Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Festiwal Kuchni Francuskiej - pokaz w Poznaniu

4 lutego 2008 roku w poznańskim Hotelu Park odbył się Festiwal Kuchni Francuskiej. Pokaz jest rezultatem wymiany doświadczeń w ramach programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie” z projektu "Festiwal Kuchni Francuskiej - doskonalenie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy".

Uczestnikami imprezy byli absolwenci szkolenia, których gościł Instytut Paul’a Bocuse w Lyonie, we Francji oraz zaproszeni goście.

Wśród osób, które szlifowały swoje kulinarne umiejętności w słynnej szkole i zaprezentowały je podczas pokazu znaleźli się Sławomir Badke i Paweł Kubera - Restauracja Bażanciarnia, Poznań; Paweł Twejranowicz - Hotel Dom Zdrojowy, Jastarnia oraz Dominik Brodziak - Hotel Park, Poznań.

Ponadto Jacek Szczepański - konsulting kulinarny z asystentem Robertem Stelmaszykiem - Hotel Bryza, Jurata.

Każda z ekip przedstawiła wykonanie autorskiego dania inspirowanego kuchnią francuską. Pierwsza z nich przyrządziła Pietrosza w ziołach z ratatuji warzywnym, druga przygotowała Filet z dorady smażony, podany sosem z limety z potrawką ziemniaczaną z omółkami w sosie maślanym oraz Zupę krem z marchewki karmelizowanej z przegrzebkami.

Zaś ostatnia Cassoulet z homara, Kotlet z prosięcia aromatyzowany calvadosem oraz Jubilet flambirowane cointreau.

W trakcie trwania imprezy Michel Labarre prezentował zdjęcia autorstwa uczestników szkolenia oraz relacjonował jego przebieg. Tuż po pokazie odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów absolwentom Instytutu.

Pokaz zakończył się degustacją dań z repertuaru kuchni francuskiej połączonej z kosztowaniem francuskich win.

Organizatorami pokazu byli Joanna Ochniak - FPMS Doradztwo Unijne oraz Constant Michel Labarre - Ambasador IPB w Polsce.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"kuchnia francuska "
(22.02.2008 - 21:02)  (lajdam)
"popros tych panow"
(23.02.2008 - 02:43)  (ciupek)
"Zapraszam Państwa !!"
(23.02.2008 - 13:34)  (C-Michel)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000