Rzęsisty deszcz, jaki padał od rana w Krasiczynie, nie odstraszył licznych gości, którzy zjawili się na kolejnej już Gali Myśliwskiej organizowanej wspólnie z Okręgowym Związkiem Łowieckim oraz Klubem Szefów Kuchni. Jak na życzenie wypogodziło się, kiedy na dziedziniec weszły poczty sztandarowe Kół Łowieckich. Imprezę rozpoczęto od wręczenia nagród w zawodach strzeleckich, które odbyły się 10.09.2005 r. w Podkarpackim Ośrodku Strzelectwa Myśliwskiego w Borze k/Rzeszowa. Królem Kurkowym został Dariusz Bielecki, a Puchar Zamku w Krasiczynie otrzymał Tomasz Zawirski. Przyjęte zostały również przyrzeczenia myśliwskie nowych członków braci myśliwskiej.
Gościem specjalnym w Krasiczynie był znany aktor Andrzej Grabowski, który swymi monologami zabawiał publiczność.
W trakcie imprezy można było podziwiać prezentowane podczas pokazu psy myśliwskie, poznać niespotykane rasy gołębi oraz ciekawe gatunki ptactwa, poczuć się jak na rykowisku i posłuchać sztuki wabienia jelenia oraz koncertów: sygnalistów myśliwskich i zespołu wokalnego z Ukrainy Horlice, wreszcie skosztować prawdziwych myśliwskich dań z dziczyzny oraz bigosu myśliwskiego.
Liczne stoiska firm z odzieżą i akcesoriami myśliwskimi gromadziły nie tylko miłośników myśliwskiego stylu życia.
Najważniejszą częścią imprezy był konkurs kulinarny, w którym kilka ekip walczyło o tytuł najlepszego bigosu myśliwskiego. O laur zwycięstwa rywalizowali ze sobą: Janusz Mizera i Mariusz Jamroszczyk, Ryszard Dudziak Hotel Gromada Warszawa, Tomasz Łabuz i Rafał Dorociuk, Maria Piekus i Józef Prymon oraz Dominik Sorota z Rzeszowa.
Przygotowane potrawy oceniało szanowne Jury w składzie: Waldemar Hołówka - przewodniczący komisji, Marek Widomski, Giancarlo Russo, Adam Janicki, Józef Rząsa.
Laureatami Konkursu zostali:
I miejsce | Dominik Sorota Rzeszów |
II miejsce | Janusz Mizera, Mariusz Jamroszczyk |
III miejsce | Maria Piekus, Józef Prymon |
Nagrody ufundowali:
I Nagroda: Stalgast oraz Unimex Rzeszów
II Nagroda: Sklep Hubert z Przemyśla oraz Centrum Dystrybucji mięsa i wędlin Przemyśl - Szczepanik
III Nagroda: Centrum Win Piaseczno - Oddział w Lublinie oraz Centrum Dystrybucji mięsa i wędlin – Przemyśl Szczepanik
Degustację dla gości zaproszonych przygotowali: Restauracja Zamkowa Krasiczyn, Zakłady mięsne Sokołów z Jarosławia, Zajazd Anna z Mieleca.
Sponsorzy:Sokołów, Szarek z Jarosławia, Oerlemans, Drimpol, -Cola, Piekarnia Ochenduszko, Tropikana Hurtownia warzyw i owoców, Hurtownia Laps, Hurtownia Richpol. |