Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dilmah Tea Sommelier Competition



8 października 2008 roku w Restauracji Bazaar odbyła się kolejna edycja Dilmah Tea Sommelier Competition. Ideą konkursu jest wydobycie smaku herbaty, podanie jej w niekonwencjonalny sposób, a przez to nadanie jej nowego oblicza.

Zadanie uczestników biorących udział w konkursie polegało na przygotowaniu trzech herbacianych napojów na bazie herbaty Dilmah: klasycznego naparu dobranego do zamówionego przez jurorów dania, herbacianego cocktailu na zimno oraz gorącego mocktailu - obydwa własnego autorstwa. Konkurs trwał 6 godzin, wystartowało w nim 12 zawodników z całej Polski.

Zwycięzcą został Adam Karkowski - sommelier z łódzkiej restauracji Costa del Mar. W nagrodę pojedzie na Sri Lankę (Cejlon). Wyjazd połączoną jest ze zwiedzaniem plantacji herbaty oraz profesjonalną sesją kiperską w Tea Roomie.

Nie były to drinki typowo pokazowe, na pierwszym miejscu postawiłem uwidocznienie herbaty, jej smaku, a cała reszta, to tak naprawdę malutkie dodatki – mówi zwycięzca. Świat herbaty jest taki bogaty, że odkrywa przed człowiekiem nowe doznania, nowe smaki, nowe pomysły – dodaje.

Drugie miejsce zajęła Jagoda Dyląg (Novocaina, Wrocław), a tuż za nią uplasował się Paweł Szydłowski (Alyki, Smolec).

Przewodniczącym jury był Piotr Adamczewski – publicysta kulinarny, autor radiowego  programu Kuchnie Świata. Klasyczne napary i dobrane do nich przekąski oceniała również Aldona Witak – redaktor naczelna magazynu Food Service.

Bezalkoholowe kompozycje oceniali Jacek Szczepański – szef kuchni biorestauracji Porta 13 – oraz Łukasz Klesyk – zastępca redaktor naczelnej Kuchni.

Napoje alkoholowe degustowali natomiast Bogdan Migas – sommelier win – oraz Barbara Mikusińska-Ozdobińska – redaktor naczelna magazynu Handel.

Jerzy Czapla – sędzia techniczny, mistrz polski barmanów, czuwał natomiast nad jakością pracy sommelierów za barem i sprawdzał ich wiedzę z zakresu parzenia herbaty.

W konkursowych zmaganiach wzięli również udział:

  • Łukasz Gruszkiewicz - Ruben, Zielona Góra
  • Karol Puchalski - Lanse, Warszawa
  • Paweł Klejbor - zwycięzca I Edycji Mistrzostw
  • Daniel Kania - Wieża Ciśnień, Wrocław
  • Szczepan Faliński - Belvedere, Zakopane
  • Anna Błasiak -  Almi Cafe, Warszawa
  • Jerzy Łyszkowski - Bazaar, Warszawa
  • Justyna Zielińska - Kobi - Sushi  & Japanese Restaurant, Lublin 
  • Tomasz Szalaty - Valentino Ristorante, Szczecin

Wszystko się zmienia, wszystko ewoluuje – mówi Dilhan C. Fernando, współwłaściciel marki – Najważniejszą sprawą jest zawsze jakość herbaty. Sommelierzy, którzy biorą udział w zmaganiach tworzą różnorodne drinki, uwzględniają osobowość, charakter i oryginalny smak herbaty. Jeśli serwujesz herbatę w szklance czy białej porcelanie to znaczy że czerpiesz z tego radość, taką lubisz. Chciałbym zapytać każdego polskiego konsumenta jaka herbatę chciałbyś wypić? Z miodem, miętą, alkoholem… Wybór należy do Ciebie. Ja chcę dzielić się tym, co robię najlepiej – prawdziwym smakiem herbaty - dodaje.

null Gourmet Foods Sp. z o.o.
ul. Smoleńskiego 2
01 – 698 Warszawa
tel. (022) 639 33 00
fax. (022) 639 33 01
www.dilmah.pl

Magda Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000