8 października 2008 roku w Restauracji Bazaar odbyła się kolejna edycja Dilmah Tea Sommelier Competition. Ideą konkursu jest wydobycie smaku herbaty, podanie jej w niekonwencjonalny sposób, a przez to nadanie jej nowego oblicza.
Zadanie uczestników biorących udział w konkursie polegało na przygotowaniu trzech herbacianych napojów na bazie herbaty Dilmah: klasycznego naparu dobranego do zamówionego przez jurorów dania, herbacianego cocktailu na zimno oraz gorącego mocktailu - obydwa własnego autorstwa. Konkurs trwał 6 godzin, wystartowało w nim 12 zawodników z całej Polski.
Zwycięzcą został Adam Karkowski- sommelier z łódzkiej restauracji Costa del Mar. W nagrodę pojedzie na Sri Lankę (Cejlon). Wyjazd połączoną jest ze zwiedzaniem plantacji herbaty oraz profesjonalną sesją kiperską w Tea Roomie.
Nie były to drinki typowo pokazowe, na pierwszym miejscu postawiłem uwidocznienie herbaty, jej smaku, a cała reszta, to tak naprawdę malutkie dodatki – mówi zwycięzca. Świat herbaty jest taki bogaty, że odkrywa przed człowiekiem nowe doznania, nowe smaki, nowe pomysły – dodaje.
Drugie miejsce zajęła Jagoda Dyląg (Novocaina, Wrocław), a tuż za nią uplasował się Paweł Szydłowski (Alyki, Smolec).
Przewodniczącym jury był Piotr Adamczewski – publicysta kulinarny, autor radiowego programu Kuchnie Świata. Klasyczne napary i dobrane do nich przekąski oceniała również Aldona Witak – redaktor naczelna magazynu Food Service.
Bezalkoholowe kompozycje oceniali Jacek Szczepański – szef kuchni biorestauracji Porta 13 – oraz Łukasz Klesyk – zastępca redaktor naczelnej Kuchni.
Napoje alkoholowe degustowali natomiast Bogdan Migas – sommelier win – oraz Barbara Mikusińska-Ozdobińska – redaktor naczelna magazynu Handel.
Jerzy Czapla – sędzia techniczny, mistrz polski barmanów, czuwał natomiast nad jakością pracy sommelierów za barem i sprawdzał ich wiedzę z zakresu parzenia herbaty.
W konkursowych zmaganiach wzięli również udział:
Łukasz Gruszkiewicz - Ruben, Zielona Góra
Karol Puchalski - Lanse, Warszawa
Paweł Klejbor - zwycięzca I Edycji Mistrzostw
Daniel Kania - Wieża Ciśnień, Wrocław
Szczepan Faliński - Belvedere, Zakopane
Anna Błasiak - Almi Cafe, Warszawa
Jerzy Łyszkowski - Bazaar, Warszawa
Justyna Zielińska - Kobi - Sushi & Japanese Restaurant, Lublin
Tomasz Szalaty - Valentino Ristorante, Szczecin
Wszystko się zmienia, wszystko ewoluuje – mówi Dilhan C. Fernando, współwłaściciel marki – Najważniejszą sprawą jest zawsze jakość herbaty. Sommelierzy, którzy biorą udział w zmaganiach tworzą różnorodne drinki, uwzględniają osobowość, charakter i oryginalny smak herbaty. Jeśli serwujesz herbatę w szklance czy białej porcelanie to znaczy że czerpiesz z tego radość, taką lubisz. Chciałbym zapytać każdego polskiego konsumenta jaka herbatę chciałbyś wypić? Z miodem, miętą, alkoholem… Wybór należy do Ciebie. Ja chcę dzielić się tym, co robię najlepiej – prawdziwym smakiem herbaty - dodaje.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.