Dania Bankietowo-Cateringowe z Oerlemans - Nowy Sącz 2009
Wyłoniono kolejnych laureatów konkursu „Kulinarna uczta z Markiem Widomskim – Dania bankietowo-cateringowe z Oerlemans”! Zmagania konkursowe odbyły się podczas trwających W Nowym Sączu w dniach 22-24 kwietnia 2009 roku targów Gastro-Hotel.
Pierwsze miejsce – równoznaczne z nominacją do wielkiego finału konkursu - zajęli: PiotrGlonek i Patryk Góra – Restauracja Galicyjska, Brzesko. Ekipa przygotowała dania: Torcik z grillowanych warzyw z oscypkiem i pesto bazylikowym, Krem bawarski trzy smaki, Polędwiczka z dzika w otoczce marynat na borowikach, Japońska sałatka ze zrolowaną solą i łososiem.
Piotr Glonek i Patryk Góra – Restauracja Galicyjska, Brzesko
Na drugim miejscu uplasowali się reprezentanci Zajazdu Rypsówka z Nowego Sącza: Dawid Nieć i Krzysztof Kaim. Podczas zmagań zaprezentowali dania: Polędwica wieprzowa nadziewana wątróbką, panierowana w sezamie, borówce z dodatkiem wędzonego łososia i szparag, owinięta w szynkę parmeńską i kapustę w sosie z groszku cukrowego, Zrazy z sandacza nadziewane boczniakami i cukinią, smażone w cieście ziołowym z sosem grzybowo-pikantnym.
A także: Pomidor nadziewany słodko-kwaśną mieszanką chińską z dodatkiem roladki z cukinii, bryndzy i szpinaku w sosie bazylikowo-pieprzowym, Koszyki z ciasta cygaretkowo-francuskiego z nadzieniem z frużeliny truskawkowej i smażonym rafaello lodowym.
Dawid Nieć i Krzysztof Kaim - Zajazdu Rypsówka, Nowy Sącz
Trzecie miejsce jury przyznało dwóm ekipom w składzie:
Michał Suchanowski, Łukasz Kiper - Hotel Diament, Zabrze. Dania: Filet z kurczaka faszerowany młodym imbirem i pistacjami w otoczce mini caprese, Mix serowy na brokułowej terinie i grillowanej cukinii w zatoce sosu malinowego, Karambola z advocatowym kus-kusem podana na musie jagodowym, Sałatka z krewetkami i serem pleśniowym podana z aceto balsamino
oraz
Marcin Mróz, Bartłomiej Król - Restauracja Bohema, Nowy Sącz. Dania: Krem paprykowo-kalafiorowy z płatkami migdałów, Łosoś grillowany na spaghetti warzywnym, Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską na kaszce kuskus z rydzami, Krem malinowy z białą czekoladą z lodami waniliowymi.
Michał Suchanowski, Łukasz Kiper - Hotel Diament, Zabrze
Marcin Mróz, Bartłomiej Król - Restauracja Bohema, Nowy Sącz
Konkursowe zmagania oceniało jury w składzie: Marek Widomski, Krzysztof Gawlik i Jerzy Pasikowski.
Firma Oerlemans Foods zaprasza na kolejne zmagania konkursowe "Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim", które odbędą się w Toruniu w dniach 27-29 maja podczas kolejnych targów Gastro-Hotel
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet i RM Gastro. Patronat kulinarny objął The Culinary Instytute In Cracow.
Produkty firmy Oerlemans – sponsora konkursu – objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.