4 lutego 2008 roku w poznańskim Hotelu Park odbył się Festiwal Kuchni Francuskiej. Pokaz jest rezultatem wymiany doświadczeń w ramach programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie” z projektu "Festiwal Kuchni Francuskiej - doskonalenie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy".

Uczestnikami imprezy byli absolwenci szkolenia, których gościł Instytut Paul’a Bocuse w Lyonie, we Francji oraz zaproszeni goście.
Wśród osób, które szlifowały swoje kulinarne umiejętności w słynnej szkole i zaprezentowały je podczas pokazu znaleźli się Sławomir Badke i Paweł Kubera - Restauracja Bażanciarnia, Poznań; Paweł Twejranowicz - Hotel Dom Zdrojowy, Jastarnia oraz Dominik Brodziak - Hotel Park, Poznań.
Ponadto Jacek Szczepański - konsulting kulinarny z asystentem Robertem Stelmaszykiem - Hotel Bryza, Jurata.

Każda z ekip przedstawiła wykonanie autorskiego dania inspirowanego kuchnią francuską. Pierwsza z nich przyrządziła Pietrosza w ziołach z ratatuji warzywnym, druga przygotowała Filet z dorady smażony, podany sosem z limety z potrawką ziemniaczaną z omółkami w sosie maślanym oraz Zupę krem z marchewki karmelizowanej z przegrzebkami.
Zaś ostatnia Cassoulet z homara, Kotlet z prosięcia aromatyzowany calvadosem oraz Jubilet flambirowane cointreau.
W trakcie trwania imprezy Michel Labarre prezentował zdjęcia autorstwa uczestników szkolenia oraz relacjonował jego przebieg. Tuż po pokazie odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów absolwentom Instytutu.

Pokaz zakończył się degustacją dań z repertuaru kuchni francuskiej połączonej z kosztowaniem francuskich win.
Organizatorami pokazu byli Joanna Ochniak - FPMS Doradztwo Unijne oraz Constant Michel Labarre - Ambasador IPB w Polsce.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|