Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
06.06.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II edycja Festiwalu Smak Pstrąga w Pieninach zakończona


Już po raz drugi, w  przepięknej scenerii Pienińskiego Parku oraz u podnóża Trzech Koron, odbył się II Festiwal Kulinarny Smak Pstrąga w Pieninach. Impreza została zorganizowana według pomysłu v-ce prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Michała Henzela.

Kulinarne spotkanie w Sromowcach wspólnie zorganizowali: Gastro-pack, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu oraz hotel NAD PRZEŁOMEM .

Cały festiwal prowadzony był przez Roberta Karpowicza – RMF MAXXX oraz Marcina Polusa – prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Patronat honorowy nad imprezą objęli:

  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka,
  • Małopolska Organizacja Turystyczna,
  • Wójt Gminy Czorsztyn.

Podczas  festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy był dedykowany uczniom szkół gastronomicznych. W tym roku zainteresowanie szkół przerosło nasze oczekiwania. Do udziału zgłosiło się aż 12 zespołów.

Podczas drugiego konkursu w szranki stanęli profesjonalni kucharze. I tu również mieliśmy powód do zadowolenia – aż 11 kucharzy przysłało zgłoszenia do II edycji festiwalu.

Wszyscy musieli – zgodnie z tytułem imprezy,  przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Uczniowie mieli 1 godzinę plus dodatkowe 15 minut na przygotowanie stanowiska, natomiast zawodowcy mieli tego czasu mniej tzn. 45 min. plus dodatkowe 15 minut na przygotowanie stanowiska.

Nad konkursami piecze sprawowały dwie ekipy jurorskie:

Jury techniczne w składzie:

  • Andrzej Kudłacz – szef kuchni w restauracji BAROK,
  • Tomasz Czyżycki – współwłaściciel restauracji CYRANO DE BERGERAC,
  • Piotr Regucki – szef kuchni w restauracji PAESE,
  • Robert Żmuda – szef kuchni w restauracji WESELE.

Jury degustacyjne w składzie:

  • Arkadiusz Ślusarenko – szef kuchni hotelu PARK INN,
  • Grzegorz Zdeb – członek Akademie Nationale De Cuisine,
  • Wojciech Wołosowski  – właściciel firmy COOK,
  • Fabrice Boulagouache – szef kuchni w restauracji SUKIENNICE,
  • Łukasz Konik – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
  • Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny w firmie RM GASTRO.

Wielkie podziękowania należą się też pozostałym członkom Stowarzyszenia, którzy pomogli poświęcając swój wolny czas i angażując się w pomoc podczas festiwalu. Oto oni: Marcin Parda, Tomek Golik, Leszek Kawa, Adam Zaleśny, Szymon Sepiał

II Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele atrakcji m.in.:

  • pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika – członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który to pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród przybyłych widzów,
  • degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu,
  • degustacja kawy firmy Commercio Polska – 0039. Włoski smak, włoska jakość i aromat. Naprawdę było się czym zachwycać!
  • degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.

Na koniec Stowarzyszenie przygotowało atrakcję, czyli gotowanie w wielkim kotle nad ogniskiem zupy rybnej z pstrąga prosto z Dunajca, mieszaną oryginalnym wiosłem flisackim. Zupa znikła w mgnieniu oka w ustach przybyłych gości, co świadczy o tym, że była wyśmienita.

I tak po podliczeniu punktów jurorzy przyznali miejsca w konkursie szkół gastronomicznych:

  • I miejsce – Tomasz Mierzwa – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa,
  • II miejsce – Michał Wester – Zespole Szkół nr 9 z Wrocławia – opiekun Teresa Szewczak,
  • III miejsce – Martyna Osłowska – Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia – opiekun Teresa Szewczak.

Po ogłoszeniu wyników konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, nadszedł czas na werdykt  dla profesjonalnych kucharzy:

  • I miejsce – Sebastian Schrom – Restauracja LA ROSSA, Oświęcim,
  • II miejsce – Szymon Przystupa – Restauracja MALINOWY DWÓR,
  • III miejsce – Jacek Kukuełka – Restauracja KAWALERIA. Kraków.
  • Wyróżnienie – Darek Burda – Restauracja WESELE, Kraków

Należy również wspomnieć o naszych Patronach–Darczyńcach, bez których pomocy i wsparcia nie zorganizowalibyśmy tej kulinarnej imprezy w Sromowcach. Oto oni: Dom Weselny ANSON, Extremum, Żywiec Zdrój, Commercio Polska, RM Gastro, MAKRO, Emu Art., Duni, LED Concept, Tom Gast, Swedeponic, I.A.Baczewski, Retigo Vision, Piwo Strzyżyckie, Ecolab, Cyrano DE Bergerac, Rosto – Steak Hause.

Oraz patroni medialni: Poradnik Restauratora, Poradnik Handlowca, Gastrona.pl, TV Podhale.

Pozdrawiamy
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Prezes
Marcin Polus

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Festiwal Pstrąga"
(20.09.2012 - 18:13)  (Wojciech Wołosowski)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000