Kraków i targi Horeca stały się miejscem kolejnego konkursu Dania Cateringowo-Bankietowe organizowanego przez firmę Oerlemans. 19 listopada 2008 roku siedem ekip profesjonalnych walczyło o miano najlepszej.
Pierwsze miejsce, puchar, nagrodę w wysokości 2000 zł oraz upominki od sponsorów otrzymali przedstawiciele krakowskiej Restauracji Magillo: Mirosław Król i Tomasz Golik.
Podczas konkursu przygotowali następujące potrawy:
Danie mięsne: Sarna po szlachecku
Danie wegetariańskie: Terina fasolowo-szparagowa
Danie rybne: Królewska krewetka
Deser: Wiśniowe marzenie.
 |
Laureaci konkursu prezentują swój zestaw bankietowo-cateringowy |
Drugie miejsce zajęli Rafał Górecki i Patryk Zygmunt – Park Hotel Diament Katowice
Danie mięsne: Polędwiczka z królika w cieście kruchym
Danie wegetariańskie: Sakiewka z liści winogron
Danie rybne: Girlondol
Deser: Parafit.
W nagrodę otrzymali 1500 zł, upominki oraz puchar.
Na trzecim miejscu znaleźli się: Jarosław Stępski – Restauracja La Strada oraz Łukasz Szymański – Restauracja Lemonday, Kraków otrzymując 1000 zł, puchar i upominki.
Menu przygotowywane przez ten zespół to:
Danie mięsne: Perliczka nadziewana smardzami i suszonymi pomidorami w otoczce specku, podana z winnym sosem z cebulek silver i duszona kasza gryczana w pomidorach concase
Danie wegetariańskie: Spring rolls z słodko-kwaśna dynią, tofu aromatyzowanym w imbirze i chilli, serwowane na orientalnej sałatce z sosem sojowo-sezamowym
Danie rybne: Halibut całun z pikantna pistacjowa skorupką, flambirowanym mango, podany na krewetkowym rosti z kolendrą i oliwą chorizo
Deser: Mus miętowo-waniliowy z salsą z owoców leśnych podany w cieście fillo na sosie coulis z wiśni.
 |
Ekipa Park Hotel Diament z Katowic przy pracy |
W konkursie wzięli również udział:
- Marek Koziara, Mariusz Szeliga - Hotel Turówka, Wieliczka
- Tomasz Polak, Maciej Antolec – Restauracja Villa Toscana, Nowy Targ
- Agnieszka Szewczyk, Damian Chrzanowski - Hotel Świeradów, Świeradów Zdrój
- Piotr Krawczyk
Głównym zadaniem kucharzy uczestniczących w konkursie było przygotowanie zestawu potraw bankietowych. W jego skład musiały wejść potrawy: mięsna, wegetariańska, rybna oraz deser.
 |
|
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem publiczności |
Przygotowywane w Krakowie dania cateringowo-bankietowe oceniało profesjonalne jury w składzie: Mirek Drewniak, Rafał Kosiński, Zbigniew Kurleto, Tomasz Leśniak, Jerzy Pasikowski, Marek Widomski.
Szkoda, że nie wszyscy uczestnicy wczytali się w regulamin konkursu. Dwie pierwsze ekipy zapraszam do finału Kulinarnej Gali – powiedział Marek Widomski – przedstawiciel firmy Oerlemans oraz główny organizator konkursu Dania Cateringowo-Bankietowe.
Patronat nad konkursem objęła |
 |
JZ - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.