W dniu 26.03.2010 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się druga edycja konkursu szkół gastronomicznych w stylu Black Box.
Pomysłodawcą tego konkursu był P. Marcin Mróz szef restauracji Bohema w Nowym Sączu, a sponsorami surowców z których młodzież sporządzała dania konkursowe były firmy: Iglo, Bonduell, Farutex, Unilever, Wilbo.
Patronat honorowy nad konkursem objął: Prezydent m.Tarnowa, Starosta Powiatowy Tarnowa, Starosta Powiatowy Brzeska.Instytucje które objęły swym patronatem konkurs zasponsorowały również nagrody dla wszystkich uczestników konkursu.
W konkursie wzięło udział 18 uczniów z następujących szkół:
1.ZS Nr 3 Bochnia - Mirosław Statek
2.Zespół Szkół Agro-technicznych – Ropczyce - Aneta Kozak, Kamil Ostafin
3.ZSLiT Wojnicz - Paulina Augustynowicz, Piotr Gagatek
4.ZSZ Gorlice - Dorota Masłowska, Bartłomiej Szura
5.ZSO w Bobowej - Andrzej Kozioł
6.ZS w Dąbrowicy - Konrad Chyrc, Robert Kukla, Tomasz Kuska
7.Zespół Szkół w Czchowie - Karolina Pachut, Małgorzata Gos
8.ZSEG Tarnów - Daniel Kawa, Paweł Huslak, Jarosław Padoł, Kamil Kmiecik, Paweł Kras.
Komisją konkursową kierował P. Marcin Mróz - szef restauracji Bohema w Nowym Sączu.
Skład komisji konkursowej:
Marcin Polus - przewodniczący Małopolskiego Zrzeszenia Kucharzy i Cukierników
Mirosław Stach - szef kuchni Hotelu Tarnovia
Krzysztof Wróbel - szef kuchni restauracji Pasaż w Tarnowie
Bartłomiej Krawczyk - szef restauracji Soprano w Tarnowie
Wojciech Wołosowski - Dyr. Gastronomii Hotele Sezam - Machowa
Adam Gancarek - właściciel Bacówki Jamna
Krzysztof Marciniak - doradca d/s gastronomi firmy Farutex
Tomasz Fikas – szef kuchni Centrum Aktywnego wypoczynku – Borek
Janusz Wronowski - kuchnia Black and White
Z pośród nauczycieli na drodze losowania wyłoniono członków do komisji konkursowej.
Część praktyczna konkursu trwała 120 min. W końcowym efekcie sumując punkty z komisji degustacyjnej i technicznej wyłoniono zwycięzców. Dodatkowym zadaniem dla uczniów było nadanie nazwy potrawie którą sporządzili.
W końcowym efekcie sumując punkty z komisji degustacyjnej i technicznej wyłoniono zwycięzców:
I miejsce: Aneta Kozak - Zespół Szkół Agro-technicznych – Ropczyce
II miejsce: Paweł Kras – ZSEG Tarnów
III miejsce: Konrad Chyrc - ZS w Dąbrowicy
Przed ogłoszeniem wyników zabrała głos pani Zofia Buryło – Przewodnicząca Komisji Oświaty Rady Miejskiej w Tarnowie, z-ca przewodniczącego Rady Miejskiej w Tarnowie.
Przewodniczący Zrzeszenia pogratulował uczestnikom konkursu pomysłowości i kreatywności, zwrócił również uwagę na popełnione błędy, przecież taki konkurs to nie tylko zmagania, ale dobra zabawa i nauka.
Przedstawiciel Firmy sponsorującej konkurs ufundował szkolenie dla 6 najlepszych uczestników konkursu z zakresu sporządzania potraw z ryb i owoców morza.
Są to następujący uczestnicy konkursu: Anna Kozak, Konrad Chyrc, Jarosław Padoł, Paulina Augustynowicz, Robert Kukla, Paweł Kras.
Szkolenie zostanie przeprowadzone w ZSEG –Tarnów w uzgodnionym terminie.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.