Podczas Bocuse d'Or Europe w Norwegii, Polskę reprezentować będzie Dominik Brodziak (szef kuchni Hotelu Park w Poznaniu) oraz jego pomocnik Bartosz Budzyński.
Eliminacje tego prestiżowego konkursu gastronomicznego odbyły się w gościnnych progach firmy Stalgast w Warszawie. Do konkursu ostatecznie zakwalifikowano 4 zespoły 2-osobowe, które miały w ciągu 5 godzin przygotować zakąskę i danie główne w 6 porcjach. Obowiązkowymi produktami był łosoś i jagnięcina.
Pracę kucharzy na stanowiskach oceniało międzynarodowe jury w składzie:
- Jacquier Williams MOF - Instytut Paul Bocuse – Przewodniczący Jury
- C-Michel Labarre - Ambasador Instytut Paul Bocuse w Polsce
- Waldemar Hołówka - Rivendell Hotele & Rekreacja
- Kurt Scheller - Akademia Kurta Schellera
- Theofilos Vafidis – Ekspert i Doradca Kulinarny
- Tomasz Deker – T. Deker Patissier&Chocolatier
- Robert Sowa - Hotel Jan III Sobieski Warszawa
Ogólna klasyfikacja eliminacji Bocuse O'dor Europe:
1. Dominik Brodziak, Bartosz Budzyński – Hotel Park Poznań – 2783 pkt.
2. Piotr Lisiewski, Bartosz Gnych - Radisson SAS Wrocław – 2182 pkt.
3. Janusz Pyra, Piotr Pastuła - Grand Hotel Rzeszów – 2151 pkt.
4. Andrzej Zielaskiewicz, Dariusz Leszczewski - Karczma Jana Olsztyn – 2147 pkt.
Mistrzowska drużyna ma zapewniony udział w Mistrzostwach Europy Bocuse d'Or w Norwegii, a pierwsze 12 zespołów zakwalifikuje się na Mistrzostwa Świata Sztuki Kulinarnej, które odbędą się w styczniu 2009 roku we Francji.
Specjalnym gościem, a zarazem Przewodniczącym Jury był Jacquier Williams MOF - Instytut Paul Bocuse w Lyon, który bardzo wysoko ocenił poziom prezentowanych dań, zaznaczył jednak, iż Mistrzostwa Europy to niezwykle wysoki poziom i bardzo wyrównana stawka. Polskę ekipę czeka wytężony okres przygotowań pod okiem trenerów m.in. C-Michel Labarre, Kurt Scheller, aż do momentu wyjazdu na finałowy turniej mistrzowski, który odbędzie się 1-2 lipca 2008 roku w Stavanger (Norwegia).
Organizatorem preselekcji była Akademia Bocuse d'Or Europe - Poland.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.