|  |
W dniu 5 czerwca 2010 r. Polnica Zdrój kolejny raz słonecznie przywitała kucharzy, jurorów oraz gości III Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga Hrabstwie Kłodzkim . Festiwal zgodnie z ideą jego pomysłodawców Janusza Skrobota i Waldemara Załuskiego ma promować Ziemię Kłodzka i możliwości kulinarne jakie daje jej sztandarowy produkt - pstrąg.
Startujący w konkursie kucharze musieli zmierzyć się z trudnym zadaniem - bo jak mawia Jean Bos - Przewodniczący tegorocznego jury ”Pstrąg to bardzo trudny ryb”. Kucharze mieli za zadanie przygotować w ciągu 1,15 godz. przystawkę oraz danie główne z pstrąga .
Danie podawane na zakodowanych półmiskach oceniało jury degustacyjne (ślepe) w składzie:
Jean Bos - Prezydent Euro Toques Polska,
Krzysztof Baldy - Starosta Kłodzki,
Jerzy Terlecki - Burmistrz Polanicy Zdroju,
Piotr „Szczypior” Szczygielski - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
oraz jury techniczne w składzie:
Jacek Kempa - Wiceprezydent Euro - Toques Polska,
Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Na festiwalu zabrakło Pana Waldemara Hołówki z Klubu Szefów Kuchni, któremu nie pozwoliły wziąć udział pracach jury obowiązki służbowe. Obserwatorem z ramienia KPP była Pani Hanna Skrzypczak. Najlepiej w konkursie poradzili sobie zyskując uznanie jury:
- I miejsce ( nagroda w kwocie 1500 zł) reprezentanci restauracji „ANATWEKA” z Łodzi - Jarosław Antas i Paweł Antas, którzy przygotowali: „Podwędzane kawałki pstrąga na bukiecie sałat”( przystawka) „Aromatycznego pstrąga zapiekanego w pianie”.
- II miejsce i kwotę 1200 zł zdobyli kucharze z hotelu VILLA SEDAN z Sopotu, Łukasz Fulara i Dawid Lange.
- III miejsce i kwota 1000 zł przypadła Beskidzkiemu Klubowi Kulinarnemu ze Skoczowa w załodze którego gotowali Tomasz Cieślar i Dawid Klimaniec.
Ponadto w III OFPwHK przyznano także wyróżnienia , a to:
- Wyróżnienie Prezesa Telewizji Kłodzkiej: przypadło Ewie Kabat i Ewie Piotrowskiej z Restauracji Casa d’Oro, Kłodzko,
- Prezesa Stowarzyszenia Fundus Glacensis: przyznał uhonorował swoim wyróżnieniem Patryka Wróblewskiego i Remigiusza Konieczkę z Restauracji Markiz z Leszna,
- Wyróżnienie Prezesa Stowarzyszenia Edukacja i Rozwój otrzymali Bartosz Musiał i Szymon Szlendak „Team of chefs hell” z Częstochowy,
- Wyróżnienie Przewodniczącej Rady Miejskiej Polanicy Zdroju otrzymali Rafał Matera i Łukasz Smela - restauracja Valdi Plus Mikołów,
- Wyróżnienie Burmistrza Polanicy Zdroju Pana Jerzego Terleckiego otrzymał Rajmund Królik i Paweł Borowiak -Hotel-Restauracja-Club A Propos, Wałbrzych,
- Wyróżnienie Starosty Powiatu Kłodzkiego Pana Krzysztofa Bladego przyznano Kamilowi Dąbrowskiemu i Karolowi Pietrzakowi-Latem Bar&Restaurant, Warszawa,
- Puchar Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia Pana Jakuba Szulca: przypadł Elżbiecie Wiklińskiej i Jarosławowi Noworolowi, - ProHarmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój,
- Wyróżnienie Dyrektora Miejskiego Centrum Kultury w Polanicy Zdroju Pana Marka Mazurkiewicza otrzymali Małgorzata Nowacka i Tomasz Balcerzak -Restauracja Oregano, Kłodzko
- Nagrodę specjalną dla najmłodszych kucharzy na III OFPwHK ufundował „Przegląd Gastronomiczny, którą w imieniu redaktora naczelnego Pani Marii Burskiej wręczył Bartoszowi Musiałowi, Szymonowi Szlendakowi i Jarosławowi Antasowi - Kanclerz KKHK Janusz Skrobot.
Na festiwalu swoją nagrodę przyznała również publiczność, która w tym roku doceniła aranżacje stoiska, kulturę pracy jak również proponowane przez, Ewę Kabat i Ewę Piotrowską
z Restauracji Casa d’Oro,( Kłodzko )
Festiwal sztuki kulinarnej nie odbył mógł odbyć się bez prezentacji i degustacji dania jednego z dań Hrabstwa Kłodzkiego-o nazwie „ Śląskie niebo” wykonanego przez Waldemara Załuskiego wg. Książki kucharskiej Hrabstwa Kłodzkiego skupiającej przepisy zebrane przez dawnych mieszkańców Ziemi Kłodzkiej, jako przepis pochodzący z Bystrzycy Kłodzkiej. O historii dania i jego różnych odmianach występujących na Śląsku do dzisiaj barwnie opowiedział publiczności Wiesław Ambros.
Ponadto wielkim zainteresowanie cieszyła się degustacja wędzonego pstrąga tęczowego i piwa produkowanego na żywo w trakcie festiwalu. Publiczność miała również okazję przypomnieć sobie świtowe standardy rocka grane przez zespół Foryś Band . Wręczenie nagród poprzedziło nadanie tytułów Ambasador Hrabstwa Kłodzkiego, który otrzymali Hanna Skrzypczak Dyrektor projektu Kulinarnego Pucharu Polski , Wiesław Ambros Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Jacek Kempa Wiceprezydent Euro Toques Polska. Honorowy tytuł Kuchcika Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego - Piotrusiowi Skrzypczakowi nadali i wręczyli Kanclerze Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego Janusz Skrobot i Waldemar Załuski w asyście Honorowego Patrona Klubu Jeana Bosa.
Organizatorzy dziękują pięknie również za pomoc w festiwalu i jego promocję, a przede wszystkim wielkie serca portalowi GASTRONA.Pl, i Papaja.pl, Telewizji Kłodzkiej, dyrektorowi MCK-u w Polanicy Zdrój, Panu Markowi Mazurkiewiczowi i jego wspaniałym pracownikom, Burmistrzowi Miasta Kłodzka, Panu Jerzemu Terleckiemu Staroście Kłodzkiemu Panu Krzysztofowi Blademu , Wydziałowi Promocji Starostwa Kłodzkiego, firmie Orlemans oraz dyrekcji i uczniom Regionalnej Szkoły Turystycznej im. Jan Pawła II w Polnicy Zdroju , a w sposób szczególny za trzyletnią współpracę Prezesowi firmy Stalgast Panu Pawłowi Malewskiemu , firmie „Broil King”, Sanatorium Chemik z Dusznik, hotelowi Sana i Sara z Polanicy Zdroju.. Nie można również zapomnieć o podziękowaniach za udzielenie patronatu dla Ministra Rolnictwa Pana Marka Sawickiego i Euro Toques Polska oraz za wsparcie działań organizatorów. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|