Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej i polskich smaków regionalnych

Zobaczcie państwo:
I Festiwal w Kielcach
II Festiwal w Kliczkowie

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich restauracjach. Przyrządzanie jej potraw w zgodzie z tradycją lub też dań, w których można zauważyć kreatywność i fantazję szefa kuchni było tematem II Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej oraz polskich smaków regionalnych.

Pokazy uznanych szefów kuchni i późniejsza wieczorna gala odbyły się 26 kwietnia 2007 roku. Imprezę na Zamku w Kliczkowie poprowadzili wspólnie: Grzegorz Goleń - szef kuchni restauracji Parmiggianos w Hotel Marriott i wokalista Norbi.

Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej stał się już wydarzeniem cyklicznym. Jak twierdzi Tadeusz Dobrowolski – organizator: -Po pokazach w Kielcach, które skierowane były dla kucharzy z województw: świętokrzyskiego, małopolskiego i częściowo łódzkiego, przyszedł czas na zaktywizowanie regionu dolnośląskiego.

W pierwszej kolejności zaprezentowana została kuchnia włoska. Dania z jej kręgu - Risotto allo zaffrano con gamberettie granchio i Tonno al porcini przygotowywali wspólnie: Grzegorz Goleń i Tomasz Olszewski reprezentujący Hotel Marriott.

Paella - słynna hiszpańska potrawa z ryżu, owoców morza i warzyw była głównym tematem prezentacji Jacka Szczepańskiego i Roberta Stelmaszyka. Zgodnie twierdzili, że potrawa ta, nie tylko w Hiszpanii, ma wiele różnych odmian. Do jej przyrządzania można używać również mięs, jednak najważniejsze aby podstawowy składnik – ryż - był dobrej jakości. Jacek Szczepański i Robert Stelmaszyk zaprezentowali również Muffiny jarzynowe.

Kuchnię chińską promował Wang Jian szef kuchni warszawskiej restauracji Cesarski Pałac. Zaprezentował dwa dania z wykorzystaniem owoców morza: Pieczone krewetki królewskie z pastą sojową i Sakiewki z owocami morza.

Prezentacji regionalnych polskich potraw dokonali przedstawiciele spółki Rivendell ze Szczawna Zdroju: Waldemar Hołówka i Mirosław Sipa. Przyrządzili aż trzy różne propozycje dań: Śledzia w towarzystwie łososia w sosie persil, Pierożki wileńskie w sosie borowikowym oraz Comber z jelenia z kluseczkami szpinakowymi.

Oryginalne połączenie regionalnych smaków polskich z kuchnią międzynarodową zaprezentował Sylwester Lis, szef kuchni Grand Hotel Stamary z Zakopanego. Udzielając cennych wskazówek, między innymi na temat wysmażania steków przygotował Stek z polędwicy wołowej przekładany krewetkami black tiger w delikatnym połączeniu sałatki na bazie bundzu i oscypka z ziołami.

W związku z wielką popularnością dań z grilla Jacek Petryka – doradca kulinarny firmy KAMIS zaprezentował przygotowywane na ruszcie: Kiełbasę z Sant Jaques i jagnięciny w sosie szparagowym i Gambas na marchewce gotowanej z Sautermes z sosem z białej czekolady i kardamonu. Wspomniany sos wychwalali jeszcze długo uczestnicy i obserwatorzy pokazu. Na koniec Jacek Petryka przyrządził też oryginalne w smaku Gruszki w sosie 4 sery z szynką serano.

Podczas wieczornej gali można było spróbować prezentowanych wcześniej potraw. Oprócz akcentów muzycznych (zaśpiewał Norbi i zespół Omen Band) podziwiać można było również pokaz mody kolekcji wiosna-lato 2007 BGN. Tradycyjnie również na wylosowanych uczestników Festiwalu czekały upominki i nagrody od firm sponsorujących.

Joanna Załęska - Gastrona.pl


Organizatorzy i sponsorzy główni: Wilbo, Gudvor, Zamek Kliczków.

Sponsorzy: Agros Nova, BGN, ChemaN, Domain Menada, Elite, Gastro Magic Service, Gastrotechnik, Grand Hotel Stamary, Granell, Gronex, Inter Europol, JohnosnDiversey, Kamis Gastronomia, Kuppersbuch, La Petit France, Meridon, Oerlemans, Pavonique, Perrier, Pro Glass, Rivendell, Sobieski Vodka, Stalgast, Tan-Viet, Tetley, Unifine, VOG, Winterhalter, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii, Żywiec.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000