Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP


W Polsce System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej przy współpracy z naukowcami z wiodących ośrodków akademickich przy współpracy z technologami i właścicielami zakładów. Sprecyzowano wówczas podstawowe motywy stworzenia Systemu:

  • wyróżnienie produkcji wprowadzającej wyższą jakość żywności;
  • działanie na rzecz konsolidacji branży,
  • ochrona polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym
  • wypracowanie narzędzia efektywnej promocji.

Misją Systemu QAFP jest wspieranie polskich producentów i promowanie polskiej marki.


Historia Systemu QAFP

W Systemie QAFP chce produkować coraz więcej producentów tym bardziej, że oprócz zadowolenia konsumenta, mają inne korzyści tj.
  • standaryzacja produkcji;
  • obecność w perspektywicznym segmencie wysokojakościowych produktów spożywczych;
  • udział w szkoleniach;
  • promocję swoich wyrobów.


Dla hodowcy to m. in. szansa na uzyskanie powtarzalnej jakości w swojej hodowli i wyższą cenę za żywiec. System ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając jego wiarygodność w oczach konsumenta. Dystrybutorzy korzystają na wzbogaceniu swojej oferty marką Premium przyciągającą konsumentów gotowych płacić za ponadprzeciętną jakość. Natomiast konsumenci będą nabywać mięso i produkty oznaczone znakiem jakości QAFP, bo jest ono wyśmienitym składnikiem posiłków. Mięso wyprodukowane w tym systemie wzbudza olbrzymie zainteresowanie czołowych polskich zakładów mięsnych. Już wkrótce, wyroby z tym znakiem jakości, będą trafiać do coraz większej sieci sklepów.

System jest elastyczny i otwarty na dyskusje z konsumentami i dystrybutorami oraz na rozwijanie grupy asortymentowej. W przypadku Kulinarnego mięsa wieprzowego System obejmuje obecnie wyselekcjonowane wyręby tj. schab, szynkę i karkówkę jednak istnieje możliwość jego rozszerza o kolejne elementy.

Oprócz obecnie istniejących zeszytów branżowych, UPEMI planuje  kontynuować działania i rozwijać System
*obecnie trwają pracę nad rozszerzeniem zeszytu branżowego Wędliny o receptury na wyroby z mięsa drobiowego i czerwonego.

Cechy Systemu QAFP

 

Wieloletnie wdrażanie strategii Systemu QAFP pozwoli na produkcję wyrobów, które stworzą ”koszyk” produktów wyższej jakości wynikającej z zachowania restrykcyjnych wymagań na każdym etapie produkcji.

Jednostki certyfikujące, działające w Systemie, muszą spełnić restrykcyjne wymogi, by uzyskać certyfikat. Ponadto System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP wyznacza mierzalne parametry, które muszą być spełnione przez podmiot zainteresowany przystąpieniem do Systemu. W przypadku mięsa wieprzowego, wysoka jakość zagwarantowana jest poprzez spełnienie odpowiednich wymagań tj.

  • właściwy dobór ras,
  • zachowanie zasad dobrostanu zwierząt;
  • restrykcyjne wymagania na etapie uboju i rozbioru;
  • klasyfikację mięsa
  • sposób pakowania.

Z badań rynku  wynika, że tylko co czwarta osoba czyta etykiety na opakowaniach. A warto to robić, by dokonać właściwego wyboru. Wystarczy kupować produkty ze znakiem jakości. Kupując żywność z logiem QAFP, konsument ma pewność, że te produkty pochodzą z wiarygodnego i identyfikowalnego źródła – od hodowli, aż po produkt końcowy. To także gwarancja ponadprzeciętnej jakości.

Spożycie przetworów mięsnych w Polsce jest jednym z najwyższych w świecie i stanowi 43% z 3,2 mln ton mięsa ogółem. W porównaniu do poprzednich lat, pojawiła się obecnie tendencja spadkowa spożycia przetworów mięsnych, a zwiększenia mięsa kulinarnego. Informacje, które powinny być obowiązkowo umieszczone na większości produktów to: nazwa, dane dotyczące składników produktu, w tym substancji dodatkowych i składników alergennych, oznakowanie GMO, termin przydatności do spożycia oraz kraj pochodzenia produktu. Pomocne konsumentom w wyborze żywności wysokiej jakości są produkty ze specjalnym logiem - QAFP.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000