2 października 2007 roku w ramach Warszawskich Dni Herbaty w Fabryce Trzciny odbyła się polska edycja Dilmah Tea Sommelier Competition. Ideą konkursu jest wydobycie smaku herbaty, podanie jej w niekonwencjonalny sposób, a przez to nadanie jej nowego oblicza.
Zawodnicy biorący udział w imprezie mieli za zadanie w ciągu 20 minut przygotować pięć napojów na bazie herbaty Dilmah – dwa klasyczne napoje gorące, cocktail alkoholowy, mocktail (napój bezalkoholowy) oraz lodowy shake.

Mistrzem w serwowaniu herbacianych napojów okazał się Paweł Klejbor reprezentujący Hotel Bryza, Jurata. Zebrana publiczność mogła obserwować przyrządzenie: Lapsang star, Quiche Dilmah, Cherry Dilmah, Iced Earl Grey oraz Spicy Watte.
Do konkursu przygotowywałem się dwa tygodnie. Parzyłem herbaty, próbowałem i zapraszałem do pomocy w ocenie moich znajomych. Początek herbacianej zabawy był dziwny - nie wiedziałem jak się do tego zabrać, ale szybko okazało się, że to tak samo jak klasyczne drinki: ważny jest smak, aromat i wygląd oraz wiedza o tym, co się robi. Jestem przekonany, iż herbata w moim barmańskim życiu długo będzie ważna i zacznę ją inaczej postrzegać. Czeka mnie teraz wyjazd na Ceylon i będę starał się pochłonąć maximum wiedzy - mówił Paweł Klejbor.
Niezwykle widowiskowy był pokaz w wykonaniu Adama Hołogi, który reprezentował Hotel Nest, Gniezno. Podczas konkursowych zmagań przyrządził: Cynamonowy Romans, Dilmah Mojito oraz Waniliowy Huragan.
Mimo, że byłem uczestnikiem już ponad 40 konkursów barmańskich w stylu wolnym i klasycznym, pomysł Dilmah Tea Sommelier Competition jest super. Połączenie sztuki mieszania alkoholi i parzenia herbaty jest przyszłością. Wybór miejsca zawodów uważam za świetny. Był bardzo wysoki poziom uczestników, który podniósł rangę konkursu - mówił Adam Hołoga.

Na trzecim miejscu znalazł się Daniel Sójka z Hotelu Król Kazimierz w Kazimierzu Dolnym. W trakcie pokazu przygotował: Dilmah East End 1880, Dilmah Sunrise oraz Dilmah Mint Shake.
Bardzo się cieszę, że Dilmah Tea Sommelier Competition odbyły się w Polsce. Dzięki temu mogłem uczestniczyć w tych zawodach i spotkać inne osoby zafascynowane herbatą tak jak ja. Parzenie herbaty to moja pasja – wspomina Daniel Sójka.
Jury przyznało również specjalną nagrodę dla Leszka Machonia z Restauracji Figaro, Radzionków - za radosne i kreatywne przygotowanie herbaty.
Zmaganiom uczestników przypatrywało się profesjonalne jury techniczne w składzie:
- Anna Mędlińska - Dziennikarka, wicenaczelna gazety Oliwia; oceniała styl i atmosferę pokazu,
- Mikołaj Nowak - Sędzia barmański w stylu Flair; oceniał technikę pokazu,
- Jerzy Czapla - Mistrz Polski Barmanów; oceniał sposób wykorzystania herbaty w przyrządzanych drinkach.
Smak i aromat przygotowywanych napojów oceniało jury degustacyjne, które nie uczestniczyło bezpośrednio w pokazie zawodników. Tworzyli je:
- Piotr Adamczewski - Przewodniczący, dziennikarz kulinarny,
- Chandravani D. Bandara - Teaboard, profesjonalna kiperka,
- Jacek Szczepański - Szef Kuchni, niezależny ekspert kulinarny,
- Bogdan Migas - Sommelier Wine4You.
Herbaciane napoje przygotowywali także:
- Piotr Woźniak - Club Tori, Częstochowa,
- Jarosław Iwanowski - Club & Restaurant Endorfina, Warszawa,
- Mateusz Rumiński - Hotel Belweder, Zakopane,
- Dawid Michalak - Green Hotel, Komorniki.

Ważnym elementem każdego pokazu była wiedza na temat herbaty, którą zawodnik przekazywał w trakcie, prezentacja umiejętności barmańskich oraz pomysł na oryginalne wykorzystanie herbaty. Istotnym kryterium oceny serwowanego napoju był jego smak, który powinien jednoznacznie wskazywać, iż jednym ze składników jest właśnie herbata.
Wieczorem odbyła się uroczysta gala, podczas której laureaci odebrali nagrody. Przybyli na imprezę goście mieli wspaniałą okazję zasmakować herbacianych drinków.
W kolejnych dniach w wybranych warszawskich restauracjach odbyły się specjalne herbaciane pokazy. Dilmah Tea Sommelier Competition będzie miało swoją edycję także w innych krajach, m.in. w Czechach i Norwegii. Europejski finał odbędzie się w przyszłym roku (być może w Polsce), natomiast światowy za dwa lata.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Gourmet Foods Sp. z o.o.
ul. Smoleńskiego 2
01 – 698 Warszawa
tel. (022) 639 33 00
fax. (022) 639 33 01
www.dilmah.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|