Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Pożegnanie Lata i Festiwal Jabłka w Baranowie Sandomierskim


Zakończyła się III edycja Pożegnania Lata  na Zamku w Baranowie Sandomierskim połączona z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka. 
 
Tematem przewodnim dopołudniowego konkursu było „ Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”, gdzie głównym surowcem przygotowywanych dań było jabłko.
 
Koordynatorem konkursu był Waldemar Hołówka, a przygotowane smakowitości oceniało jury w składzie:
jury degustacyjne: Lesław Kołodziej, Carlos Gonzalez Tejera, Paweł Malewski, Adam Wolak;
jury techniczne: Stefan Birek, Mirosław Drewniak, Giancarlo Russo.
 
W konkursie wystartowali:
  • Zespól Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn
  • Gastromentor – Łukasz Gałązka
  • Fundacja Zamek Chudów Restauracja Oberża pod św. Jerzym – Adrian Feliks
  • Zajazd Hetman – Sebastian Humski
  • Hotel Grand Rzeszów – Janusz Pyra
  • Verde Montana Kudowa Zdrój – Łukasz Konik
  • Spółka Rivendell Szczawno Zdrój – Mirosław Sipa
I miejsce zajął Łukasz Konik z hotelu Verde Montana Kudowa Zdrój. II miejsce zdobył Maciej Gołdyn z Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie, natomiast III miejsce - Janusz Pyra – Hotel Grand Rzeszów.
Tradycyjnie przystąpiono do bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. W przygotowaniu salapuchy ryżowej uczestniczyło osiemnastu kucharzy z całej Polski. Do przyrządzenia 900 kg potrawy zużyto 450 kg ryżu po ugotowaniu, 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, 5 kg bakalii. Łącznie wydano 8200 porcji salapuchy ryżowej, której za symboliczną złotówkę mógł spróbować każdy uczestnik festiwalu. Zebrane pieniądze przeznaczono na rzecz Koła Pomocy osobom niepełnosprawnym ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu. Łącznie zebrano 1827 zł.
 
Poczynania kucharzy śledziła komisja w składzie: Waldemar Hołówka, Mirosław Drewniak, Małgorzata Lorenc, Ryszard Firmanty, Marcin Róg.
 
Ogromnym zainteresowaniem gości cieszyła się również sztuka rzeźbienia w owocach. Rzeźby zaprezentował Sebastian Owsiński z Polskiej Grupy Carvingowej. Przygotowane przez niego kompozycje zostały zlicytowane na cel charytatywny.
 
Organizatorzy: Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Innowacyjności, Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
 
Sponsorzy: Medica Life Polska – Sponsor Główny, Stalgast, Segafredo, Oerlemans, Damianex, Zakład Produkcji Wody Dębianka, Grupa Żywiec, Hortex, Coca - Cola HBC Polska, PPH Batista, Bać Pol, Wilbo, Avon, FHUTarko, FHU Adama, Woda źródlana – Szydłowiecka.
 
Patronat: Radio Eska, Radio Leliwa, Echo Dnia, Korso, Super Nowości, TVP Rzeszów, Miejska Telewizja Tarnobrzeg, Gastrona.pl.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratulacje"
(26.09.2008 - 01:24)  (Przyjaciele)
"Bardzo dziekuje..."
(26.09.2008 - 21:44)  (Łukasz Konik)
"KSK"
(27.09.2008 - 00:07)  (Bober)
"Gratulacje"
(27.09.2008 - 09:57)  (mjbos)
"macku!!!"
(30.09.2009 - 20:17)  (misiek43@op.pl)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000