Niedzielne pochmurne, ale bezdeszczowe niebo nad polanickim parkiem nie odstraszyło tłumu smakoszy oraz pasjonatów sztuki kulinarnej. W tegorocznej już IV edycji OFPw HK, która odbyła się 24 lipca br. w kulinarne szranki stanęło 8 ekip z całej Polski. Niestety dwie drużyny w ostatniej chwili nie dojechały z przyczyn niezależnych od organizatorów.
Startujące w dwóch turach, zespoły w czasie 1h 15 min musiały przygotować przystawkę oraz danie główne w 6 porcjach, z których 5 trafiło do degustacyjnego jury, a jeden talerz zanoszono na wyeksponowany stół wystawowy dla publiczności.
Głównym składnikiem obu dań był oczywiście, jak co roku, pstrąg źródlany, pozostałe składniki były dowolne.
Pracę drużyn na stanowiskach kucharskich w tym roku oceniało jury techniczne:
- Ewa Piotrowska – Redlicka
Natomiast same dania oceniało jury degustacyjne w składzie:
- Agnieszka Hajbura – Michałowska,
Pracami jurorów kierował Prezes Euro Toques Polska Jean Bos, a obowiązki sekretarza jury organizatorzy powierzyli Robertowi Serafinowi. Wzorem poprzednich lat i w tym roku obowiązywał tzw. system kodów, które na poszczególne talerze wpisywał Kanclerz Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego, a dopiero po wykonaniu tych czynności trzy urocze hostessy odnosiły dania do jurorskiego namiotu do oceny. System ten zapewnia, że jury degustacyjne nie wie, czyje dania punktuje, co pozwala zapewnić pełen obiektywizm w ocenach.
W podsumowaniu jurorzy podkreślili, że poziom konkursu z roku na rok rośnie, a w tej edycji był bardzo wysoki. Kilka serwowanych dań było bardzo bliskich ideału, co spowodowało, że różnice punktowe pomiędzy poszczególnymi drużynami były niewielkie. Natomiast jurorzy, jak stwierdzili, mieli ciężki „orzech do zgryzienia”.
Zanim ogłoszono wyniki zmagań drużyn swoją nagrodę specjalną za szczególne kultywowanie tradycji kuchni regionalnej przyznał Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesław Ambros p.Eli Wiklińskiej oraz Jarosławowi Noworolowi z lądeckiej Proharmonii.
Zwycięzcami tegorocznego festiwalu zostali kucharze Hotelu Haston City we Wrocławiu – Dominik Ulko i Łukasz Grzesik. Oprócz pucharu, nagrody finansowej 1500 zł otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Czek i nominację do KPP wręczyła dyrektor targów Gastro Trendy w Poznaniu, a tym samym Kulinarnego Pucharu Polski Pani Donata Paszkiewicz.
Panowie zaserwowali na przystawkę pstrąga wędzonego z sałatką ze świeżych kiełków z dwoma rodzajami sosów: imbirowym i krewetkowym na bazie porto. Natomiast daniem głównym był: pstrąg w confit maślanym z plackiem buraczanym i fasolką szparagową oraz z kwiatem cukinii wypełnionym musem z kurek i szyjek rakowych. Miejsce drugie i nagrodę 1000 złotych zdobyli Ela Wiklińska oraz Jarosław Noworol z hotelu Proharmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój, którzy jako przystawkę przygotowali Pstrąga w puszystym awokado oraz jako danie główne Pstrąga z cucurbitą.
Trzecie miejsce wywalczyli Kamil Tłuczek oraz Grzegorz Pukała z restauracji Podkarpackie Jadło z miejscowości Babica serwując, Tatara z pstrąga z sałatką z pomidorów i cykorii odymionego aromatycznym tymiankiem jako przystawkę oraz danie główne, czyli Filet z pstrąga w ziołowej nacierce na sałatce z pęczaku z marynowanymi warzywami.
Nagroda publiczności w tym roku powędrowała do kucharzy Hotelu APROPOS w Wałbrzychu, czyli do Rajmunda Królika i Pawła Borowiaka, którzy otrzymali również Nagrodę Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia Jakuba Szulca
Pozostałe nagrody i wyróżnieni patronów to:
- Nagroda Senatora RP - Stanisława Jurcewicza którą otrzymała załoga Willa SPA SCAALIANO, Restauracja & Piano Bar z Kudowy Zdroju tj. Damian Chmielewski i Sebastian Uchman.
- Nagrodę Starosty Kłodzkiego otrzymała załoga Villi Sedan z Sopotu w składzie Łukasz Fulara, Dawid Lange.
- Wyróżnienie Burmistrza Miasta Polanicay Zdroju Jerzego Terleckiego powędrowała do kucharzy Michała Kuduka i Dariusza Kuduka z Hotelu GRAND SAL w Wieliczce.
- Przewodniczący Rady Miejskiej w Polnicy Zdroju, Zbigniew Płuchniak wyróżnił zespół Podkarpackiego Jadła, zdobywcę III miejsca.
- Natomiast Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury Marek Mazurkiewicz zdecydował się wyróżnić wrocławski zespół Herman & Partyka.
- Innego zdania był, przyznając swoje wyróżnienie, Prezes Stowarzyszenia Fundus Glacensis, który postanowił uhonorować pracę drużyny Hotelu Haston City we Wrocławiu, czyli jak się okazało za chwilę, wyróżnił tegorocznych zwycięzców.
Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego, Stowarzyszenie Fundus Glacensis, Miejskie Centrum Kultury w Polanicy Zdroju, Burmistrz Miasta Polanicy Zdroju i Starosta Powiatu Kłodzkiego. Patronat medialny objął portal Doba.pl. Szczególne podziękowania dla miasta Polanicy Zdroju, Zarządu Powiatu Kłodzkiego oraz firmy Capitol Strateg- Kopalni Melafiru w Tłumaczowie, firmie poligraficzno-introligatorskiej KateCom ze Zgierza, firmie KOMAT i firmie RM Gastro za wyposażenie stanowisk, firmie PODRAVKKA za prezenty dla zwycięzców oraz portalowi www.gastrona.pl, który jak co roku patronował medialnie festiwalowi, składają organizatorzy festiwalu.
Organizatorzy IV OFPwHK składają na ręce Pana Prezesa ETP Jeana Bosa specjalne podziękowania za patronat, współpracę, pomoc i wsparcie jakie otrzymali od EURO-TOQUES POLSKA.
W trakcie imprezy odbyły się również konkursy kulinarne dla publiczności. Całość muzycznymi sosami w odcieniach rocka i bluesa przyprawił zespół Łowcy $zmalu.
zdjęcia: Paulina Giemza, Barbara Jakimowicz –Klein, Janusz Skrobot. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|