Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Francuski weekend z Michelem Labarre

W dniach 17-18 marca- radomska restauracja „Teatralna” stała się miejscem gdzie smakosze francuskich specjałów mogli bez paszportów, samolotów i TGV przenieść się na chwile w klimaty Prowansji, Burgundii, Langwedocji i wielu innych magicznych francuskich krain. Francuski mistrz kuchni – Constant-Michel Labarre i szef kuchni Dariusz Wicik zabrali gości w kulinarną podróż po Francji.

W sobotni wieczór -17 marca- goście restauracji podjęci zostali specjałami kuchni francuskiej. Constant – Michel Labarre oraz szef kuchni Dariusz Wicik już od wczesnych godzin porannych przygotowywali zapowiedziane w karcie dania.

Francja słynie ze znanych na całym świecie artykułów spożywczych oraz z tego, że jest miejscem gdzie te przysmaki są najlepiej przygotowywane i spożywane. Od północy po południe każdy smakosz poczuje się zaspokojony: wino, foie gras, sery (ponad 350 odmian), tarta Tatin, ciastka „puits d’amour”(„studnie miłości”)… I ten klimat postanowiono przenieść do „Teatralnej”.

Ponieważ Francją w ciągu jednego wieczoru nasycić się nie sposób - Radomianie mieli możliwość także w niedzielę skosztować obiadu w tym samym klimacie. Muzyka na żywo oddała klimat francuskiej ulicy, a w szczególności Prowansji.

Tutaj wszystko - nawet wiatr zwany mistralem lub tramontanem, śpiewa w tym regionie. Wielcy poeci umieli przełożyć te muzykę, a malarze, od Cezanne’a po Picassa oddać panujące tutaj światło. Prowansja jest krainą magiczną - pachnie dobrą oliwą z oliwek, lawendą i tymiankiem. I zapewne dlatego wśród gości największym powodzeniem cieszyły się ślimaki i żabie udka po prowansalsku.

Na pożegnanie czekały na gości katalogi prezentujące kolory Francji przygotowane przez Maison de la France, pamiątkowe niebiesko-biało-czerwone smycze oraz przepisy z karty dań autorstwa C-Michela Labarre.

Agnieszka Mazur - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000