
Tegoroczna edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej odbyła się 12 marca 2016 roku w Zamku Dubiecko. Zawodnicy tym razem musieli zmierzyć się z przygotowaniem wątroby z dziczyzny i schabu z dzika.
Festiwal zakłada promocję dworskiej kuchnia myśliwskiej i wszystkiego to co wiąże się z polską kulturą łowiecką, która ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były:
- przekąska – podroby (w gwarze myśliwskiej-narogi) składnik podstawowy wątroba z dziczyzny
- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika.
Celem festiwalu jest szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która gościła na stołach w dworach i rezydencjach dawnej Polski. To także powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to Kuchnia dworska z historią w tle - Wielkie łowy. W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej eliminacji zgłoszeń, zostało zakwalifikowanych dziewięć dwuosobowych ekip, które rywalizowały w trzech turach. Stanowiska zawodników zostały przygotowane przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa. Oprócz tego kucharze mieli do dyspozycji urządzenia RATIONAL SelfCookingCenter 5Senses oraz innowacyjny sprzęt do zmywania marki Winterhalter.
Równocześnie rozgrywany był Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych, w którym ostatecznie wystartowało pięć szkół. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego z polędwiczki wieprzowej. Stanowiska uczniów były wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny marki RM Gastro.
W roli prowadzącego świetnie sprawdził się Michał Misior, który wprowadził przybyłych gości w klimat kuchni dworskiej. Niespodzianką dla fanów polskiego folkloru był występ Zespołu Pieśni i Tańca Sanowiacy. W tle kulinarnej rywalizacji można było usłyszeć zespół muzyczny Kalinka.
Tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu każdy mógł podziwiać kulinarne fireshow w wykonaniu Mirosława Drewniaka.
W składzie sędziowskim znaleźli się znani jurorzy reprezentujący świat kulinarny.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniło Jury w składzie:
1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
2. Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
3. Jarosław Walczyk
4. Stefan Birek
5. Jarosław Uściński
6. Janusz Pyra
7. Rafał Targosz
8. Marek Widomski.
Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych oceniało Jury w składzie:
1. Marcin Stańczyk
2. Konrad Birek
3. Evgenij Sushko.
Po kilkugodzinnych naradach, jury wyłoniło zwycięską drużynę II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – Sebastian Stellwag i Cezary Powała – Nestle Professional z Warszawy. Zwycięzcy konkursu otrzymali od Agnieszki Glamowskiej – koordynatorki KPP, nominację do udziału w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1.800 zł. Oprócz tego ekipa ta dostała statuetkę, dyplom, czek na 3.000 zł i komplet noży o wartości 1.500 zł firmy RATIONAL.
Drugie miejsce zajęli Dariusz Kuduk i Damian Kupis z Restauracji SilVia w Gliwicach. Kucharze otrzymali statuetkę, dyplom i czek o wartości 2.000 zł. Trzecie miejsce przypadło Bartoszowi Turowskiemu i Bartoszowi Czaplińskiemu z Restauracji Cucina w Poznaniu. Drużyna ta dostała statuetkę, dyplom i czek o wartości 1.000 zł. Wszystkim ekipom wręczono upominki od sponsorów.
W konkursie dla szkół gastronomicznych zwyciężyli:
I miejsce – Oskar Dąbrowski i Piotr Szeliga z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
II miejsce – Patrycja Gwóźdź i Radosław Drzyzga z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.
III miejsce – Maciej Kurek i Krzysztof Kulig ze Szkoły Gastronomicznej w Bochni.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
W trakcie festiwalu przybyli goście mieli okazję uczestniczyć w Jarmarku Wielkanocnym. Tradycyjne ciasta i rękodzieła związane z Wielkanocą, jakie przygotowały Panie z Gminnego Stowarzyszenia Kobiet w Dubiecku, zachwyciły zarówno jury jak i zwiedzających. Nie lada gratką dla najmłodszych, ciekawych świata kuchni, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne, które poprowadził Łukasz Konik. O wielbicieli dobrej kawy dbała firma Bistro Serwis, która częstowała gości kawą marki Lavazza. Dużym zainteresowaniem cieszyło się także stoisko z naturalnymi sokami firmy Belfood.
Na stoisku firmy Comitor, specjalizującej się w wyposażeniu kuchni i gastronomii, można było podziwiać zastawę stołową. Piękną i ciekawą aranżację stołu zaprezentowała Pracownia Artystyczna Imka. Podczas festiwalu odbyła się także degustacja konkursowych dań kuchni myśliwskiej, regionalnych nalewek oraz ekologicznych serów kozich Figa. Nie zabrakło również smacznych wędlin od polskiego producenta – Sokołów.
Jak zaznaczają organizatorzy, konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, czego potwierdzeniem jest ogromna ilość nadesłanych zgłoszeń.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom. Już dziś zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni dworskiej.
Do zobaczenia za rok!
Szczególne podziękowania należą się:

Sponsorem relacji jest firma Bistro Serwis i Zamek Dubiecko
Więcej zdjęć znajdziecie Państwo na stronie: www.zamek.dubiecko.com
 |
BISTRO-SERWIS
35-506 Rzeszów
ul. Krakowska 96A
tel.: 17 87 33 095
kom.: 604 400 787
www.bistro-serwis.pl |
 |
Zamek Dubiecko
37-750 Dubiecko
ul. Zamkowa 1
tel.: 16 65 11 058
fax: 16 65 11 858
kom.: 730 406 059
www.zamek.dubiecko.com |
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.