
Dnia 4 lutego w nowoczesnej scenerii Hotelu Qubus w Krakowie odbyła się kolejna edycja konkursu na deser lodowy Hit Sezonu 2007.
W edycji wystartowało 10 zespołów z czego 3 zespoły to zespoły szkolne. W związku z olbrzymią ilością zgłoszeń ze szkół do edycji krakowskiej, Jury zmuszone było przeprowadzić weryfikacje nadesłanych zgłoszeń. Do końcowego etapu dopuszczono ekipy, które w sposób najciekawszy opisały propozycje wykonywanych deserów.
 Zwycięska ekipa szkolna - Agnieszka Niedźwiedzka i Barbara Wolańska |  I miejsce ekip zawodowych – Restauracja Brovaria z Poznania |
Wśród zakwalifikowanych znaleźli się:
- I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Katowice - Agnieszka Niedźwiedzka i Barbara Wolańska
- II miejsce Świętokrzyskie Stowarzyszenie na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży - Kielce - Filip Świercz i Artur Bielawski
- III miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Katowice - Damian Śmietana i Dawid Kałdun
 Przewodnicząca Jury tuż przed werdyktem |  II miejsce ekip zawodowych – Hotel Qubus z Krakowa |
Szczególne gratulacje należą się dziewczynom ze Szkoły Gastronomicznej z Katowic oraz ich opiekunom. Utrzymały one tytuł najlepszych, który w poprzednim roku wywalczyli ich szkolni koledzy - Mateusz Niedziela i Dawid Kowalski.
Zwyciężczynie pierwszego miejsca Agnieszka Niedźwiedzka i Barbara Wolańska przygotowały dwa desery: Bezowa Tajemnica i Karaibski Żar.
 Restauracja Wierzynek z Krakowa – zdobywca III miejsca |  Hotel Chopin z Krakowa po ogłoszeniu wyników konkursu |
Grupa profesjonalna była reprezentowana głównie przez krakowskie obiekty gastronomiczne, ale nie wyłącznie. Zdobywcą I miejsca została Restauracja Brovaria z Poznania reprezentowana przez: Macieja Króla i Marka Buziuka. Zachwycili Jury deserami Gorące Lody w Chrupiącej Panierce oraz Lodowa Fantazja w Czekoladowej Otulinie.
Pozostałe ekipy i ich klasyfikacja:
- II miejsce Hotel Qubus z Krakowa - Adam Bieńko i Mirosław Jabłoński
- III miejsce Restauracja Wierzynek z Krakowa - Łukasz Cichy i Krystian Sroka
- Restauracja Awiw - Kraków - Piotr Krawczyk i Tadeusz Wesołowski
- Cukiernia Samanta – Zakopane - Wojciech Szeliga i Agnieszka Czernik
- Hotel Chopin - Kraków - Dariusz Malczyk i Andrzej Musiał
- Restauracja Ester i Mauretania – Kraków - Michał Henzel i Marcin Parda
 Zwycięski deser Restauracji Brovaria |  Restauracja Ester i Mauretania |
Tradycyjnie Jury przewodniczyła Bożena Sikoń – Szefowa Cukierni Hotelu Jan III Sobieski. Pozostali członkowie grupy jurorskiej:
- Zbigniew Kurleto - Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
Region Małopolski
- Krzysztof Wojtal - Szef Kuchni Restauracji FOKSAL 19 w Warszawie
- Karol Korczak - przedstawiciel marketingu Nestle Ice Cream
- Janusz Profos - Maestro Czekolady Cudbury – Wedel
Krakowscy Szefowie kuchni licznie odwiedzili imprezę i kibicowali swoim kolegom. Smakoszom, których też nie zabrakło Sponsor zagwarantował morze lodowych przyjemności.
 Podziękowania Karola Korczaka z Firmy Nestle Ice Cream dla uczestników konkursu |  Restauracja Awiw z Krakowa podczas udzielania wywiadu |
Szczególne podziękowania i wyrazy uznania za pomoc w organizacji oraz perfekcyjne przygotowanie edycji krakowskiej składamy Panom Mirkowi Jabłońskiemu i Michałowi Ogórkowi z Hotelu Qubus.
Mamy nadzieję, że małopolska edycja Hit-u Sezonu zagości na stałe w Hotelu Qubus w Krakowie.
Do zobaczenia w Warszawie 22 marca 2007 roku na targach Eurogastro.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|