28 czerwca 2008 roku w Ciechocinku odbyła się kolejna edycja konkursu Grand Prix w Nabiałowym Grillowaniu.
Celem konkursu jest propagowanie zdrowego stylu życia poprzez zwiększenie udziału potraw z nabiału w codziennej diecie.
W konkursie oceniana była praca składająca się z potrawy przygotowanej na grillu gazowym, sporządzonej na bazie produktów nabiałowych wymienionych na stronach internetowych Sponsorów: www.polmlek.com, www.lactalis.pl, www.lazur.pl, www.osmcuiavia.pl oraz www.mleczarnia.lowicz.pl.
Najlepsi w konkursowych zmaganiach okazali się być: Adam Kowalewski i Mariusz Bąkowski - Hotel City, Bydgoszcz. W nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca, ekipa otrzymała 3 000 zł.
Srebrne miejsce na podium i 2 000 zł wywalczyli: Małgorzata Deleszek i Patryk Pedrycz - Karczma Siwy Dym, Łysomice. Ekipa użyła najwięcej produktów nabiałowych w daniu, zachwycając dodatkowo zatopioną w lodzie kompozycją z produktów nabiałowych.
Trzecie miejsce i 1 000 zł zdobyli: Wiktor Maciejewski i Grzegorz Lewandowski - Hotel Pozyton, Bydgoszcz (podopieczni Jeana Bos, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza).
Konkursowe prace oceniało jury w składzie:
- Dariusz Gwiazda - przewodniczący jury
- Elżbieta Grabska
- Józef Molenda
- Tomasz Chrzanowski - żużlowiec
- Marek Makowski
W konkursie wzięli również udział:
- Robert Polakowski i Grzegorz Malinowski - Hotel Villa Park, Ciechocinek
- Jacek Szczepański i Jakub Mentel - Restauracja Porta 13, Warszawa
- Robert Strohschein i Monika Czaplińska - Monaco Club Restaurant&Pub, Toruń
- Paula Plasota i Michał Kucharski - Spółdzielnia Mleczarska Lazur
W trakcie imprezy, przy stoisku firmy Synaps, odbywała się aukcja charytatywna na rzecz żużlowca Jacka Krzyżaniaka oraz Ewelinki z Ciechocinka. Zebrano 1. 998 zł. Pieniądze pochodziły ze sprzedaży produktów firmy Butrym, Lactima, Farmfrites.
Zmaganiom towarzyszyły również występy artystyczne. Zagrali: Kapela Drewutnia, białoruski zespół Lubawa, serbski Tipoplastika oraz Młody Toruń. Zakończenie konkursu odbyło się podczas wieczornej gali. Uczestników i organizatorów konkursu ugościł Hotel Villa Park w Ciechocinku.
Gościem honorowym imprezy był Jean Bos.
Organizatorzy konkursu: Stamed Sp. z o.o. wraz z Miejskim Centrum Kultury w Ciechocinku. Sponsorzy: OSM Łowicz, Polmlek - Warmia, Lazur, Lactalis, OSM Cuiavia Inowrocław, P.U.C. S.A. Ciechocinek, Hotel Villa Park, Lactima, PHU Abidav, Marwit, Farm-Frites, Gzella, Stamed Sp. z o.o, Butrym, Elpol.
Właściciele firmy Stamed - Jolanta Mieczkowska i Stanisław Miedzinski oraz współorganizator konkursu Dariusz Mieczkowski - składają serdeczne podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji konkursu: jurorom, kucharzom promującym zdrowy sposób odżywiania się, a przede wszystkim sponsorom oraz serdecznie gratulują zwycięzcom konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.