
14 stycznia 2007 roku w stylowym Art Hotelu we Wrocławiu zainaugurowaliśmy III edycję ogólnopolskiego konkursu na deser lodowy HIT SEZONU 2007. W Sali „Pasażu Słońca” spotkało się 11 zespołów w tym 3 ekipy szkolne oraz 8 ekip profesjonalnych.
Regulamin bieżącej edycji konkursu został nieco zmieniony, gdyż zespołom narzucono tematykę deserów lodowych, co znacznie zawęziło możliwości, ale zmobilizowało do większej kreatywności i dyscypliny twórczej.
 Leszek Kołodziej i Andrzej Pankowski - jurorzy |  Zespoły szkolne z Jeleniej Góry |
Jury w składzie: -
Bożena Sikoń – przewodnicząca Jury – Szefowa Cukierni Hotelu Jan III Sobieski
- Andrzej Pankowski – szef sprzedaży NESTLE ICE CREAM
- Leszek Kołodziej – członek Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
- Janusz Profus – Maestro Czekolady Cudbury Wedel
- Krzysztof Wojtal - Szef Kuchni Restauracji FOKSAL 19 w Warszawie
zgodnie twierdziło, że poziom uczestniczących w konkursie ekip jest wysoki, a desery konkursowe są z każdym rokiem bardziej zaskakujące i dopracowane.
 Zwycięski deser - Regaty Egzotyki |  Deser Hotelu Orbis Mercure Jelenia Góra - III miejsce |
W kategorii Szkoły najlepsi okazali się:
Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia Piotr Warchoł i Krzysztof Lasak | I miejsce |
Zespół Szkół Ekonomiczno - Turystycznych z Jeleniej Góry Sandra Uchala i Malwina Gąsior | II miejsce |
Zespół Szkół Ekonomiczno - Turystycznych z Jeleniej Góry Kacper Janas i Daniel Pietroń | III miejsce |
Zwycięzcy w tej kategorii przygotowali: Tęczowy tort Królowej Śniegu i Różany wulkan życzeń w różanym ogrodzie.
 Zdobywcy I i III miejsca obok siebie przy pracy |  HP Park Plaza jedną nogą w Paryżu - I miejsce |
Wśród Profesjonalistów zwyciężyli:
Hotel HP Park Plaza z Wrocławia Mirosław Koś i Wojciech Martowicz | I miejsce |
Wytwórnia Ciast i Deserów SANTOS, Krościenko Wyżne Daniel Staroń i Mirosław Pelczar | II miejsce |
Hotel Orbis Mercure Jelenia Góra Dariusz Wyborski i Elżbieta Dziedzic | III miejsce |
Drużyna, która zajęła pierwsze miejsce przygotowała dwa desery - Pierrot i Regaty egzotyki.
W konkursie w kategorii profesjonalistów udział wzięli także przedstawiciele następujących obiektów: Restauracja Lokomotywa z Wrocławia - Jarosław Bulzacki i Kamil Rękar
Art Hotel z Wrocławia - Krzysztof Parys i Robert Podsiadły
Interferie Szklarska Poręba - Katarzyna Kułaga i Łukasz Janicki
Hotel Orbis Mercure Jelenia Góra - Mariusz Jordan i Izabela Jacek
Hotel Hermes ze Szklarskiej Poręby - Elżbieta Janik i Piotr Lipski
 Zespół Interferie ze Szklarskiej Poręby |  Drużyna Restauracji Lokomotywa |
Wszyscy laureaci pierwszych trzech miejsc dostali wartościowe nagrody rzeczowe, a dodatkowo za pierwsze miejsce zespół Hotelu Park Plaza i Szkoła Gastronomiczna z Wrocławia otrzymali bilety do Francji wraz ze szkoleniem lodowym w najsłynniejszej w Europie szkole lodziarstwa LENOTRE.
Do zobaczenia na następnej edycji już 4 lutego w Krakowie. Czekamy na zgłoszenia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |