Już drugi raz na skoczowskim Rynku gościli zbóje. II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, zorganizowany 24 lipca, był okazją do przyjrzenia się najnowszym trendom kucharskim oraz znanym twarzom kulinarnego świata. Pasjonaci góralskiego grania mieli też okazję posłuchać regionalnych rytmów. Ogromny gar kwaśnicy i wypełniona po brzegi gigantyczna patelnia zbójnickiego gulaszu czekała na wszystkich chętnych. „Jak tylko ogłosiłem ze sceny, że od teraz kwaśnicę rozdajemy w dowolnych ilościach za darmo każdemu, kto po nią przyjdzie ludzie pojawili się z garnkami i wszystko w momencie zniknęło – wspomina prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego Wiesław Wróblewski – główny organizator zbójnickiego przedsięwzięcia plenerowego. Imprezie towarzyszył prawie przez cały czas jej trwania deszcz. Atmosferyczne niedogodności nie były jednak przeszkodą dla widzów ludowych występów estradowych, jak i uczestników dowcipnych konkursów prowadzonych improwizatorsko przez Krzysztofa Skibę. Aura nie pokrzyżowała też planów inauguracyjnych – związanych z armatnim wystrzałem, ani poczynań kulinarnym drużynom konkursowym, pracującym na swój sukces pod dużym namiotem i promującym jagnięce mięso. W tym samym miejscu, równie bezpiecznie, odbył się pokaz absolutnie magicznej kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa. Obserwatorzy tego wydarzenia mieli okazję przekonać się na własne oczy, jak w ciągu kilku minut przy pomocy ciekłego azotu o temperaturze – 190 stopni z soku owocowego i śmietanki tworzy się pyszny sorbet. Pod namiotem na krótką chwilę zagościli również słynni bracia Golcowie ze swą mamą, którzy życzyli z dużego ekranu wszystkim pysznej kwaśnicy i namawiali do wsparcia przez zakup okolicznościowej cegiełki Fundacji Braci Golec. Ponadto na skoczowskim Rynku, jak i ulicy Ustrońskiej i Cieszyńskiej nie brakowało kulinarnych i upominkowych atrakcji związanych z naszym regionem. Każdy mógł wyszukać zatem coś dla siebie słuchając jednocześnie przygrywających kapeli: Torki, Ochodzity, Seniora, Wrzosu, Cornego Potoku i Hory.
W godzinach wieczornych uhonorowano na estradzie następujących zwycięzców:
- I MIEJSCE - Dorota Barszczewska, Marek Łukasiewicz: Zespół zamkowo - pałacowy „Baranów Sandomierski” /Baranów Sandomierski - Polska)
- II MIEJSCE - Jan Kralik, Martin Kobzik: „Hotel Marlene” /Oąčadnica – Słowacja/
- III MIEJSCE - Tomasz Kuźniacki, Bartosz Przymorski: Restauracja „Za piecem”/Bydgoszcz – Polska/
- IV MIEJSCE - Michał Tucki, Jacek Rugała: Restauracja „Lawenda” /Bielsko–Biała – Polska/ex equo Daniel Gołębiewski, Rafał Hamera: Restauracja „Akademia smaku” /Warszawa – Polska/
- V MIEJSCE - Rafał Matera, Łukasz Smela: Restauracja „Valdi Plus” /Mikołów – Polska/
- VI MIEJSCE - Michał Szczęsny: Restauracja „Żółty domek” /Szczecinek – Polska/
- VII MIEJSCE - Karel Drapal, Vladana Horychova: „Ondras Team” /Ostrawa – Republika Czeska/
WYRÓŻNIENIE – ARANŻACJA DANIA - Rafał Matera, Łukasz Smela: Restauracja „Valdi Plus” /Mikołów – Polska/ Najlepszych kucharzy wyłoniło międzynarodowe jury w składzie:
Jean Bos, Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Waldemar Hołówka, Wolfgang Menge, Jacek Dutka, Wiesław Wróblewski, Paweł Malewski, Carlos Gonzalez-Tejera, Piotr Szczygielski, Janina Żagan, Jan Sztefek, Justyna Murawska, Grzegorz Bieniek, Kazimierz Idzik.
Ważnym wydarzeniem, mającym miejsce podczas festiwalu, było podsumowanie regionalnego projektu Skoczowa i Karviny, znanego pod nazwą Transgraniczne Tradycje Kulinarne, w formie konferencji prasowej. Punktem kulminacyjnym podsumowującego spotkania było wręczenie nagród autorom regionalnych przepisów kulinarnych, które wyróżniono w konkursie towarzyszącemu przedsięwzięciu. Zostały one umieszczone w tematycznej publikacji, którą promowano podczas II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej oraz rozdawano współautorom. Bezpłatna Publikacja „Transgraniczne Tradycje Kulinarne” dostępna jest dla wszystkich chętnych w ARTadresie.
Żródło: www.fotobeskidy.pl
foto: Michał Fielek
Zdjęcia w galerii dzięki uprzejmości pani Marzenny Konkolewskiej. Katarzyna Tomaszewska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|