Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
12.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Biesiada u Hrabiny i Hrabiego w Kłodzku


14 sierpnia 2009 roku Kłodzki Klub Kulinarny zaprosił mieszkańców i gości do kłodzkiej twierdzy. Donżon Wielki stał się tego dnia salą rycerską, w której wydano wielką ucztę dla mieszczan z okazji 550-lecia Hrabstwa Kłodzkiego.
 
Pomysłodawcą i głównym realizatorem imprezy był znany z mistrzostw Polski w Grillowaniu w 2005 r. i 2006 r. oraz aspektu kulinarnego Miss World 2006 Wicekanclerz Kapituły KKK Waldemar Załuski, którego wspierał w działaniu jego partner z Duo Hammer, Kanclerz Kapituły KKK Janusz Skrobot oraz reżyser teatralny Marian Półtoranos, dyrektor artystyczny Kłodzkiego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji.
 
W rolę Hrabiny i Hrabiego, czyli honorowych gospodarzy wieczoru, wcielili się: Poseł na Sejm RP Monika Wielichowska i Starosta Kłodzki Krzysztof Baldy. Gospodarze nie tylko bawili gości specjalnych przy vipowskim stole, ale również powitali zaproszonych przez Kapitułę KKK kucharzy i przedstawicieli firm wspomagających to widowisko kulinarne.
fot. Andrzej Półtoranosfot. Andrzej Półtoranosfot. Andrzej Półtoranos
Biesiadę rozpoczął turniej kulinarny Kuchnia trzech kultur, a cztery startujące w nim załogi przygotowały następujące potrawy:
  • Comber z królika faszerowany rukolą – wg przepisu mistrza kulinarnego Wolfganga P. Menge – Prezydenta Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Niemcy;
  • Morawski skowronek z karlowarskim knedlem – wg przepisu mistrza kulinarnego Karela Drapala z Moraw – Wiceprezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej;
  • Sandacz po polsku – wg przepisu Hanny Szymanderskiej, autorki ponad 50 książek kulinarnych.
Wyżej wymienieni autorzy przepisów byli równocześnie jurorami i ocenili zaproponowane przez siebie potrawy. Ten niecodzienny konkurs, w którym chodziło o jak najwierniejsze odtworzenie poszczególnych receptur, a tym samym oddanie oryginalnych smaków i charakteru dań, wygrała załoga Restauracji Anatewka z Łodzi – Paweł i Jarosław Antasowie. Zdobyli nagrodę pieniężną w kwocie 2500 zł i nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
 
Miejsce drugie i kwotę 1500 zł oraz nagrody rzeczowe zdobył Team Kulinarny Kujawska BraćJacek Maksymowicz i Jacek Siemiątkowski z Włocławka. Natomiast miejsce III i nagroda w wysokości 1200 zł przypadła Arkadiuszowi Kruszikowi i Sebastianowi Francuzowi z Hotelu Verde Montana z Kudowy Zdroju, zaś miejsce IV i nagrodę 1000 zł zdobyła Grupa Cateringowa – Tradycja Smaku z Wrocławia w składzie Grzegorz Walczuk i Mateusz Tomasik.
fot. Andrzej Półtoranosfot. Andrzej Półtoranosfot. Andrzej Półtoranos
Jeszcze nie ostygły emocje kulinarnego konkursu, a kilka tysięcy biesiadników, obserwujących do tej pory zmagania kucharzy, rozpoczęło ucztę. Oczywiście, jak to dawniej bywało, uczta nie mogła obejść się bez odpowiedniej muzyki. Jak na Hrabstwo Kłodzkie przystało, do późnych godzin nocnych grały zespoły z Polski, Czech i Niemiec, gorąco przyjmowane przez tłum biesiadników.
 
Goście mieli co jeść: ponad 6000 porcji Żurku kłodzkiego z kotła i Gulaszu Kanclerskiego z gigantycznej patelni, króliki, bażanty oraz sarny z rożna, jesiotry, sandacze, pstrągi i łososie – łącznie ponad 1,5 tony mięs i warzyw – a wszystko to podawane przez 30 wspaniałych mistrzów kuchni, zaproszonych specjalnie na tę okazję.
 
Wśród kucharzy, na czas biesiady ubranych w bluzy z wyhaftowanymi herbami Hrabstwa Kłodzkiego, byli: obserwator z ramienia Euro-Toques Polska – Jean Alfons Ange Bos, Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska i patron KKK, wspomniani powyżej Wofganf P. Menge i Karel Drapal oraz Grażyna Grochalska – Mistrzyni Polski w Grillowaniu z 2008 r., Wiesław Bober z Fundacji KSK, a także Paweł Struk – Mistrz Polski w Grillowaniu z 2006 r. oraz Arkadiusz Kruszik i Rajmund Królik z KKK. Nie można pominąć również kucharzy biorących udział w konkursie, którzy po otrzymaniu nagród stanęli do pracy na stoiskach wraz ze swoimi kolegami z Czech i Niemiec.
fot. Andrzej Półtoranos
Jeszcze nie zdążyły rozbłysnąć fajerwerki nad miastem, wyznaczające północ, kiedy na świat przyszedł Krystian De Ostoja Domaracki, którego szczęśliwa mama była współrealizatorem biesiady i tuż po godz. 22.00 została przewieziona do pobliskiego szpitala. Tak oto Kłodzkiemu Klubowi Kulinarnemu przybył w trakcie biesiady najmłodszy członek, uhonorowany przez kapitułę KKK tytułem Nadwornego Kuchcika KKK. I my przekazujemy gratulacje rodzicom.
 
Kłodzki Klub Kulinarny dziękuje sponsorom, Europejskiemu Stowarzyszeniu Kucharzy Euro – Toques Polska i jego Prezesowi, Panu Jeanowi Bosowi za patronat i pomoc w realizacji imprezy oraz wszystkim kucharzom, zespołom, akustykom i obsłudze technicznej, którzy nie tylko wspaniałą pracą, ale i sercem, pomogli zrealizować to ogromne przedsięwzięcie. Dziękujemy także portalowi Gastrona.pl za umieszczenie relacji z imprezy.

Patron imprezy

materiały: Waldemar Załuski, Janusz Skrobot; fot. Andrzej Półtoranos

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Wyśmienita biesiada:)"
(04.09.2009 - 20:42)  (Paweł i Jarosław Antasowie)
"WIELIE DZIĘKI"
(08.09.2009 - 11:05)  (Jacki )
"Gratulacje dla KKK"
(10.09.2009 - 11:08)  (Jolanta z Bochum)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000