Dania Bankietowo-Cateringowe z Oerlemans - Kołobrzeg 2009
28 stycznia 2009 roku w Kołobrzegu odbył się konkurs Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim Dania Bankietowo - Cateringowe z Oerlemans.
W kulinarnych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów. Zadaniem uczestników było przygotowanie dań bankietowych z wykorzystaniem mięsa, ryb, warzyw oraz deseru.
Pierwsze miejsce zajęli: Hubert Wigdorczyk i Dawid Wysocki z Hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu.
Ekipa przygotował na konkurs dania: Rolada z sandacza z włoską bresolą, podana w ziołowym musie; Orzechowy comber jagnięcy w towarzystwie sałatki warzywnej; Galaretka kokosowo-orzechowa z tatarem cynamonowo-jabłkowym; Ciasto francuskie ze smardzami i szparagami z delikatnym sosem muślinowym.
Drugie miejsce zdobyli: Przemysław Nowicki i Bogumił Bartecki z Restauracji Pergola w Kołobrzegu. Konkursowe potrawy, które przygotowali to: Comber sarni w płaszczu borowikowo-kasztanowym podwędzany dymem wiśniowym; Wariacja orientalna z małży św. Jakuba; Gorgonzola w ziarnach słonecznika z pianką z mleka koziego i szaszłykiem Oerlemans oraz Delikatny mus śmietankowo-waniliowy.
Trzecie miejsce jury przyznało ekipie z Restauracji Taaakaryba w Kołobrzegu. Marcin Groński i Wiktor Ignaczak zaprezentowali dania: Pierś gołębia „naturelle” na pokładzie młodej karotki i cukinii z sosem anyżowym; Pieczony Red Snajper na risotto różanym z szafranem i molekularną kapsułką sosu ogórkowego; Rataouille z warzyw Oerlemans zamknięte w płaszczu niebieskich ziemniaków z żelem ziołowym i Sferyczny koktajl owocowo-ziołowy na kremie kawowym z ziarenkami wanilii.
Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Marek Widomski, Rafał Targosz i Robert Kurek - instruktorzy The Culinary Institute in Cracow.
W zmaganiach udział wzięli również:
Michał Dąbrowski, Wojciech Lew – Ośrodek Konferencyjno-Wypoczynkowy Marina, Borne Sulinowo
Andrzej Dobosz, Tomasz Lepa – Restauracja Polferries, Kołobrzeg
Krzysztof Bielawski, Łukasz Halamus– Restauracja Impresja, Arka Medical Spa, Kołobrzeg
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet i RM Gastro. Patronat kulinarny objął The Culinary Instytute In Cracow.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.