Radomszczańska zalewajka w roli głównej, najlepsze restauracje, praktycy, znawcy smaków, odkrywanie i kultywowanie kulinarnych tradycji, koncerty, propozycje dla każdego: degustacje, porady, konkursy z nagrodami, pokazy, wystawy, warsztaty, mnóstwo atrakcji dla dzieci - to w skrócie program tegorocznej, trzeciej już edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki, który odbył się w niedzielę 9 września w Parku Solidarności w Radomsku.
Gościem specjalnym tegorocznego wydarzenia, a zarazem przewodniczącym jury w konkursie branżowym, była znana restauratorka, krytyk kulinarny i znawca smaków – Magda Gessler. Festiwal rozpoczął się o godz. 12.00 wielkim gotowaniem radomszczańskiej zalewajki w siedzibach restauracji biorących udział w festiwalu, które serwując kulinarny specjał wg oryginalnej receptury, jednakże we własnym wykonaniu, walczyły o głosy publiczności w konkursie Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki oraz uznanie jury w konkursie Mistrz radomszczańskiej zalewajki. Wśród uczestników głosowania rozlosowane zostały atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmy Indesit i Prymat.
Tegorocznemu festiwalowi, podobnie jak w latach ubiegłych, przyświecała idea promocji zdrowego odżywiania. Na stoisku Centrum Leczenia Otyłości Saba radomszczanie i festiwalowi goście mogli od godz. 12.00 uzyskać porady lekarzy specjalistów z zakresu leczenia nadwagi i otyłości.
O godzinie 13.00 na scenie w Parku Solidarności rozpoczął się specjalny program estradowy przygotowany z myślą o najmłodszych gościach festiwalu pt. Eko-biesiadka dla małolatka w wykonaniu zawodowych aktorów. Humor i zabawa przeplatane ciekawymi zagadkami i konkursami i połączone muzyką w rytmie dance. A wszystko pod hasłem ekologii rozumianej jako umiejętność współistnienia i poszanowania otaczającego nas świata, bez pompatycznej dydaktyki, w lekkiej i wesołej formule. Podczas Festiwalu przeprowadzone były także warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców, organizowane w ramach projektu edukacyjnego na rzecz zrównoważonych systemów odżywiania pod hasłem SMAK DZIECIŃSTWA, który realizuje działania przeciwstawiające się globalnemu przemysłowi żywnościowemu. Warsztaty wprowadziły w sezonowe smaki jesiennej kuchni, przedstawiając zalety wrześniowych darów natury. Pojawiły się zbożowe opowieści, chętni uczestnicy zostali zaproszeni do wspólnego wyrabiania ciasta na podpłomyki i poznawali smak przepysznej radomszczańskiej zalewajki. Dowiedzieli się również jak przygotowuje się prawdziwy zakwas. A na deser były soczyste śliwki i sezonowe napoje: soki z jabłek z Doliny Dolnej Wisły i syropy z kwiatów czarnego bzu. W ramach warsztatów odbyły się konkursy z nagrodami oraz malowanie dzieciom buziek.
O godz. 16.45 na festiwalowej scenie rozpoczeła się debata W krainie polskich tradycji kulinarnych. O konieczności, a nie tylko modzie, powracania do kulinarnych korzeni zdrowotnych oraz o walorach tradycyjnych zdrowotnych potraw i ich wyższości nad zdobyczami globalnej gastronomii dyskutowali: Magda Gessler – gość specjalny III Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki, dr Aneta Chylińska-Frątczak – lekarz z Centrum Leczenia Otyłości SABA w Łodzi, Monika Kucia – dziennikarka kulinarna, Grzegorz Zieliński – znakomity łódzki restaurator oraz Wiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Tego dnia radomszczanie o godz. 15.15 usłyszeli popularny Zespól Żuki, a wieczorem gwiazdę polskiej estrady Jerzego Połomskiego, który do wspólnej zabawy zaprosił po 19.30.
Festiwalowi towarzyszył tradycyjnie kiermasz rękodzieła i jarmark staropolski, podczas którego całe bogactwo ręcznie wykonanych przedmiotów i smacznej, zdrowej żywności zaprezentowali artyści, rzemieślnicy i wytwórcy z całej Polski.
Podczas festiwalu rozstrzygnięte zostały dwa konkursy. Jury pod przewodnictwem Magdy Gessler po degustacji, ocenie smaku oraz sposobu podania radomszczańskiej zalewajki na stoiskach restauracji biorących udział w konkursie, tytuł Mistrza radomszczańskiej zalewajki przyznało restauracji Patio. Tę samą zalewajkę za najsmaczniejszą uznała festiwalowa publiczność. Na ręce kucharza restauracji Patio, Magda Gessler przekazała zatem również statuetkę i nagrodę dla zwycięzcy konkursu Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki.
Gratulujemy i zapraszamy za rok! Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|