Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim


W dniu 5 czerwca  2010 r. Polnica Zdrój  kolejny  raz słonecznie  przywitała  kucharzy, jurorów oraz gości III Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga Hrabstwie Kłodzkim . Festiwal zgodnie z ideą jego pomysłodawców Janusza Skrobota i Waldemara Załuskiego ma promować Ziemię Kłodzka i możliwości kulinarne jakie daje jej sztandarowy  produkt - pstrąg.

Startujący w konkursie kucharze musieli zmierzyć się z trudnym zadaniem - bo jak mawia Jean Bos - Przewodniczący tegorocznego jury ”Pstrąg to bardzo trudny ryb”. Kucharze mieli za zadanie przygotować w ciągu 1,15 godz.  przystawkę oraz danie główne z pstrąga .


Danie podawane na zakodowanych półmiskach oceniało jury degustacyjne (ślepe) w składzie:
Jean Bos - Prezydent Euro Toques Polska,
Krzysztof Baldy - Starosta Kłodzki,
Jerzy Terlecki - Burmistrz Polanicy Zdroju,
Piotr „Szczypior” Szczygielski - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

oraz jury techniczne w składzie:
Jacek Kempa - Wiceprezydent Euro - Toques Polska,
Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Na festiwalu zabrakło Pana Waldemara Hołówki z Klubu Szefów Kuchni, któremu nie pozwoliły wziąć udział pracach jury obowiązki służbowe. Obserwatorem z ramienia KPP była Pani Hanna Skrzypczak.

Najlepiej w konkursie poradzili sobie zyskując uznanie jury:

  • I miejsce ( nagroda w kwocie 1500 zł) reprezentanci restauracji „ANATWEKA” z Łodzi - Jarosław Antas i Paweł Antas, którzy przygotowali: „Podwędzane kawałki pstrąga na bukiecie sałat”( przystawka)        „Aromatycznego pstrąga zapiekanego w pianie”.
  • II miejsce i kwotę 1200  zł zdobyli kucharze z hotelu VILLA SEDAN z  Sopotu, Łukasz Fulara i Dawid Lange
  • III miejsce i kwota 1000 zł przypadła  Beskidzkiemu Klubowi Kulinarnemu  ze Skoczowa w załodze którego gotowali Tomasz Cieślar i Dawid Klimaniec.

Ponadto  w  III OFPwHK przyznano także  wyróżnienia , a to:
- Wyróżnienie Prezesa Telewizji Kłodzkiej: przypadło Ewie Kabat i Ewie Piotrowskiej z Restauracji Casa d’Oro, Kłodzko,

- Prezesa Stowarzyszenia Fundus Glacensis: przyznał uhonorował swoim wyróżnieniem Patryka Wróblewskiego i Remigiusza Konieczkę z Restauracji Markiz z Leszna,

- Wyróżnienie Prezesa Stowarzyszenia Edukacja i Rozwój otrzymali Bartosz Musiał i Szymon Szlendak   „Team of chefs hell”  z Częstochowy,

- Wyróżnienie Przewodniczącej  Rady Miejskiej Polanicy Zdroju otrzymali Rafał Matera i Łukasz Smela  - restauracja Valdi Plus Mikołów,

- Wyróżnienie Burmistrza Polanicy Zdroju Pana Jerzego Terleckiego otrzymał Rajmund Królik i Paweł Borowiak -Hotel-Restauracja-Club A Propos, Wałbrzych,

- Wyróżnienie Starosty Powiatu Kłodzkiego Pana Krzysztofa Bladego przyznano Kamilowi Dąbrowskiemu i Karolowi Pietrzakowi-Latem Bar&Restaurant, Warszawa,

- Puchar  Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia  Pana Jakuba Szulca: przypadł Elżbiecie Wiklińskiej i Jarosławowi Noworolowi,  - ProHarmonia Rezydencja Wellness, Lądek Zdrój,

- Wyróżnienie Dyrektora Miejskiego Centrum Kultury w Polanicy Zdroju Pana Marka Mazurkiewicza otrzymali Małgorzata Nowacka i Tomasz Balcerzak -Restauracja Oregano, Kłodzko

- Nagrodę specjalną dla najmłodszych kucharzy na III OFPwHK ufundował „Przegląd Gastronomiczny, którą w imieniu redaktora naczelnego Pani Marii Burskiej wręczył Bartoszowi Musiałowi, Szymonowi Szlendakowi  i Jarosławowi  Antasowi - Kanclerz KKHK Janusz Skrobot.

Na festiwalu swoją nagrodę przyznała również   publiczność, która w tym roku  doceniła aranżacje stoiska, kulturę pracy jak również proponowane przez, Ewę Kabat i Ewę Piotrowską 
z Restauracji Casa d’Oro,( Kłodzko )

Festiwal sztuki kulinarnej nie odbył mógł   odbyć się bez prezentacji i degustacji dania jednego z dań Hrabstwa Kłodzkiego-o nazwie „ Śląskie  niebo” wykonanego przez Waldemara Załuskiego wg. Książki kucharskiej Hrabstwa Kłodzkiego skupiającej przepisy zebrane przez dawnych mieszkańców Ziemi Kłodzkiej, jako przepis pochodzący z Bystrzycy Kłodzkiej. O historii dania i jego różnych odmianach występujących na Śląsku do dzisiaj barwnie opowiedział publiczności Wiesław Ambros.

Ponadto wielkim zainteresowanie cieszyła się   degustacja  wędzonego pstrąga tęczowego i piwa produkowanego na żywo w trakcie festiwalu. Publiczność miała również okazję przypomnieć sobie  świtowe  standardy rocka grane przez zespół Foryś Band .

Wręczenie nagród poprzedziło nadanie  tytułów Ambasador Hrabstwa Kłodzkiego, który otrzymali Hanna Skrzypczak Dyrektor projektu Kulinarnego Pucharu Polski , Wiesław Ambros  Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Jacek Kempa Wiceprezydent Euro Toques Polska. Honorowy tytuł Kuchcika Klubu Kulinarnego Hrabstwa  Kłodzkiego - Piotrusiowi Skrzypczakowi nadali i wręczyli Kanclerze Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego Janusz Skrobot i Waldemar Załuski w asyście Honorowego Patrona Klubu Jeana Bosa.

Organizatorzy dziękują pięknie również za pomoc w festiwalu i jego promocję, a przede wszystkim wielkie serca portalowi GASTRONA.Pl, i Papaja.pl, Telewizji Kłodzkiej, dyrektorowi  MCK-u   w Polanicy Zdrój, Panu Markowi Mazurkiewiczowi i jego wspaniałym pracownikom, Burmistrzowi Miasta Kłodzka, Panu Jerzemu Terleckiemu Staroście Kłodzkiemu Panu Krzysztofowi Blademu , Wydziałowi Promocji Starostwa Kłodzkiego, firmie Orlemans oraz dyrekcji i uczniom Regionalnej Szkoły Turystycznej im. Jan Pawła II w Polnicy Zdroju , a w sposób szczególny za trzyletnią współpracę Prezesowi firmy Stalgast  Panu Pawłowi Malewskiemu , firmie „Broil  King”, Sanatorium Chemik z Dusznik, hotelowi Sana  i Sara z Polanicy Zdroju.. Nie można również zapomnieć o podziękowaniach za udzielenie patronatu dla Ministra Rolnictwa Pana Marka Sawickiego i Euro Toques Polska oraz za wsparcie działań organizatorów.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"oto link do relacji TV"
(23.06.2010 - 09:25)  (janusz skrobot)
"to był super festiwal"
(02.07.2010 - 21:01)  (jarek z inowrocławia)
"Gratulacje"
(23.06.2010 - 11:36)  (kamil z radomia)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000