Dania Bankietowo-Cateringowe z Oerlemans - Wrocław 2009
7 października 2009 roku, podczas targów Gastro-Hotel we Wrocławiu odbyła się kolejna edycja konkursu Dania Bankietowo-Cateringowe z Oerlemans - Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim.
Zadaniem uczestników było przygotowanie 4 dań bankietowych (po 3 porcje): mięsnego, rybnego lub z owoców morza, wegetariańskiego oraz deseru w czasie nieprzekraczającym 90 minut.
Z pośród dziewięciu konkursowych ekip jury pierwsze miejsce przyznało ekipie w składzie: Przemysław Wieloch – Restauracja Jan - Łódź i Dariusz Kuźniak – Restauracja Revelo, Łódź.
Przemysław Wieloch i Dariusz Kuźniak
Drużyna przygotowała dania: Comber Jagnięcy w otoczce pistacjowo-ziołowej podany na fioletowym puree z sosem smardzowym; Wędzona kostka z tuńczyka w duecie złotej przegrzebki ze smażonym fenkułem; Chłodnik paprykowy z pomidorem koktajlowym w sezamowym karmelu oraz Lychee w białej czekoladzie z malinami.
Srebro przypadło w udziale drużynie Art Hotelu z Wrocławia. Rafał Białek i Kamil Rękar przygotowali dania: Pancakes przekładany foie gras i sarna podany na sosie pieprzowym, Torcik z łososia i marynowanych krewetek, Cukinia przekładana szpinakiem i szparagami w temperze, Porzeczkowe risotto.
Rafał Białek i Kamil Rękar
Trzecie miejsce zajęli natomiast przedstawiciele Hotelu Europeum we Wrocławiu w składzie: Marek Wasylkiewicz i Grzegorz Boś.
W konkursie wzięli również udział:
Łukasz Kozdrowski i Marzena Wesołowska – Hotel Narcyz, Świeradów Zdrój
Mariusz Szymczak i Radosław Nenkow - Szybko Tanio Pysznie, Wrocław
Marek Adamski i Danuta Bieńkowska - Swojskie Smaki, Bielany
Łukasz Smela i Łukasz Kiper - U Greka, Zabrze
Jakub Czyż i Justyna Pląskowska - Hotel Vega, Wrocław
Sławomir Książek i Łukasz Majewski - Hotel Dębowy, Bielawa
Marek Wasylkiewicz i Grzegorz Boś
Konkursowe zmagania oceniało jury w składzie: Marek Widomski, Krzysztof Gawlik i Jerzy Pasikowski.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet i RM Gastro. Patronat kulinarny objął The Culinary Instytute In Cracow.
Produkty firmy Oerlemans – sponsora konkursu – objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.