Już po raz drugi, w przepięknej scenerii Pienińskiego Parku oraz u podnóża Trzech Koron, odbył się II Festiwal Kulinarny Smak Pstrąga w Pieninach. Impreza została zorganizowana według pomysłu v-ce prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Michała Henzela.
Kulinarne spotkanie w Sromowcach wspólnie zorganizowali: Gastro-pack, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu oraz hotel NAD PRZEŁOMEM .
Cały festiwal prowadzony był przez Roberta Karpowicza – RMF MAXXX oraz Marcina Polusa – prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Patronat honorowy nad imprezą objęli:
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
- Krakowska Kongregacja Kupiecka,
- Małopolska Organizacja Turystyczna,
- Wójt Gminy Czorsztyn.
Podczas festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy był dedykowany uczniom szkół gastronomicznych. W tym roku zainteresowanie szkół przerosło nasze oczekiwania. Do udziału zgłosiło się aż 12 zespołów.
Podczas drugiego konkursu w szranki stanęli profesjonalni kucharze. I tu również mieliśmy powód do zadowolenia – aż 11 kucharzy przysłało zgłoszenia do II edycji festiwalu.
Wszyscy musieli – zgodnie z tytułem imprezy, przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Uczniowie mieli 1 godzinę plus dodatkowe 15 minut na przygotowanie stanowiska, natomiast zawodowcy mieli tego czasu mniej tzn. 45 min. plus dodatkowe 15 minut na przygotowanie stanowiska.
Nad konkursami piecze sprawowały dwie ekipy jurorskie:
Jury techniczne w składzie:
- Andrzej Kudłacz – szef kuchni w restauracji BAROK,
- Tomasz Czyżycki – współwłaściciel restauracji CYRANO DE BERGERAC,
- Piotr Regucki – szef kuchni w restauracji PAESE,
- Robert Żmuda – szef kuchni w restauracji WESELE.
Jury degustacyjne w składzie:
- Arkadiusz Ślusarenko – szef kuchni hotelu PARK INN,
- Grzegorz Zdeb – członek Akademie Nationale De Cuisine,
- Wojciech Wołosowski – właściciel firmy COOK,
- Fabrice Boulagouache – szef kuchni w restauracji SUKIENNICE,
- Łukasz Konik – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
- Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny w firmie RM GASTRO.
Wielkie podziękowania należą się też pozostałym członkom Stowarzyszenia, którzy pomogli poświęcając swój wolny czas i angażując się w pomoc podczas festiwalu. Oto oni: Marcin Parda, Tomek Golik, Leszek Kawa, Adam Zaleśny, Szymon Sepiał
II Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele atrakcji m.in.:
- pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika – członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który to pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród przybyłych widzów,
- degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu,
- degustacja kawy firmy Commercio Polska – 0039. Włoski smak, włoska jakość i aromat. Naprawdę było się czym zachwycać!
- degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Na koniec Stowarzyszenie przygotowało atrakcję, czyli gotowanie w wielkim kotle nad ogniskiem zupy rybnej z pstrąga prosto z Dunajca, mieszaną oryginalnym wiosłem flisackim. Zupa znikła w mgnieniu oka w ustach przybyłych gości, co świadczy o tym, że była wyśmienita. I tak po podliczeniu punktów jurorzy przyznali miejsca w konkursie szkół gastronomicznych:
- I miejsce – Tomasz Mierzwa – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa,
- II miejsce – Michał Wester – Zespole Szkół nr 9 z Wrocławia – opiekun Teresa Szewczak,
- III miejsce – Martyna Osłowska – Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia – opiekun Teresa Szewczak.
Po ogłoszeniu wyników konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, nadszedł czas na werdykt dla profesjonalnych kucharzy:
- I miejsce – Sebastian Schrom – Restauracja LA ROSSA, Oświęcim,
- II miejsce – Szymon Przystupa – Restauracja MALINOWY DWÓR,
- III miejsce – Jacek Kukuełka – Restauracja KAWALERIA. Kraków.
- Wyróżnienie – Darek Burda – Restauracja WESELE, Kraków
Należy również wspomnieć o naszych Patronach–Darczyńcach, bez których pomocy i wsparcia nie zorganizowalibyśmy tej kulinarnej imprezy w Sromowcach. Oto oni: Dom Weselny ANSON, Extremum, Żywiec Zdrój, Commercio Polska, RM Gastro, MAKRO, Emu Art., Duni, LED Concept, Tom Gast, Swedeponic, I.A.Baczewski, Retigo Vision, Piwo Strzyżyckie, Ecolab, Cyrano DE Bergerac, Rosto – Steak Hause.
Oraz patroni medialni: Poradnik Restauratora, Poradnik Handlowca, Gastrona.pl, TV Podhale.
Pozdrawiamy
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Prezes
Marcin Polus Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|