W dniach 23-24 sierpnia 2008 roku w Grucznie, odbyła się III edycja Festiwalu Smaku. Po raz pierwszy imprezie towarzyszył konkurs kulinarny.
Tematem przewodnim konkursu kulinarnego była baranina. Kucharze, startujący indywidualnie, oceniani byli za: smak potrawy, dekorację, sposób jej serwowania oraz dobór produktów. Zawodnicy na przygotowanie dania mieli 60 minut.
I miejsce oraz tytuł Kucharza Festiwalu Smaku 2008 zdobył - Andrzej Barczyński, reprezentant Restauracji Piano Nobile z Bydgoszczy. Zwycięzca otrzymał 292 punkty.
Tuż za nim, na drugim miejscu, z wynikiem 290 punktów uplasował się Adam Kowalewski z Restauracji Villa Secesja, Bydgoszcz.
Laureatem trzeciego miejsca został natomiast Tomasz Ruciński - Pizzeria Dolce Vita, Bydgoszcz. Otrzymał 278 punktów.
W konkursie wzięli również udział:
- Wiktor Maciejewski - Hotel Pozyton
- Jarosław Kieszkowski
Dania konkursowe oceniało Jury w składzie: Jean Bos - szef kuchni Restauracji Dolce Vita - przewodniczący, Marcin Szukaj - szef kuchni w Restauracji Adama Sowy, Hieronim Błażejak oraz Jarosław Pająkowski.
Podczas festiwalu rozdano również nagrody w konkursie Smak Roku 2008 dla Najlepszego producenta potraw, przetworów i produktów.
Wyróżnienia w poszczególnych kategoriach otrzymali:
- przetwory mięsne i wędliny: Wędzony udziec jagnięcy - Sylwia Szwandrowicz
- przetwory warzywne i owocowe: Marmolada z czerwonej porzeczki - Bernadeta Kruszyńska
- produkty piekarskie: Tradycyjny chleb wiejski - Irena i Jerzy Tomkiewicz, Chleb orkiszowy - Cukiernia Sowa
- produkty cukiernicze: Brukowiec Mazurski - Jan Ostrowski
- przetwory z ryb: Ryba w ananasie z papryką - Barbara Bieńkowska, Urszula Krawczak
- mleko i przetwory z mleka: Ser owczy Frontiera Typu Poecino - Sylwia Szlandrowicz
- inne: Kartacze - Andrzej Głębicki
Grand Prix Smaku Roku komisja przyznała kartaczom przygotowanym przez Karczmę Stara Baśń z Drohiczyna.
Miód Roku 2008 - Miód lipowy - Jadwiga i Zbigniew Stożek
Nalewka Roku 2008 - Nalewka porzeczkowa - Edyta Machel
Imprezę uświetniła bogata oprawa artystyczna oraz szereg pokazów dla publiczności, między innymi pokazy produkcji lokalnych specjałów, smażenie powideł śliwkowych, pokazy rękodzieła oraz prezentacja zwierząt gospodarczych.
Festiwal Smaku jest imprezą mającą na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury kulinarnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego. Głównym Organizatorem III edycji Festiwalu było Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.
O podniebienia gości podczas trwania Festiwalu zadbała Restauracja Dolce Vita z Bydgoszczy.
Materiały: Marzenna Konkolewska, opr. Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.