15 września 2008 roku w Poznaniu odbyły się II Mistrzostwa Polski Cukierników w Kategorii Desery. Impreza zorganizowana została przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz firmę Unifine F&BI Polska. Tegoroczny temat konkursu to: Pożegnanie z Afryką.
Zwyciężyli: Paweł Małecki, Mariusz Buritta - Cukiernia Sowa – Bydgoszcz. Podniebienia Jury podbili niezwykle efektownymi deserami: Pożądanie Roberta Redforda, Wspomnienie Meryl Strep oraz tortem Skarb Afryki.
Przygotowania do mistrzostw trwały dość długo. Pierwsze pomysły powstały na dwa miesiące przed startem – mówi Mariusz Buritta.
Jeździmy po świecie, bywamy na najważniejszych imprezach branżowych, obserwujemy cukiernictwo na najwyższym poziomie. Deser musi dobrze wyglądać. Najważniejszy jest jednak jego smak – dodaje Paweł Małecki.
Drugie miejsce zajęli: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Kachliccy - Grodzisk Wielkopolski. Ekipa przygotowała torcik deserowy Jichi La Chita (Oko Geparda), deser lodowy Bilauri Ya Baratu oraz deser na talerzu: Kna Heri Afica (Pożegnanie z Afryką).
Laureatami trzeciego miejsca zostali: Sebastian Winkel, Marcin Surdyk - Cukiernia Kandulski – Poznań. Laureaci zaprezentowali desery: Afrykański Diament, Kość Słoniowa oraz tort: Kwiat Sahary.
Pracę ekip oceniało profesjonalne jury w składzie:
Bożena Sikoń – przewodnicząca jury - Hotel Jan III Sobieski****
Mieczysław Chojnowski – Akademia Mistrza
Dariusz Struciński – Szef Kuchni Hotel Anders****
Leszek Truskolawski– Cukiernia U Lecha
Jan Willem Jansen – Członek Reprezentacji Holandii w Cukiernictwie
Naszą ambicją jest organizowanie Mistrzostw co rok – mówi Filip Kwiatkowski - Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Unifine Food & Bake Ingredients Polska. W zmaganiach biorą udział najlepsze polskie cukiernie i reprezentacje najlepszych hoteli. Cieszymy się, że poziom Mistrzostw bardzo wzrósł w porównaniu z poprzednią edycją – dodaje.
W konkursie wzięli również udział:
Szymon Bujalski, Tomasz Kowalczyk - Cukiernia Dybalski, Łódź
Paweł Bińkowski, Piotr Pawłowski - Stacja Nowa Gdynia***, Zgierz k/Łodzi
Radosław Danielak, Krzysztof Kierski - Hotel Gotyk***, Toruń
Michał Wiśniewski, Marcin Świerkosz - Hotel Haffner****, Sopot
Paweł Krzywoń, Wojciech Dębowski - Hotel Turówka****, Wieliczka
Mirosław Koś, Wojciech Martowicz - Hotel HP Park Plaza****, Wrocław
Impreza miała charakter otwarty. Liczną publiczność, która przybyła obejrzeć słodkie dzieła sztuki zabawiał prowadzący konkurs Karol Okrasa.
Patronat medialny internetowy portal gastronomiczny Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Sponsor Główny: Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA – Akademia Mistrza, Johnson Diversey
Sposor Zwykły: Agart – Pro Sp. Z o.o., CDN, Primulator, Robot Coupe, BergHOFF Polska, Igloo, Kompleks Serwis, Green Hotel**** Komorniki, Dobla BV, Modecor Srl, Fanex.
Partnerzy: The Culinary Institute In Cracow, Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.