Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowika



Zobaczcie państwo:
II Mistrzostwa Polski
III Festiwal Borowika
I Mistrzostwa Polski
II Festiwal Borowika
I Festiwal Borowika


2 września 2007 roku już po raz drugi odbyły się Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowikiem. Ponownie mistrzami zostali kucharze z Browar Restauracja Hotel Brovaria z Poznania. Firma Kasol J.A. Kazberuk "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii zaprasza na relację z imprezy.

Punktualnie o godzinie dwunastej, dziewięć ekip rozpoczęło zmagania konkursowe o miano mistrza w przyrządzaniu potraw z borowika. Najwyższe noty jurorów zdobyli Norbert Stachowiak oraz Wojciech Borkowski. Reprezentanci Browaru Restauracji Hotelu Brovaria z Poznania obronili zeszłoroczny tytuł mistrzów. Najsmaczniejszym daniem z borowika okazały się Roladki z kaczki z kluseczkami z borowika i aromatycznymi musami.

Na podium stanęła również ekipa Restauracji Cafe Zetka z Bydgoszczy, którą tworzyli Andrzej Barczyński i Tomasz Górski. Przyrządzili Kurczęce skrzydełka strzyżone w asyście sosu borowikowo – żurawinowego i puree ziemniaczano – bekonowego z dodatkiem borowika.

Równie smacznym i ciekawym daniem były Piersi z perliczki z bekonem podane z makaronem garganelli z borowikami na sałatce z awokado i cukinii. Autorami tej potrawy, za którą jury przyznało trzecie miejsce byli Sylwester Lis i Anna Solarz z Hotelu Grand Stamary Zakopane.

Przygotowane podczas II Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowika grzybowe dania oceniało niezwykle liczne, złożone nie tylko z kucharzy, jury pod przewodnictwem Giancarlo Russo. Na końcowy werdykt mieli wpływ także: Arleta Żynel, Stefan Birek, Zenon Hołubowski, Zenon Lange, Stanisław Pacholski. Ponadto Kazimierz Idzik, Andrzej Chmielecki, Henryk Antosiak, Elżbieta Jodkowska, Janusz Antoni Kazberuk oraz Sławomir Grzyb.

W II Mistrzostwach Polski w Potrawach z Borowika udział wzieli także:

  • Piotr Szczygielski i Dariusz Ceroń – ekipa firmy Stalgast i OSSKiC, Warszawa. Koszyczek z kurczaka z borowikami i serem bree;
  • Bogdan Mróz i Raweendranathan Arunasalam – Hotel Laguna, Augustów. Pierś z perliczki duszona w winie na bakłażanowo – cukiniowym torciku z sosem poziomkowym i borowikowymi kopytkami;
  • Tomasz Siwkowski i Bartosz Kamiński – Restauracja Korona, Augustów. Królewska pierś z kurczaka faszerowana botwiną i boczkiem na lustrze sosu borowikowo – jarzębinowego;
  • Irena Biruk i Michał Cieślak – Hotel Żubrówka, Białowieża. Roladka z indyka faszerowana musem łososiowym na sosie borowikowym;
  • Łukasz Konik i Paweł Owczarek – Akademia Molekularna Jeana Bos, Gorzów Wielkopolski. Soczysta pierś z gołębia na szpinakowo – borowikowym omlecie z grudką sosu koniakowego z bukietem kwiatów jadalnych;
  • Artur Gajda i Dariusz Szpakowski - Good-Food Bar, Białystok. Polędwica z musem grzybowo – śmietanowym nadziewana łososiem i serem Dor Blue.

Tegoroczną edycję Mistrzostw można uznać za wyjątkowo udane wydarzenie kulinarne. Poziom przyrządzanych potraw był wysoki i wyrównany - mówił Stefan Birek. Zenon Hołubowski oceniając poczynania uczestników podkreślał znaczenie umiejętnego łączenia smaków w borowikowych daniach.

KASOL to dynamicznie rozwijające się od 1988 roku przedsiębiorstwo prywatne, specjalizujące się w skupie, przetwórstwie i handlu runem leśnym: grzybami i owocami jagodowymi oraz grzybami uprawnymi. Długoletnie doświadczenie, wykwalifikowana kadra, stała kontrola jakości skupowanego surowca oraz surowy reżim technologiczny pozwalają zapewnić naszym odbiorcom produkty najwyższej jakości, zgodne z normami i standardami Unii Europejskiej.

W ofercie firmy Kasol "Leśne Skarby" znajdą Państwo nie tylko runo leśne (grzyby i owoce jagodowe), ale także szereg innych produktów: dziczyznę, frytki, przyprawy, warzywa i owoce, produkty do kuchni włoskiej i hiszpańskiej oraz owoce morza i ryby.

Kasol "Leśne Skarby" gwarantuje wysoką jakość towaru oraz regularne i terminowo realizowane dostawy. Firma obsługuje obiekty gastronomiczne na terenie całego kraju.

Kasol J.A. Kazberuk
ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail: kasol@kasol.com.pl
www.kasol.com.pl

Dział Gastronomii:
tel. (085) 740 80 90
tel. (085) 740 80 86

Kasol "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"GRATULACJE"
(02.09.2007 - 22:16)  (GASTROMENTOR )
"pozdrowienia dla stalgast i akademi molekularnej"
(04.09.2007 - 09:22)  (tomek cafe zetka)
"dzieki :)"
(04.09.2007 - 22:07)  (Łukasz Konik)
"POZDROWIENIA I GRATULACJE"
(06.09.2007 - 23:16)  (Szczygielski Piotr-szczypior)
"Pozdrowienia i gratulacje"
(04.09.2007 - 22:52)  (Piotr)
"pozdrowionka"
(05.09.2007 - 10:25)  (Łukasz Konik)
"Pozdrowienia i gratulacje dla Sylwka z ( Hotelu Gr..."
(06.09.2007 - 20:33)  (Sebastian Krauzowicz)
"Podziękowania dla organizatorów i sponsorów."
(06.09.2007 - 23:50)  (Szczygielski Piotr-szczypior)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000