Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Festiwal Smaku w Grucznie


W dniach 23-24 sierpnia 2008 roku w Grucznie, odbyła się III edycja Festiwalu Smaku. Po raz pierwszy imprezie towarzyszył konkurs kulinarny.

Tematem przewodnim konkursu kulinarnego była baranina. Kucharze, startujący indywidualnie, oceniani byli za: smak potrawy, dekorację, sposób jej serwowania oraz dobór produktów. Zawodnicy na przygotowanie dania mieli 60 minut.

I miejsce oraz tytuł Kucharza Festiwalu Smaku 2008 zdobył - Andrzej Barczyński, reprezentant Restauracji Piano Nobile z Bydgoszczy. Zwycięzca otrzymał 292 punkty.

Tuż za nim, na drugim miejscu, z wynikiem 290 punktów uplasował się Adam Kowalewski z Restauracji Villa Secesja, Bydgoszcz.

Laureatem trzeciego miejsca został natomiast Tomasz Ruciński - Pizzeria Dolce Vita, Bydgoszcz. Otrzymał 278 punktów.

W konkursie wzięli również udział:
  • Wiktor Maciejewski - Hotel Pozyton
  • Jarosław Kieszkowski

Dania konkursowe oceniało Jury w składzie: Jean Bos - szef kuchni Restauracji Dolce Vita - przewodniczący, Marcin Szukaj - szef kuchni w Restauracji Adama Sowy, Hieronim Błażejak oraz Jarosław Pająkowski.

Podczas festiwalu rozdano również nagrody w konkursie Smak Roku 2008 dla Najlepszego producenta potraw, przetworów i produktów.

Wyróżnienia w poszczególnych kategoriach otrzymali:
  • przetwory mięsne i wędliny: Wędzony udziec jagnięcy - Sylwia Szwandrowicz
  • przetwory warzywne i owocowe: Marmolada z czerwonej porzeczki - Bernadeta Kruszyńska
  • produkty piekarskie: Tradycyjny chleb wiejski - Irena i Jerzy Tomkiewicz, Chleb orkiszowy - Cukiernia Sowa
  • produkty cukiernicze: Brukowiec Mazurski - Jan Ostrowski
  • przetwory z ryb: Ryba w ananasie z papryką - Barbara Bieńkowska, Urszula Krawczak
  • mleko i przetwory z mleka: Ser owczy Frontiera Typu Poecino - Sylwia Szlandrowicz
  • inne: Kartacze - Andrzej Głębicki

Grand Prix Smaku Roku komisja przyznała kartaczom przygotowanym przez Karczmę Stara Baśń z Drohiczyna.

Miód Roku 2008 - Miód lipowy - Jadwiga i Zbigniew Stożek

Nalewka Roku 2008 - Nalewka porzeczkowa - Edyta Machel

Imprezę uświetniła bogata oprawa artystyczna oraz szereg pokazów dla publiczności, między innymi pokazy produkcji lokalnych specjałów, smażenie powideł śliwkowych, pokazy rękodzieła oraz prezentacja zwierząt gospodarczych.

Festiwal Smaku jest imprezą mającą na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury kulinarnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego. Głównym Organizatorem III edycji Festiwalu było Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.

O podniebienia gości podczas trwania Festiwalu zadbała Restauracja Dolce Vita z Bydgoszczy.

Materiały: Marzenna Konkolewska, opr. Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000