20 września podczas poznańskich targów Polaga – Food 2005 w ramach XI Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa odbył się Konkurs Układania Pater Mięsnych Menu Smakosza. Zawody poprowadził znany mistrz kucharski i ekspert kulinarny Leszek Gryka. W zmaganiach wzięło udział sześć poznańskich i wielkopolskich restauracji w następującym składzie:
- Anna Nowicka, Michał Staśkiewicz – Avanti Catering
- Tomasz Szrama, Maciej Król – Brovaria
- Paweł Malicki, Dawid Kotlarski – Green Hotel
- Teresa Zawada, Ewa Jankowska – Hotel Novotel Centrum Poznań
- Magdalena Kubacka, Maciej Kowalak – Hotel Szablewski Środa Wielkopolska
- Damian Polaszyk – Villa Natura
Profesjonalnie przygotowane patery mięsne oceniało jury w składzie:
Laureatami Konkursu zostali: I miejsce | Teresa Zawada, Ewa Jankowska – Hotel Novotel Centrum Poznań - 272 pkt. |
II miejsce | Paweł Malicki, Dawid Kotlarski – Green Hotel - 271 pkt. |
III miejsce | Anna Nowicka, Michał Staśkiewicz – Avanti Catering - 246 pkt. |
Na wszystkich uczestników czekały miłe niespodzianki w postaci okazjonalnych dyplomów, zestawów przypraw i alkoholi. W przyszłości planowana jest kontynuacja tego konkursu.
|