenter®. Kulinarne zmagania odbyły się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz we Wrocławiu.
Temat tej edycji jest bardzo ważny. Zbyt dużo produktów spożywczych jest wyrzucana do śmieci. Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin starali się pokazać pod względem smakowym i kreatywnym, jak oni rozumieją Zero Waste i jak można wpływać na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia poprzez właściwe przygotowywanie dań i dbanie o wykorzystanie wszystkich składników.
– Tegoroczna edycja pokazała nam, jak ważny i trudny jest to temat nawet wśród osób, które na co dzień pracują w gastronomii – mówił
Daniel Sielicki, przedstawiciel jury technicznego.
Wydarzenie ma na celu promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz rozszerzanie ich umiejętności i wiedzy kulinarnej. Organizatorzy chcieli podjąć się trudnego tematu, jakim jest marnowanie żywności, ponieważ czują się współodpowiedzialni za produkowanie śmieci, które powstają w procesie tworzenia dań.
Zawodnikami konkursu byli kucharze, którzy nie ukończyli 27 roku życia, a byli to:
- Dawid Broncel i Mikołaj Marciniak - Hard Rock Cafe - Warszawa
- Tomasz Czarnecki i Patryk Bernaś - restauracja Boreczna - Michałkowa
- Paulina Lepiarz i Kacper Wasylów - Hotel Dębowy - Bielawa
- Rafał Fusowski i Julia Grula - Hotel Mistral Sport - Gniewino
- Adrian Markiewicz i Tomasz Stelmasiński - Wydział Kulinarny - Zagórze Śląskie
- Maksym Trushkin i Oleksandr Chuvasov - Fregata Lake Club - Wrocław
- Cezary Nowacki i Patryk Biernacki - Hotel Browar Wiatr - Uniejów
- Dariusz Wierzchowski i Aleksander Pytlak - Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko - Ustka.
Jury techniczne:
- Justyna Słupska-Kartaczowska - właścicielka restauracji Jadka
- Daniel Sielicki - National Corporate Chef RATIONAL Sp. z o.o.
- Michael Nehrdich - szef kuchni RATIONAL w Niemczech,
- Dominik Narloch - Executive Chef w poznańskim City Park’u
- Krzysztof Małocha - szef kuchni w Heron Live Hotel.
Jury degustacyjne:
- Macieja Wrońskiego - Dyrektora Zarządzającego RATIONAL Sp. z o.o.
- Andreasa Wierusa - Prezesa Zarządu Zamku Topacz
- Jagna Niedzielska - autorka poradnika „Bez resztek”, specjalistka w tematyce Zero Waste
- Kuba Korczak – szef kuchni, specjalista w tematyce Zero Waste.
Jury techniczne oceniało zawodników nie tylko pod kątem smakowym i wizualnym. Brali także pod uwagę odpowiedni dobór produktów, umiejętne wykorzystanie do odpowiedniej obróbki akcesoriów RATIONAL, czystość i organizację pracy czy wykorzystanie 100% produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 złotych oraz stażu u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa zdobyli Maksym Trushkin i Oleksandr Chuvasov z Fregata Lake Club we Wrocławiu.
Drugie miejsce i nagrodę pieniężna wysokości 3000 złotych wywalczyli: Cezary Nowacki i Patryk Biernacki z Hotelu Browar Wiatr w Uniejowie.
Trzecie miejsce i 1000 zł zajęli Adrian Markiewicz i Tomasz Stelmasiński z restauracji Wydział Kulinarny w Zagórzu Śląskim.

Zapraszamy na kolejną edycję już za rok oraz do śledzenia informacji wszelkich informacji o konkursie na stronie www.sscc.info
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.