Przez trzy dni (17-20.01.2008) trwały w Bratysławie konkursy carvingu: I Euro-Foto Carving oraz II edycja Carving Cup Slovakia. Na zaproszenie Ludka Prochazki z Czech Carving Studio - wielokrotnego złotego medalisty z Luxemburga, Erfurtu i Bazylei - w imprezie wzięła udział mocna międzynarodowa obsada.

Czworo z szesnastu uczestników w kategorii mistrzów to złoci medaliści z Culinary World Cup Luxemburg 2006. Barwy naszego kraju reprezentował Mirosław Bobrowski szef kuchni z Unity Line, który uzyskując maksymalną ilość punktów zdobył trzy złote medale i dwa puchary.
Konkurencja była bardzo wyczerpująca – podsumowuje Mirosław Bobrowski. Rzeźbiarski Triatlon składał się z trzech etapów. Uczestnicy w określonych limitach czasowych mieli za zadane wyrzeźbić 2 melony (w czasie 2 x 60 min.) i stworzyć kompozycję kwiatową z warzyw (w ciągu 90 min).

Jak relacjonuje Mirosław Bobrowski: Komisarze-sędziowie zawodów bardzo skrupulatnie oceniali realizację założeń konkursowych: zróżnicowanie cięć z uwzględnieniem kontrastu i harmonii między skórką a miąższem owocu, a także umiejętność cięć plastycznych oraz płaskorzeźby. Tym cenniejszy dla mnie jest ich werdykt: wysoka nota i w efekcie złoty medal oraz puchar w Triatlonie razem z Anną Strnadlovą z Czech (złotą medalistką z Luxemburga).
W konkurencji Euro-Foto Carving jury oceniało dwie prace przedstawione na zdjęciach formatu 30/40 cm i tu także prace polskiego zawodnika uzyskały wysoką ocenę sędziów i publiczności.

Pomimo oczywistej rywalizacji, podczas konkursów panowała bardzo przyjacielska atmosfera, o którą dbał organizator. Tegoroczna impreza, tak jak ubiegłoroczny Melounowy Festival 2007 w Pradze była wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń z pasjonatami carvingu z innych krajów. Doświadczenia te przydadzą mi się w przygotowaniach do Mistrzostw Świata IKA 2008 oraz podczas prowadzonych przeze mnie szkoleń.
Carving zdobywa w Polsce coraz większą popularność, daleko nam jednak do naszych południowych sąsiadów - wystarczy wspomnieć, że w bratysławskiej imprezie wzięło udział 22 juniorów. Mirosław Bobrowski: Mam nadzieję, że w następnych konkursach będą brali udział też młodzi ludzie z Polski, bo - jak oceniam obserwując uczestników (kursów) szkoleń - potencjał i entuzjazm mają bardzo duży.
Zobaczcie Państwo: |
|
|
Opracowała Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|