7 marca 2007 w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się finał III edycji konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2007”. Konkurs skierowany jest do uczniów Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej w zawodzie kucharz i Technikum Żywienia. Celem konkursu jest promowanie młodzieży z pasją do gotowania, pogłębienie wiedzy na temat produktów convenience, zachęcanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności, otwartości i aktywnego udziału w życiu środowiska kulinarnego. W tym roku tematem przewodnim było „Danie główne z cielęciny”.
O tytuł najlepszego walczyło 11 finalistów ze szkół z całej Polski. Atmosfera konkursu w tym roku była wyjątkowa. Uczniowie przybyli do Poznania z nauczycielami. Byli świetnie przygotowani, z zapałem i entuzjazmem przygotowywali stworzone przez siebie dania oraz pokazali bardzo wysoki poziom kulinarnego kunsztu.
Podczas konkursu potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie:
Przewodniczący - Marcin Markowski - Executive Chef Unilever Polska,
Nowakowski Andrzej – Szef Kuchni z Hotelu Ikar z Poznania,
Dariusz Gwiazda - Szef Kuchni z Hotelu City w Bydgoszczy,
Marek Niemiec – Executive Chef z Hotelu Sheraton w Poznaniu,
Roman Ratajczak - Development Chef for CoE - Poznań.
Jury najlepiej oceniło Dorotę Mroczek z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Bydgoszczy, która przygotowała Kotlety cielęce z cukinią. W nagrodę otrzymała: awans do finału konkursu kulinarnego „Primerba Cup 2007” i nagrodę główną w postaci kina domowego, II miejsce zdobył Jakub Łysk z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni, który oczarował jury przygotowując Grilowaną cielęcinę z ziemniaczano – kasztanowym puree w sosie anyżowym. W nagrodę otrzymał kamerę. III miejsce zdobył Bartosz Budzyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Poznania przygotowując Polędwicę cielęcą na zapiekanych warzywach w aromacie oliwy truflowej. W nagrodę otrzymał aparat fotograficzny.
Dodatkową nagrodę, którą był odtwarzacz MP4 za najlepsze wykorzystanie produktów Unilever Foodsolutions zdobył Daniel Mrozek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie.
Szkoły uczniów, którzy stanęli na podium otrzymały podgrzewacze bankietowe ufundowane przez Unilever oraz firmę Eva-Tec i komplety zapasek kucharskich z firmy Grapil.
Piotr Wrotyński Dyrektor Zarządzający Unilever Foodsolutions pogratulował wszystkim uczniom dziękując za udział i tak profesjonalne przygotowanie oraz zaprosił nauczycieli do udziału z kolejnymi podopiecznymi w przyszłym roku.
Monika Jurczenia, Unilever Foodsolutions
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |