14 sierpnia 2009 roku Kłodzki Klub Kulinarny zaprosił mieszkańców i gości do kłodzkiej twierdzy. Donżon Wielki stał się tego dnia salą rycerską, w której wydano wielką ucztę dla mieszczan z okazji 550-lecia Hrabstwa Kłodzkiego.
Pomysłodawcą i głównym realizatorem imprezy był znany z mistrzostw Polski w Grillowaniu w 2005 r. i 2006 r. oraz aspektu kulinarnego Miss World 2006 Wicekanclerz Kapituły KKK Waldemar Załuski, którego wspierał w działaniu jego partner z Duo Hammer, Kanclerz Kapituły KKK Janusz Skrobot oraz reżyser teatralny Marian Półtoranos, dyrektor artystyczny Kłodzkiego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji.
W rolę Hrabiny i Hrabiego, czyli honorowych gospodarzy wieczoru, wcielili się: Poseł na Sejm RP Monika Wielichowska i Starosta Kłodzki Krzysztof Baldy. Gospodarze nie tylko bawili gości specjalnych przy vipowskim stole, ale również powitali zaproszonych przez Kapitułę KKK kucharzy i przedstawicieli firm wspomagających to widowisko kulinarne.
 |  |  |
fot. Andrzej Półtoranos | fot. Andrzej Półtoranos | fot. Andrzej Półtoranos |
Biesiadę rozpoczął turniej kulinarny Kuchnia trzech kultur, a cztery startujące w nim załogi przygotowały następujące potrawy:
- Comber z królika faszerowany rukolą – wg przepisu mistrza kulinarnego Wolfganga P. Menge – Prezydenta Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Niemcy;
- Morawski skowronek z karlowarskim knedlem – wg przepisu mistrza kulinarnego Karela Drapala z Moraw – Wiceprezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej;
- Sandacz po polsku – wg przepisu Hanny Szymanderskiej, autorki ponad 50 książek kulinarnych.
Wyżej wymienieni autorzy przepisów byli równocześnie jurorami i ocenili zaproponowane przez siebie potrawy. Ten niecodzienny konkurs, w którym chodziło o jak najwierniejsze odtworzenie poszczególnych receptur, a tym samym oddanie oryginalnych smaków i charakteru dań, wygrała załoga Restauracji Anatewka z Łodzi – Paweł i Jarosław Antasowie. Zdobyli nagrodę pieniężną w kwocie 2500 zł i nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Miejsce drugie i kwotę 1500 zł oraz nagrody rzeczowe zdobył Team Kulinarny Kujawska Brać – Jacek Maksymowicz i Jacek Siemiątkowski z Włocławka. Natomiast miejsce III i nagroda w wysokości 1200 zł przypadła Arkadiuszowi Kruszikowi i Sebastianowi Francuzowi z Hotelu Verde Montana z Kudowy Zdroju, zaś miejsce IV i nagrodę 1000 zł zdobyła Grupa Cateringowa – Tradycja Smaku z Wrocławia w składzie Grzegorz Walczuk i Mateusz Tomasik.
 |  |  |
fot. Andrzej Półtoranos | fot. Andrzej Półtoranos | fot. Andrzej Półtoranos |
Jeszcze nie ostygły emocje kulinarnego konkursu, a kilka tysięcy biesiadników, obserwujących do tej pory zmagania kucharzy, rozpoczęło ucztę. Oczywiście, jak to dawniej bywało, uczta nie mogła obejść się bez odpowiedniej muzyki. Jak na Hrabstwo Kłodzkie przystało, do późnych godzin nocnych grały zespoły z Polski, Czech i Niemiec, gorąco przyjmowane przez tłum biesiadników.
Goście mieli co jeść: ponad 6000 porcji Żurku kłodzkiego z kotła i Gulaszu Kanclerskiego z gigantycznej patelni, króliki, bażanty oraz sarny z rożna, jesiotry, sandacze, pstrągi i łososie – łącznie ponad 1,5 tony mięs i warzyw – a wszystko to podawane przez 30 wspaniałych mistrzów kuchni, zaproszonych specjalnie na tę okazję.
Wśród kucharzy, na czas biesiady ubranych w bluzy z wyhaftowanymi herbami Hrabstwa Kłodzkiego, byli: obserwator z ramienia Euro-Toques Polska – Jean Alfons Ange Bos, Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska i patron KKK, wspomniani powyżej Wofganf P. Menge i Karel Drapal oraz Grażyna Grochalska – Mistrzyni Polski w Grillowaniu z 2008 r., Wiesław Bober z Fundacji KSK, a także Paweł Struk – Mistrz Polski w Grillowaniu z 2006 r. oraz Arkadiusz Kruszik i Rajmund Królik z KKK. Nie można pominąć również kucharzy biorących udział w konkursie, którzy po otrzymaniu nagród stanęli do pracy na stoiskach wraz ze swoimi kolegami z Czech i Niemiec.
Jeszcze nie zdążyły rozbłysnąć fajerwerki nad miastem, wyznaczające północ, kiedy na świat przyszedł Krystian De Ostoja Domaracki, którego szczęśliwa mama była współrealizatorem biesiady i tuż po godz. 22.00 została przewieziona do pobliskiego szpitala. Tak oto Kłodzkiemu Klubowi Kulinarnemu przybył w trakcie biesiady najmłodszy członek, uhonorowany przez kapitułę KKK tytułem Nadwornego Kuchcika KKK. I my przekazujemy gratulacje rodzicom.
Kłodzki Klub Kulinarny dziękuje sponsorom, Europejskiemu Stowarzyszeniu Kucharzy Euro – Toques Polska i jego Prezesowi, Panu Jeanowi Bosowi za patronat i pomoc w realizacji imprezy oraz wszystkim kucharzom, zespołom, akustykom i obsłudze technicznej, którzy nie tylko wspaniałą pracą, ale i sercem, pomogli zrealizować to ogromne przedsięwzięcie. Dziękujemy także portalowi Gastrona.pl za umieszczenie relacji z imprezy.
Patron imprezy |
 |
materiały: Waldemar Załuski, Janusz Skrobot; fot. Andrzej Półtoranos
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.