IX Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu, mimo nie do końca korzystnej aury, odniósł kolejny sukces. Zgodnie z tradycją, pod czujnym okiem Barbary Czul (organizatorki przedsięwzięcia) oraz Burmistrzem Miasta Żywiec, gotowano kwaśnicę w wielkim garnku.
Jak co roku, tak i również w tym, uczono gotować kwaśnicę Tomasza Zubilewicza, któremu pomagali Małgorzata Handzlik oraz Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Żywcu – Marek Regel. Tradycją stało się wspólne wrzucanie składników do kotła w nadmiar skrupulatny sposób.
Impreza trwała przez 3 dni – od 10 do 12 sierpnia i zgromadziła niezliczoną rzeszę sympatyków. Wśród przeróżnych stoisk każdy mógł znaleźć tu coś dla siebie. Były tam i kiełbaski, żeberka, kwaśnica na baraninie, słodkości i wiele innych.
Przez 3 dni towarzyszyły nam występy takich gwiazd jak Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski oraz Budka Suflera. Nocne wrażenia w postaci dyskoteki zapewniało Radio Bielsko, które było patronem medialnym imprezy i ze swojego studia polowego na terenie amfiteatru głosiło wszem i wobec co się na jego terenie dzieje.
W trzecim dniu, podczas konkursu kulinarnego na ugotowanie kwaśnicy według oryginalnego przepisu, pojawiły się sławy kulinarne takie jak: Leszek Makulski, Wolfgang P. Menge, Mateusz Kręcina, Maciej Kołodziejczyk, Wielki Zbójnik – Jan Sztefek i Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – Wiesław Wróblewski. Panowie wraz z Antonim Szlagorem, Barbarą Czul oraz przedstawicielem firmy Żywiec wyłonili spośród startujących restauracji zwycięzcę.
Pierwsze miejsce przyznano Restauracji Hotelu Alpin. Jury VIP, jak to zwykle bywa, wybrało swojego zwycięzcę, czyli Restaurację Magillo.
W Konkursie wzięły udział 3 ekipy:
- Hotel Alpin Szczyrk,
- Zajazd Pilchówka Wisła,
- Restauracja Magillo Kraków
Maciej Chojna
Chojna Group
Rzecznik Prasowy
Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.