Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Członkowie Zarządu OSSKiC szkolą młodzież

W myśl znaczenia słów młodzież jest naszą przyszłością członkowie zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Kurt Scheller – prezes, Andrzej Bryk – wiceprezes i Mirosław Reszczyk – skarbnik spotkali się z młodymi adeptami sztuki kulinarnej w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Prezentacja kulinarna odbyła się 12 stycznia 2007 roku. Pokaz jest wynikiem udzialu OSSKiC w programie wymiany doświadczeń Leonardo da Vinci. Kurt Scheller zaprezentował przygotowanie dwóch potraw - Zupy chińskiej z krewetkami oraz Spaghetti carbonara, natomiast Andrzej Bryk - Roladek z łososia.

Zebrana młodzież niecierpliwie czekała na przybycie szefów kuchni. Dla wielu z nich to autorytety w polskiej gastronomii. Gdy pojawili się przywitały ich gromkie brawa.

Kurt Scheller zaprosił do wspólnego gotowania uczniów, którzy bardzo chętnie wykonywali zadane czynności. Co jakiś czas padało pytanie skierowane w stronę publiczności – co to jest ? A po nim kolendra była nazywana pietruszką. Ale za to rozpoznanie trawy cukrowej nie sprawiło nikomu trudności.

Najwięcej emocji wzbudziło przyrządzenie spaghetti. Mistrz w należny dla siebie sposób zademonstrował – jak można sprawdzić czy przygotowywany makaron jest ugotowany we włoskim stylu. Następnie jak w efektowny sposób zakończyć wykonanie potrawy układając ją na talerzu i dodając motyw zdobiący. Publiczność z zaciekawieniem wpatrywała się w kolejne poczynania kucharza.

Andrzej Bryk prezentując wykonanie roladek udzielał wielu cennych rad dotyczących między innymi prawidłowego ostrzenia noża. Ponadto pokazał kilka sposobów kunsztownej dekoracji dań za pomocą cytryny czy właściwego redukowania sosów.


Pokaz zorganizowany był dla uczestników XI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i ich szkolnych opiekunów. W eliminacjach Olimpiady na etapie okręgowym wzięło udział 78 uczniów z 29 szkół gastronomicznych o profilu – technologia gastronomiczna z towaroznawstwem lub biologiczno – chemiczne aspekty żywienia.

Temat olimpiady zawiera motto Jana Gałęckiego, przewodniczącego centralnej komisji - Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole. Tegoroczna edycja dotyczyła mikroorganizmów w żywności i żywieniu.

Finał ogólnopolski Olimpiady odbędzie się w dniach 29 – 31 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000