W myśl znaczenia słów młodzież jest naszą przyszłością członkowie zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Kurt Scheller – prezes, Andrzej Bryk – wiceprezes i Mirosław Reszczyk – skarbnik spotkali się z młodymi adeptami sztuki kulinarnej w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Prezentacja kulinarna odbyła się 12 stycznia 2007 roku. Pokaz jest wynikiem udzialu OSSKiC w programie wymiany doświadczeń Leonardo da Vinci. Kurt Scheller zaprezentował przygotowanie dwóch potraw - Zupy chińskiej z krewetkami oraz Spaghetti carbonara, natomiast Andrzej Bryk - Roladek z łososia.
Zebrana młodzież niecierpliwie czekała na przybycie szefów kuchni. Dla wielu z nich to autorytety w polskiej gastronomii. Gdy pojawili się przywitały ich gromkie brawa.

Kurt Scheller zaprosił do wspólnego gotowania uczniów, którzy bardzo chętnie wykonywali zadane czynności. Co jakiś czas padało pytanie skierowane w stronę publiczności – co to jest ? A po nim kolendra była nazywana pietruszką. Ale za to rozpoznanie trawy cukrowej nie sprawiło nikomu trudności.
Najwięcej emocji wzbudziło przyrządzenie spaghetti. Mistrz w należny dla siebie sposób zademonstrował – jak można sprawdzić czy przygotowywany makaron jest ugotowany we włoskim stylu. Następnie jak w efektowny sposób zakończyć wykonanie potrawy układając ją na talerzu i dodając motyw zdobiący. Publiczność z zaciekawieniem wpatrywała się w kolejne poczynania kucharza.

Andrzej Bryk prezentując wykonanie roladek udzielał wielu cennych rad dotyczących między innymi prawidłowego ostrzenia noża. Ponadto pokazał kilka sposobów kunsztownej dekoracji dań za pomocą cytryny czy właściwego redukowania sosów.
Pokaz zorganizowany był dla uczestników XI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i ich szkolnych opiekunów. W eliminacjach Olimpiady na etapie okręgowym wzięło udział 78 uczniów z 29 szkół gastronomicznych o profilu – technologia gastronomiczna z towaroznawstwem lub biologiczno – chemiczne aspekty żywienia.
Temat olimpiady zawiera motto Jana Gałęckiego, przewodniczącego centralnej komisji - Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole. Tegoroczna edycja dotyczyła mikroorganizmów w żywności i żywieniu.
Finał ogólnopolski Olimpiady odbędzie się w dniach 29 – 31 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|