Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
06.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia


W dniu 25 czerwca 2011 na terenie Parku Norweskiego w Jeleniej Górze – Cieplicach odbył się I Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia. Dzień rozpoczął się rzęsistym deszczem, a tym samym kiepskim nastrojem Organizatorów, ale im bardziej rozbudowywało się miasteczko grillowe, tym więcej słońca przebijało się przez chmury i tym większa była nadzieja na rozegranie konkursu w sprzyjających okolicznościach pogodowych.


I tak też się stało. O 10.30 w biurze jury rozpoczęło się spotkanie z Szefami zespołów. Organizator wyjaśnił zasady przebiegu konkursu oraz przekazał zestawy produktów Sponsorów tj. Podravki oraz Jana Niezbędnego.
Do startu w zawodach zgłosiło się 19 zespołów,  zostało dopuszczone 12 ekip, ale niestety 1 zespół dzień przed konkursem wycofał się z udziału. Tym samym na polu walki stanęło 11 przygotowanych i zdecydowanych na sukces 2-osobowych teamów.

Składy zespołów:
  • CAPRI - Piotr Arasymowicz, Joanna Woźniak - Wrocław
  • ARTUS Team - Rafał Hejnowski, Cezary Zawrotniak – Karpacz
  • Hotel Malinowy Dwór - Piotr Lipski, Paweł Firlej – Świeradów Zdrój
  • Dream Team - Rafał Goczoł, Zdzisław Widuch, Arkadiusz Drzewiecki – Karpacz
  • Drim Tim Siwy Dym - Daniel Flig, Adrian Zalewski - Karpacz
  • Hotel BORNIT - Katarzyna Kułaga, Przemysław Bąk – Szklarska Poręba
  • Tandem - Grill - Zbigniew Jarusz, Aleksander Wawrzyniak, Ostrów Wlkp.
  • AUSTERIA - Paweł Flasza, Dorota Brzozowska - Sławków
  • CORTE NERO - Radosław Werymkowicz, Gracjan Gasz – Jelenia Góra
  • Mazurkowa Chata - Grzegorz Gierasimczuk, Izabela Kotów – Jelenia Góra
  • Setka Team - Tobiasz Herman, Łukasz Partyka - Wrocław

Od godz. 11.00 zespoły zajęły teren parku, ustawiając swoje dekoracje, aranżacje i sprzęty niezbędne do udziału w konkursie. Przy tworzeniu stoisk zaangażowane były często całe zespoły ludzi, które pracowały na sukces swojej ekipy, ich wizerunek i klimat na stanowisku.
 
Otwarcia imprezy dokonał Pan Prezydent Marcin Zawiła o godz. 14.00 i tym samy wystartował konkurs grillowy.
Ekipy grillowały co godzinę inny produkt i tak zaczynając filetem z kurczaka o godz. 14.00, poprzez pstrąga o godz. 15.00 i karkówkę wieprzową o godz. 16.00 wyserwowano łącznie 330 potraw.
Aby wynik konkursu grillowego był maksymalnie obiektywny skorzystano z zasad oceny Światowego Związku Barbecua, gdzie to jury jest podzielone na Jury Techniczne złożone z grona profesjonalnych kucharzy, oceniających ekipy podczas pracy i degustując potrawy na stoiskach ekip, a także Jury Degustacyjne, które znajduje się w wyizolowanej części imprezy, nie mając kontaktu z zespołami oraz degustując potrawy serwowane w specjalnych, zakodowanych boxach. Suma punktów przyznanych przez Jury Degustacyjne i Techniczne jest wynikiem końcowym konkursu.

Skład Jury technicznego:
  • Jacek Szczepański – doradca kulinarny oraz szef kuchni hotelu Holiday Inn w Bydgoszczy
  • Grzegorz Kazubski – prezes Polskiego Związku Barbecue oraz doradca kulinarny sieci handlowej MAKRO
  • Jarosław Żmuda – szef kuchni w Jeleniej Górze
  • Robert Stelmaszyk – doradca Kulinarny oraz Szef Kuchni Hotelu Twardowski w  Poznaniu

Skład Jury Degustacyjnego:
  • Marcin Zawiła
  • Elżbieta i Ryszard Greszczykowie – wielokrotni mistrzowie Polski i Europy w Grillowaniu w grupie amatorów
  • Stanisław Firszt – dyrektor Muzeum Przyrodniczego
  • Grażyna i Robert Futerhendler – znani ciepliccy architekci oraz współtwórcy sukcesu Karkonoskiego Festiwalu Światła
  • Agata Wierzbicka – przedstawiciel firmy SARANTIS, producent marki Jan Niezbędny
  • Joanna Sztygiel – zwyciężczyni konkursu grillowego ogłoszonego przez firmę SARANTIS na facebooku
  • Beata i Janusz Grodzińscy
  • Grzegorz Rychter – prezes Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego
  • Anna Fujak –smakoszka
  • Iga Fujak – smakoszka
  • Mariola Kazubska – dyrektor firmy GRONEX – dystrybutora owoców i warzyw
Głosami Jury klasyfikacja jest następująca:

  • III miejsce – Hotel Bornit – Szklarska Poręba – nagroda 1000,00zł
  • II miejsce – SETKA Bar – Wrocław – nagroda 1500,00zł
  • I miejsce – Hotel Malinowy Dwór – Świeradów Zdrój – nagroda 2500,00zł oraz Puchar Prezydenta Miasta Jeleniej Góry

Dodatkowo dla najlepszej ekipy firma KEGEL – Błażusiak ufundowała profesjonalne zestawy strojów szefa kuchni, spodnie z kitlem.

Organizator przewidział również nagrodę w wysokości 1000,000 zł.  oraz statuetkę „Mistrza Grilla” dla ekipy wybranej przez Publiczność. Kupowane za 2,00zł przez Publiczność głosy miały jeszcze jeden pozytywny wymiar, gdyż udało się tym sposobem zebrać kwotę 1738,00zł, którą to Pan Prezydent postanowił przekazać dla Stowarzyszenia Rodzin z dziećmi z chorobą Downa.
Nagrodę Publiczności z ilością 156 głosów zdobył zespół CORTE NERO z Jeleniej Góry.

Dodatkowo nagrodę, profesjonalnych zestawów akcesoriów grillowych, dla ekipy Hotelu BORNIT ufundował Patron imprezy dwutygodnik PRZYJACIÓŁKA, a wręczyła Pani Anna Grzelczak (dziennikarka).

Po za konkursami na scenie Sponsor imprezy, firma Podravka, bawiła Publiczność również w strefie Podravki zabawami, grami i konkursami z bogatymi nagrodami produktowymi Sponsora.

Podczas imprezy świetnie bawiły ludzi muzyką coverową dziewczyny Dominika Radwan i Joanna Faryno, a na zakończenie klimatycznie zagrał zespół Szyszak.

Wszystkim zespołom startującym w I Pucharze Polski im. Macieja Kuronia DZIĘKUJEMY i GRATULUJEMY profesjonalizmu, pasji i odwagi w dążeniu do doskonalenia swoich umiejętności i liczymy na ich udział w przyszłorocznym II Pucharze Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia.   
   
Było smacznie, muzycznie i rozrywkowo… więcej i lepiej za rok. ZAPRASZAMY!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000