Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim za nami


Niedzielne pochmurne, ale bezdeszczowe niebo nad polanickim parkiem nie odstraszyło tłumu smakoszy oraz pasjonatów sztuki kulinarnej. W tegorocznej już IV edycji OFPw HK, która odbyła się 24 lipca br. w kulinarne szranki stanęło 8 ekip z całej Polski. Niestety dwie drużyny w ostatniej chwili nie dojechały z przyczyn niezależnych od organizatorów.

Startujące w dwóch turach, zespoły w czasie 1h 15 min musiały przygotować przystawkę oraz danie główne w 6 porcjach, z których 5 trafiło do degustacyjnego jury, a jeden talerz zanoszono na wyeksponowany  stół wystawowy dla publiczności.

Głównym składnikiem obu dań  był oczywiście, jak co roku, pstrąg źródlany, pozostałe składniki były dowolne.
Pracę drużyn na stanowiskach kucharskich w tym roku oceniało jury techniczne:
  • Ewa Piotrowska – Redlicka
  • Łukasz Konik
  • Grzegorz Pomiotło
Natomiast same dania oceniało jury degustacyjne w składzie:
  • Dariusz Kupiec,
  • Krzysztof Baldy,
  • Agnieszka Hajbura – Michałowska,
  • Wiesław Ambros,
Pracami jurorów kierował Prezes Euro Toques Polska Jean Bos, a obowiązki sekretarza jury organizatorzy powierzyli  Robertowi Serafinowi.
Wzorem poprzednich lat i w tym roku obowiązywał  tzw. system kodów, które na poszczególne talerze wpisywał Kanclerz Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego, a dopiero po wykonaniu tych czynności trzy urocze hostessy odnosiły dania do jurorskiego namiotu  do oceny. System ten zapewnia, że jury degustacyjne nie wie, czyje dania punktuje, co pozwala zapewnić pełen obiektywizm w ocenach.
 
W podsumowaniu  jurorzy podkreślili, że poziom konkursu z roku na rok rośnie, a w tej edycji był bardzo wysoki. Kilka serwowanych dań było bardzo bliskich ideału, co spowodowało, że różnice punktowe pomiędzy poszczególnymi drużynami były niewielkie. Natomiast jurorzy, jak stwierdzili, mieli ciężki „orzech do zgryzienia”.
 
Zanim ogłoszono wyniki zmagań drużyn swoją nagrodę specjalną za szczególne kultywowanie tradycji kuchni regionalnej przyznał Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesław Ambros p.Eli Wiklińskiej oraz Jarosławowi  Noworolowi z lądeckiej Proharmonii.

Zwycięzcami tegorocznego festiwalu zostali kucharze  Hotelu Haston City  we Wrocławiu – Dominik Ulko i Łukasz Grzesik. Oprócz pucharu, nagrody  finansowej 1500 zł otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Czek i nominację do KPP wręczyła dyrektor  targów  Gastro Trendy w Poznaniu, a tym samym Kulinarnego Pucharu Polski Pani Donata Paszkiewicz.
 
Panowie zaserwowali na przystawkę pstrąga wędzonego z sałatką ze świeżych kiełków z dwoma rodzajami sosów: imbirowym i krewetkowym na bazie porto. Natomiast daniem głównym był: pstrąg w confit maślanym z plackiem buraczanym i fasolką szparagową oraz z kwiatem cukinii wypełnionym musem z kurek i szyjek rakowych.
Miejsce drugie i nagrodę 1000 złotych  zdobyli  Ela Wiklińska oraz Jarosław Noworol z hotelu  Proharmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój, którzy jako  przystawkę  przygotowali Pstrąga w puszystym awokado oraz jako danie główne Pstrąga z cucurbitą.
 
Trzecie miejsce wywalczyli  Kamil Tłuczek oraz Grzegorz Pukała z restauracji Podkarpackie Jadło z miejscowości Babica  serwując, Tatara z pstrąga z sałatką z pomidorów i cykorii odymionego aromatycznym tymiankiem jako przystawkę oraz danie główne, czyli Filet z pstrąga w ziołowej nacierce na sałatce z pęczaku z marynowanymi warzywami.
 
Nagroda publiczności w tym roku powędrowała do kucharzy Hotelu APROPOS w Wałbrzychu, czyli do  Rajmunda KrólikaPawła Borowiaka, którzy otrzymali również Nagrodę Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia Jakuba Szulca

Pozostałe nagrody i wyróżnieni  patronów to:
  • Nagroda Senatora RP - Stanisława Jurcewicza  którą otrzymała załoga Willa SPA SCAALIANO, Restauracja &  Piano Bar  z Kudowy Zdroju tj. Damian Chmielewski i Sebastian Uchman.
  • Nagrodę Starosty Kłodzkiego otrzymała załoga Villi Sedan  z Sopotu w składzie Łukasz Fulara, Dawid Lange.
  • Wyróżnienie Burmistrza Miasta Polanicay Zdroju Jerzego Terleckiego powędrowała do kucharzy Michała Kuduka  i Dariusza Kuduka  z  Hotelu GRAND  SAL  w Wieliczce. 
  • Przewodniczący Rady Miejskiej w Polnicy Zdroju, Zbigniew Płuchniak wyróżnił zespół Podkarpackiego Jadła, zdobywcę III miejsca.
  • Natomiast Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury Marek Mazurkiewicz zdecydował się  wyróżnić wrocławski zespół Herman & Partyka.
  • Innego zdania był, przyznając swoje wyróżnienie, Prezes Stowarzyszenia Fundus Glacensis, który postanowił  uhonorować pracę drużyny Hotelu Haston City we Wrocławiu, czyli jak się okazało za chwilę, wyróżnił  tegorocznych zwycięzców.
Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego, Stowarzyszenie Fundus Glacensis, Miejskie Centrum Kultury w Polanicy Zdroju, Burmistrz Miasta Polanicy Zdroju i Starosta Powiatu Kłodzkiego. Patronat medialny objął portal Doba.pl. Szczególne podziękowania dla miasta Polanicy Zdroju, Zarządu Powiatu Kłodzkiego oraz firmy Capitol Strateg- Kopalni Melafiru w Tłumaczowie, firmie poligraficzno-introligatorskiej KateCom ze Zgierza, firmie KOMAT i firmie RM Gastro za wyposażenie stanowisk, firmie PODRAVKKA za prezenty dla zwycięzców oraz portalowi www.gastrona.pl, który jak co roku  patronował medialnie  festiwalowi, składają organizatorzy festiwalu.

Organizatorzy IV OFPwHK składają na ręce Pana Prezesa ETP Jeana Bosa specjalne podziękowania za patronat, współpracę, pomoc i wsparcie jakie otrzymali od  EURO-TOQUES POLSKA.

W trakcie imprezy  odbyły się również konkursy kulinarne dla publiczności. Całość  muzycznymi  sosami w odcieniach rocka i bluesa przyprawił  zespół Łowcy $zmalu.

zdjęcia: Paulina Giemza, Barbara Jakimowicz –Klein, Janusz Skrobot.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"RELACJA TV Z IV OFPwHK"
(30.07.2011 - 12:47)  (janusz skrobot)
"Opinia"
(10.09.2011 - 21:15)  (Ulele)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000