
W Polsce System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej przy współpracy z naukowcami z wiodących ośrodków akademickich przy współpracy z technologami i właścicielami zakładów. Sprecyzowano wówczas podstawowe motywy stworzenia Systemu:
- wyróżnienie produkcji wprowadzającej wyższą jakość żywności;
- działanie na rzecz konsolidacji branży,
- ochrona polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym
- wypracowanie narzędzia efektywnej promocji.
Misją Systemu QAFP jest wspieranie polskich producentów i promowanie polskiej marki.
Historia Systemu QAFP

W Systemie QAFP chce produkować coraz więcej producentów tym bardziej, że oprócz zadowolenia konsumenta, mają inne korzyści tj.
- obecność w perspektywicznym segmencie wysokojakościowych produktów spożywczych;
Dla hodowcy to m. in. szansa na uzyskanie powtarzalnej jakości w swojej hodowli i wyższą cenę za żywiec. System ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając jego wiarygodność w oczach konsumenta. Dystrybutorzy korzystają na wzbogaceniu swojej oferty marką Premium przyciągającą konsumentów gotowych płacić za ponadprzeciętną jakość. Natomiast konsumenci będą nabywać mięso i produkty oznaczone znakiem jakości QAFP, bo jest ono wyśmienitym składnikiem posiłków. Mięso wyprodukowane w tym systemie wzbudza olbrzymie zainteresowanie czołowych polskich zakładów mięsnych. Już wkrótce, wyroby z tym znakiem jakości, będą trafiać do coraz większej sieci sklepów.
System jest elastyczny i otwarty na dyskusje z konsumentami i dystrybutorami oraz na rozwijanie grupy asortymentowej. W przypadku Kulinarnego mięsa wieprzowego System obejmuje obecnie wyselekcjonowane wyręby tj. schab, szynkę i karkówkę jednak istnieje możliwość jego rozszerza o kolejne elementy.
Oprócz obecnie istniejących zeszytów branżowych, UPEMI planuje kontynuować działania i rozwijać System
*obecnie trwają pracę nad rozszerzeniem zeszytu branżowego Wędliny o receptury na wyroby z mięsa drobiowego i czerwonego.
Cechy Systemu QAFP

Wieloletnie wdrażanie strategii Systemu QAFP pozwoli na produkcję wyrobów, które stworzą ”koszyk” produktów wyższej jakości wynikającej z zachowania restrykcyjnych wymagań na każdym etapie produkcji.
Jednostki certyfikujące, działające w Systemie, muszą spełnić restrykcyjne wymogi, by uzyskać certyfikat. Ponadto System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP wyznacza mierzalne parametry, które muszą być spełnione przez podmiot zainteresowany przystąpieniem do Systemu. W przypadku mięsa wieprzowego, wysoka jakość zagwarantowana jest poprzez spełnienie odpowiednich wymagań tj.
- zachowanie zasad dobrostanu zwierząt;
- restrykcyjne wymagania na etapie uboju i rozbioru;
Z badań rynku wynika, że tylko co czwarta osoba czyta etykiety na opakowaniach. A warto to robić, by dokonać właściwego wyboru. Wystarczy kupować produkty ze znakiem jakości. Kupując żywność z logiem QAFP, konsument ma pewność, że te produkty pochodzą z wiarygodnego i identyfikowalnego źródła – od hodowli, aż po produkt końcowy. To także gwarancja ponadprzeciętnej jakości.
Spożycie przetworów mięsnych w Polsce jest jednym z najwyższych w świecie i stanowi 43% z 3,2 mln ton mięsa ogółem. W porównaniu do poprzednich lat, pojawiła się obecnie tendencja spadkowa spożycia przetworów mięsnych, a zwiększenia mięsa kulinarnego. Informacje, które powinny być obowiązkowo umieszczone na większości produktów to: nazwa, dane dotyczące składników produktu, w tym substancji dodatkowych i składników alergennych, oznakowanie GMO, termin przydatności do spożycia oraz kraj pochodzenia produktu. Pomocne konsumentom w wyborze żywności wysokiej jakości są produkty ze specjalnym logiem - QAFP.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.