Zakończyła się III edycja Pożegnania Lata na Zamku w Baranowie Sandomierskim połączona z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka.
Tematem przewodnim dopołudniowego konkursu było „ Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”, gdzie głównym surowcem przygotowywanych dań było jabłko.
Koordynatorem konkursu był Waldemar Hołówka, a przygotowane smakowitości oceniało jury w składzie:
jury degustacyjne: Lesław Kołodziej, Carlos Gonzalez Tejera, Paweł Malewski, Adam Wolak;
jury techniczne: Stefan Birek, Mirosław Drewniak, Giancarlo Russo.
W konkursie wystartowali:
- Zespól Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn
- Gastromentor – Łukasz Gałązka
- Fundacja Zamek Chudów Restauracja Oberża pod św. Jerzym – Adrian Feliks
- Zajazd Hetman – Sebastian Humski
- Hotel Grand Rzeszów – Janusz Pyra
- Verde Montana Kudowa Zdrój – Łukasz Konik
- Spółka Rivendell Szczawno Zdrój – Mirosław Sipa
I miejsce zajął Łukasz Konik z hotelu Verde Montana Kudowa Zdrój. II miejsce zdobył Maciej Gołdyn z Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie, natomiast III miejsce - Janusz Pyra – Hotel Grand Rzeszów.
Tradycyjnie przystąpiono do bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. W przygotowaniu salapuchy ryżowej uczestniczyło osiemnastu kucharzy z całej Polski. Do przyrządzenia 900 kg potrawy zużyto 450 kg ryżu po ugotowaniu, 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, 5 kg bakalii. Łącznie wydano 8200 porcji salapuchy ryżowej, której za symboliczną złotówkę mógł spróbować każdy uczestnik festiwalu. Zebrane pieniądze przeznaczono na rzecz Koła Pomocy osobom niepełnosprawnym ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu. Łącznie zebrano 1827 zł.
Poczynania kucharzy śledziła komisja w składzie: Waldemar Hołówka, Mirosław Drewniak, Małgorzata Lorenc, Ryszard Firmanty, Marcin Róg.
Ogromnym zainteresowaniem gości cieszyła się również sztuka rzeźbienia w owocach. Rzeźby zaprezentował Sebastian Owsiński z Polskiej Grupy Carvingowej. Przygotowane przez niego kompozycje zostały zlicytowane na cel charytatywny.
Organizatorzy: Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Innowacyjności, Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Sponsorzy: Medica Life Polska – Sponsor Główny, Stalgast, Segafredo, Oerlemans, Damianex, Zakład Produkcji Wody Dębianka, Grupa Żywiec, Hortex, Coca - Cola HBC Polska, PPH Batista, Bać Pol, Wilbo, Avon, FHUTarko, FHU Adama, Woda źródlana – Szydłowiecka.
Patronat: Radio Eska, Radio Leliwa, Echo Dnia, Korso, Super Nowości, TVP Rzeszów, Miejska Telewizja Tarnobrzeg,
Gastrona.pl.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.