W przepięknej scenerii zimowej Kompleksu Rekreacyjno Sportowego Dworzysko w Szczawnie Zdrój, odbył się 12 lutego 2006 roku III Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów. Impreza promowała kuchnię staropolską i myśliwską w ujęciu regionalnym.
Organizatorem Kulinarnego Zlotu Orłów była Spółka Rivendell ze Szczawna Zdroju. Impreza odbyła już po raz trzeci z inicjatywy i przy olbrzymim zaangażowaniu Waldemara Hołówki, Prezesa Zarządu Spółki Rivendell oraz dzięki Klubowi Szefów Kuchni.
Uroczystego otwarcia III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów dokonał gospodarz imprezy Waldemar Hołówka, który pokreślił, że Polska powinna promować to, co ma najlepsze, a więc swoje tradycje kulinarne, w kraju jak i zagranicą. Tezę tę udowadniały poszczególne ekipy, które przygotowały dania wywodzące się z danego regionu. Za autentyczność starej receptury tych potraw i jej wiarygodne odtwarzanie Członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni: Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Theofilos Vafidis oraz Waldemar Hołówka przyznawali, wydane specjalnie na tę okazję certyfikaty.  |
Goście naszej imprezy mieli okazję posmakować wielu wspaniałych potraw kuchni staropolskiej i myśliwskiej, które przygotowywali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej w Polsce – mówi Waldemar Hołówka. Chętni mogli też zobaczyć, jak wykonuje się te potrawy oraz poznać ich recepturę. Podczas imprezy wszyscy wspaniale się bawili, nie zabrakło także części artystycznej w wykonaniu Górali z Czarnego Boru. Był czas również na wymianę doświadczeń zawodowych oraz udzielenie wielu cennych rad młodzieży, która uczy się sztuki kulinarnej.
Kuchnię staropolską i myśliwską w oparciu o regionalizm, prezentowali:Podhale – Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Bartosz Kozielski, Dorota Szwajnos
przygotowali: Gulasz z bejcowanej koziny z hauskami
Łódź – Irena Brzeska, Zbigniew Grzejda, Krzysztof Brzeski, Marcin Stańczyk
potrawa: Kapuśniak z prażuchą
Śląsk (ekipa Ambrosa) – Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk, Agnieszka Stępień
zaprezentowali: Pasztet rozbarski oraz zimny sos z buraczków a także Pieczeń śląską z grzybami z sosem z borówek
Śląsk (ekipa Bobra) – Wiesław Bober, Michał Miłek, Tomasz Zatorski
przygotowali: Karlikowe roladki z wiśniami i jabłkami na sosie leśnym
Podkarpackie - Zamek Baranów Sandomierski i Krasiczyn – Marek Łukasiewicz, Beata Zielińska, Kazimierz Idzik, Janusz Pyra, Jacek Barszczak, Cezary Surmiak
potrawy, które przygotowali to: Hopki Lasowiackie i Przepiórka faszerowana śliwką i grzybami w sosie żurawinowym
Dolny Śląsk – Leszek Kołodziej, Grzegorz Wiatrowski, Jarosław Faryna, Sławomir Staniszewski
zaprezentowali: Indycze szyjki faszerowane wątróbką z kluchami makowymi
Dolny Śląsk „Gospoda Babinicz” – Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła
potrawa: Ostry gulasz z wieprza z plackami kartoflanymi okraszony kwaśną śmietaną
Kujawsko – Pomorskie – Grzegorz Parczewski, Radosław Danielak, Rafał Godziszewski
przygotowali: Czernicę bydgoską z golcami i owijką
Mazowieckie – Ryszard Dudziak, Sławomir Gańko, Tomasz Słodownik
przygotowywana potrawa: Zupa orzechowa
 |
Tegoroczne pokazy były przede wszystkim odzwierciedleniem wspaniałej i bardzo smacznej, ale jeszcze nie zawsze docenianej, kuchni polskiej. Nie sposób było skosztować wszystkich potraw regionalnych, a na sam widok wszystkim gościom „ciekła ślinka”.
Wszyscy uczestnicy dostali „certyfikaty Orłów”, puchary a także talerze porcelanowe od sponsora. Puchary w imieniu Prezesa Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej wręczał Dyrektor Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki dr Zdzisław Paliga. Waldemar Hołówka został również wyróżniony jako organizator wspaniałej imprezy pucharem i Złotą Księgą Ginessa.
Organizatorzy III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów osobne podziękowania kierują do sponsorów, bez których ta impreza nie miałaby miejsca: Winterhalter Gastronom, PanaGastro, JohnsonDiversey, Wilbo, Nordis, Grabinex, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji, Piekarnia DIS, Marko – Herbaty Ronefeld, Fabryka porcelany "Krzysztof", Pralnia „Foka”, Kalkomania, Kumago, Elereco, Ges.
Agnieszka Mazur i Anna Seweryn - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|